Læsetid: 5 min.

Merkel i knibe

Torsdag er Macron på besøg ved Merkel i Berlin i et forsøg på at give euroreformerne fart. Men Merkels magt er stækket i en splittet tysk regering, hvor både CDU, CSU og finansminister Olaf Scholz fra SPD træder på den europæiske bremse
Torsdag er Macron på besøg ved Merkel i Berlin i et forsøg på at give euroreformerne fart. Men Merkels magt er stækket i en splittet tysk regering, hvor både CDU, CSU og finansminister Olaf Scholz fra SPD træder på den europæiske bremse

Aris Oikonomou

19. april 2018

Dramaturgien virker som skabt til medierne: Kort efter det tyske valg holdt den franske præsident Emmanuel Macron sin store Europa-tale på Sorbonne-universitetet, hvor han detaljeret beskrev, hvordan Europa og euroen skal reformeres og ’genfødes’. Den eksplicitte hovedmodtager var Tyskland, unionens største land og økonomi.

Efter et lille halvt års tysk regeringsdannelse endte det til Macrons lettelse med en ny stor koalition, hvor CDU/CSU’s og SPD’s regeringskontrakt – med Martin Schulz’ tydelige håndskrift – endda fik overskriften »Et nyt opbrud for Europa«.

At den progressive stemning er ved at sive ud af ballonen, fik europæerne et praj om i Macrons tale i EU-parlamentet tirsdag. Den fokuserede på store emner som demokrati, flygtninge, CO2-skat og datasikkerhed. Men euroreformerne fik stort set ingen opmærksomhed, selvom reformvinduet ifølge Macron kun står på klem frem mod forhandlingerne om det flerårige EU-budget i år og europaparlamentsvalget i maj 2019.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Michael Hullevad
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Michael Hullevad og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Hvis målet igen bliver "Schwarze Null" uden Macron og Schulz´ euro-visioner er den store koalition er fiasko SPD ikke kan tåle og enden for regeringssamarbejdet - SPD kan kun reddes hvis de går i vrede.

Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Macron render sig nok en staver i livet, når han vil til at realisere sine visioner for EU.

Det vil sikkert glæde mange her i Kongeriget - og på disse sider -
men jeg synes altså, at det er trist.

Carsten Nørgaard

Danmark burde helt klart støtte Macron. Han forsøger blandt andet at udligne en situation, som ligger helt nede ved roden af eurozonens problemer – Tysklands konkurrencepolitik med kunstigt lave indkomster mv. Og så repræsenterer han jo faktisk et land, som trods alt har et markant mere positivt syn på gavmild velfærd, og som bruger bl.a. Danmark som "godt eksempel", end tyskerne gør. Tænk nu langsigtet, danske politikere.

Ole Henriksen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

EU's visioner er forretningsbundne; baserede på vækstideologi og pseudodemokrati.

Elitære politikeres idéer om mere neoliberal styring kan man tørre næse og øjne med.

Jes Balle Hansen , Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

I sin iver efter at slukke ildebrande med benzin fører EU neoliberale politikker. Og lige om lidt vil vi læse at færre end, som nu ,8 mænd eje det samme som halvdelen af jordens befolkning. Og ikke det som befolkningerne i hele verden sukker efter: At det begynder at gå den rigtige vej og vi får bekæmpet uligheder i verden.

David Joelsen

Der mangler i den grad nytænkning i EU. Så mange muligheder og så lidt bevægelse. Men hvis hvert part absolut ikke vil rokke sin kæphest, har visioner ingen chance.

Carsten Nørgaard

@David Joelsen: Netop derfor er det værd at støtte Macron. Han repræsenterer desuden Sydeuropas håb og har udvist støtte til Grækenland samt modstand mod austerity-politik. "Sydeuropas håb" kan også gøres mere præcist og mere udbredt: Et håb for de lande, som mener, at offentligt forbrug og offentlige investeringer er en god måde at modvirke en krise på. Macrons syn på dette går på flere områder stik imod Tysklands, som netop er meget neoliberalt – et land, som virkelig ikke har et problem med at se eurozonen brænde op og andre landes økonomier og velfærdsstater gå til grunde, så længe Tyskland selv nyder gavn af det. Som ikke har et problem med bevidst at løndumpe sin egen befolkning, så længe det gavner konkurrencedygtigheden til en sådan grad, at det også skader nabolandene. Tænk bare, man kan gå i Lidl i Berlin og købe varer helt ned til 1/3. del af prisen i Danmark. Man lader ikke lønnen stige. Hellere have flere arbejdende fattige end skade konkurrenceevnen. Det er "Tysklands Europa", Macron kæmper mod med sin progressive iver. Europa skylder Macron en chance, måske er han endda vores sidste chance.