Læsetid: 4 min.

Merkel og Macron besøger Trump med budskab om et transatlantisk fællesskab uden toldmure

Macron og Merkel besøger i denne uge Donald Trump i Washington. Ud over at drøfte emner som atomaftalen med Iran og krigen i Syrien vil de sætte spørgsmålstegn ved den amerikanske told på europæisk stål. Imens lægger europæiske lobbyforbund pres på de øgede amerikanske sanktioner mod Rusland, der også rammer Europas industri
Macron og Merkel er i denne uge på statsbesøg hos Donald Trump i Washington.

Macron og Merkel er i denne uge på statsbesøg hos Donald Trump i Washington.

John Macdougall

24. april 2018

Der bliver nok at tale om, når først den franske præsident Emmanuel Macron og senere den tyske kansler Angela Merkel i denne uge er på de hidtil første officielle udenlandske statsbesøg hos Donald Trump i Washington.

Et af de varme emner vil blive aftalen om det iranske atomprogram, som Trump har betegnet som »alle tiders mest ringe aftale«. Macron vil forsøge at overbevise ham om det modsatte.

I et forudgående interview med kanalen Fox News, som Trump formodes at have set, har den franske præsident udtalt, at »vi har ikke en plan B til aftalen« – underforstået Iran-aftalen fra 2015, som til gengæld for en indskrænkning af atomprogrammet ophæver de fleste sanktioner mod landet.

Hvis aftalen ikke skærpes frem mod den 12. maj, som Donald Trump har sat som frist, vil han angiveligt ophæve aftalen og lade de tidligere sanktioner træde i kraft igen.

Et andet omstridt emne for Macrons tredages besøg, der indledtes mandag nat europæisk tid, og Merkels besøg, der begynder fredag, vil være krigen i Syrien.

I sit interview med Fox News betonede Macron, at USA’s rolle er »absolut afgørende« for Syrien. Macron håber, at Trump, trods sine udsagn om snarlig tilbagetrækning, vil »blive så længe som muligt« i Syrien, så man »efter sejren over IS ikke overlader landet til andre magter som f.eks. Iran«.

På baggrund af den tyske historie og forfatning har Macron vist forståelse for, at Tyskland ikke deltog i sidste uges angreb på kemiske anlæg i Syrien uden mandat fra FN’s Sikkerhedsråd. Om Trump vil vise samme forståelse, er stadig uvist.

Men Trump vil ifølge tyske og amerikanske medier bruge anledningen til atter at påpege, at Tyskland ikke overholder sine forpligtelser i NATO. Tyskland, som bruger ca. 1,2 procent af sit BNP på forsvar og ikke har en forøgelse som en del af det nye tyske regeringsgrundlag, ligger mange milliarder under NATO-målet om et forsvarsbudget på to procent af BNP.

Trump har brugt formuleringen, at Tyskland »skylder« NATO »enorme summer«. Med 1,8 procent er Frankrig tættere på to procentsmålet, som Trump insisterer på.

Europæisk stål og russiske sanktioner

Det største stridspunkt formodes at blive de øgede toldsatser på europæisk stål og aluminium, som Donald Trump har undtaget EU fra frem til 1. maj.

»Jeg håber ikke, at Trump vil kræve at få indført disse toldsatser. Man indleder ikke en handelskrig mod sine allierede,« sagde Macron i weekenden til Fox News.

Ifølge den tyske nyhedskanal n-tv ved man heller ikke i Berlin, om Trump faktisk indfører de udskudte toldsatser mod EU fra 1. maj eller ej. Men med henblik på den kinesiske overkapacitet af stål håber Merkel ifølge n-tv på en »enighed mellem de europæiske lande og USA«, der historisk set har været »præget af det transatlantiske skæbnefællesskab«.

Et andet emne vil blive Vestens forhold til Rusland. Efter at Trump blev valgt til præsident, var der blandt flere europæiske ledere frygt for, at han ville føre en for venlig udenrigs- og handelspolitik over for Putins Rusland.

Den forestilling er vendt på hovedet efter de forstærkede amerikanske sanktioner mod Rusland i begyndelsen af april, der bl.a. rammer en lang række russiske oligarker og virksomheder, herunder enorme foretagender som energikoncernen Gazprom og stålproducenten Rusal. Ud over et mærkbart fald i rubelkursen har sanktionerne skabt et stærkt pres på de ramte firmaer.

Selv om protektionisme og handelssanktioner rammer industri- og eksportnationen Tyskland hårdt, har Merkel ikke officielt udtalt sig om de nyeste amerikanske sanktioner mod Rusland. Men hun har de seneste år stået fast på hårde sanktioner mod Rusland som følge af konflikten i Ukraine.

I sit interview med Fox News betonede Macron, at Vesten bør samarbejde med Putin, men også at Putin »er besat af at blande sig i vores demokratier«, og at hvis vi er for svage, udnytter Putin det til »at svække vores demokratier yderligere«.

Den hårde linje over for Rusland betragtes med stærk skepsis i store dele af den europæiske industri. Med henvisning til insidere i både industrien, diplomatiet og politiske kredse skriver Financial Times op til Macrons og Merkels besøg hos Trump, at der er »europæiske diplomatiske tiltag på vej for at overbevise Trump-administrationen om at mildne de amerikanske sanktioner mod Rusland«.

Bl.a. inden for stål- og banksektoren har disse sanktioner forvoldt stor skade på en lang række nøgleindustrier i Europa, som er langt mere involverede i den russiske økonomi, end den amerikanske er det. Alene for Tysklands vedkommende advarer det magtfulde lobbyforbund Tysk Industris østudvalg og det tysk-russiske handelskammer mod, at de seneste amerikanske sanktioner mod Rusland kan koste den tyske industri op mod en milliard euro.

Kilder i tyske industriforbund bekræfter over for Information bekymringerne for de europæiske industrier, samt at der i en række europæiske industriforbund arbejdes hårdt på at afværge sanktionerne og afbøde de negative økonomiske effekter.

Både i Frankrig og Tyskland tager man på ministerielt niveau således industriforbundenes agenda meget alvorligt, og der er angiveligt en kontinuerlig dialog herom mellem en række europæiske ministerier, EU-Kommissionen og de amerikanske myndigheder.

Hvorvidt og hvordan Macron og Merkel kommer til at snakke med Donald Trump om sanktionerne, og hvad der slipper ud fra de europæiske statsbesøg i Washington, er dog uvist.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu