Baggrund
Læsetid: 4 min.

Øjenvidne fra Douma: »Pludselig hørte vi skrig fra nabokælderen«

Information har via telefon været igennem til flere civile fra Douma, den syriske by i Østghouta, der bekræfter, at de lørdag blev udsat for et angreb med giftgas. »De, som slap ud i tide, klarede sig,« fortæller en overlevende fra et beskyttelsesrum fyldt med gas. »De, som ikke nåede ud, er alle døde nu«
Et barn modtager behandling efter det seneste giftgasangreb i Østghouta uden for Damaskus. Angrebet kombinerede sandsynligvis klorgas med en endnu ukendt nervegift, mener eksperter, men de mangler endnu vævsprøver at undersøge. 

Et barn modtager behandling efter det seneste giftgasangreb i Østghouta uden for Damaskus. Angrebet kombinerede sandsynligvis klorgas med en endnu ukendt nervegift, mener eksperter, men de mangler endnu vævsprøver at undersøge. 

Mouneb Taim

Udland
13. april 2018

Luftangrebene satte ind lørdag ved 19.30-tiden i Douma, en by i forstadsdistriktet Østghouta blot få kilometer fra den syriske præsident Bashar al-Assads palads. I al hast begav Abu Saleh, 55, hans kone og deres to døtre sig til nærmeste civile beskyttelsesrum: tre forbundne kældre under en tre etages bygning i nabolaget.

Deres lejlighed blev smadret i bombeangrebene, mens Abu Salehs familie og 30 andre civile, de fleste kvinder og børn, søgte tilflugt i den godt 150 kvadratmeter store kælder.

Bombebragene var tydelige, og børnene græd, fortæller Abu Saleh Information over telefonen nogle dage efter angrebet. I nogle minutter blev der helt stille, men så hørte han lyden af en helikopter og lyden af, hvad han formodede, var en tøndebombe.

Men Abu Saleh undrede sig, for der lød ikke nogen eksplosion.

»Så hørte vi pludselig skrig fra nabokælderen,« fortæller han.

Snart begyndte folk også i deres kælderrum at hoste. Nogle kunne ikke trække vejret, der var flere, der blev kvalt.

Da gassen begyndte at komme ind i beskyttelsesrummet, udbrød der panik. Alle prøvede at redde sig selv. Folk begyndte at gå udenfor og kaste vand på sig selv for at kunne trække vejret.

»De, som slap ud i tide, klarede sig,« fortæller en grådkvalt Abu Saleh. »Men de, som ikke nåede ud, er alle døde nu«.

De fleste dræbte var ældre kvinder og mødre, der forsøgte at hjælpe deres børn. Alle lægefaciliteter i byen var ude af drift på grund af bombeangrebene, der havde varet i dagevis. 

Civilforsvaret De Hvide Hjelme kom til stedet med nogle læger og begyndte at vaske folk af med vand for at spule giftgassen af ansigterne. 

»Jeg var døden nær,« siger Abu Saleh over telefonen. »Det var som et forfærdeligt mareridt, og jeg anede ikke, hvordan jeg skulle slippe ud af det«.

Lig i kælderen

»Græd ikke mere, dine tårer tager livet af mig,« sagde den 23-årige læge doktor Bayan til en mor, der sørgede over sine dræbte børn.

»Der var ingen blod, men lig alle vegne i kælderen,« fortæller han over telefonen dagen efter Douma-massakren. »De civile der overlevede bomberne, men deres skjulested blev alligevel deres grav«.

Doktor Bayan var i forvejen udmattet efter en lang dag med syriske luftbombardementer. Også han mistede sin lejlighed under bombeangrebene. Ifølge ham var det kemiske angreb målrettet imod et rent civilt område, hvor der ikke var nogen militær tilstedeværelse.

Han arbejdede på en hemmelig lægeklinik i Douma. På dagen for det kemiske angreb fik de indbragt 70 kvæstede. Flere af tilfældene var livstruende. Folk havde indåndet giftige gasser, og der var hverken nok sygepersonale eller medicin til at behandle dem. Klinikken havde kun fire cylindre ilt tilbage.

»Nogle kunne jeg redde, andre døde mellem mine hænder, mens jeg behandlede dem,« fortæller han trist.

»Det er noget af det værste, jeg har oplevet. Jeg har aldrig set et sådant kemisk angreb – det var klorgas blandet med sarin. En total katastrofe«.

Symptomer på giftgas

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har fordømt det kemiske angreb i Douma. Her vurderer man, at mindst 500 mennesket med symptomer på eksponering for giftige kemikalier er blevet behandlet.

Doktor Bayan har nu sluttet sig til dem, som er flygtet fra Douma. Giftgasangrebet blev for ham et punktum. Hvor han vil søge hen, ved han endnu ikke.

»Vi havde håbet på, at verden ville hjælpe os og stoppe det her. Men vi må indse, at vi er helt alene og kun kan undslippe døden ved at forlade Douma,« fortæller han ombord på en af busserne, der evakuerer folk ud af området.

Også Abu Saleh besluttede sig for at flygte med sin familie. De vil tage nordpå, op mod den tyrkiske grænse. Evakueringen foregår efter en aftale indgået mellem russerne, det syriske regime og Islams Hær – en af de syriske oppositionsstyrker, som har haft kontrol over Douma i de sidste fem år.

Ifølge militsens ledere talte Islams Hær omkring 4.000 krigere.

Ifølge aftalen skal Islams Hær trække sig ud af byen med soldaternes familier, men uden deres tunge våben, og rykke til Idlib-provinsen i det nordlige Syrien, der endnu er kontrolleret af tyrkiskstøttede oppositionsstyrker.

Derudover skal Islams Hær løslade 3.000 regimeloyale personer, som militsen gennem årerne har pågrebet og holdt indespærret i et fængsel i Douma. Ifølge aftalen skal syriske regimestyrker ikke i første omgang rykke ind i byen. I stedet skal russisk militærpoliti tilse, at aftalen holdes, og beskytte indbyggerne i Douma, som før bombeangrebene talte 120.000 indbyggere.

Rusland og regimet benægter

Den syriske opposition med dens stab af læger og civilforsvar og dens militære ledelse hævder alle, at det syriske regime og deres allierede Rusland, Iran, Hizbollah stod bag lørdagens kemiske angreb i Douma. Målet skulle være at lægge pres på Islams Hær i de forhandlinger, der i mellemtiden er endt med evakueringsaftalen. Ifølge Doumas civilforsvar kostede gasangrebet 45 mennesker livet.

Men den russiske regering benægter, at der overhovedet er blevet brugt ​​kemiske våben i Douma. Ifølge udenrigsminister Sergej Lavrov har russerne sendt deres egne militære eksperter til byen, og disse har ikke fundet spor efter noget giftfasangreb. Også det syriske regime benægter at have brugt sådanne våben i Douma. Ingen militær nødvendighed kunne ifølge regimet begrunde brugen af sådanne våben, da byen umiddelbart stod til at falde til regimets styrker.

Hvor mange indbyggere, der nu forlader Douma, er uklart, men det vurderes, at titusinder vil benytte sig af muligheden, fordi de ellers frygter at blive tilbageholdt af regimet. Douma vil blive tømt for indbyggere, efter de i årevis er blevet belejret, udsultet, bombarderet og til sidst udsat for kemiske angreb, fordi de blev og beskyttede deres hjem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Bindesbøll

Hjerteskærende artikel -

Og har vi ikke set det før - lige siden oprøret mod Assad i 2011?

Nu er vi ½ million dræbte og lige så mange lemlæstede senere, i en ufattelig grusom krig.

Der vil sikkert straks være de sædvanlige herinde der nok straks "betvivler" endnu et vidnesbyrd om Assad-regimets og dets russiske, iranske og Hezbollah-støtter, men for de fleste almindeligt begavede og empatisk sindede mennesker, er dette blot endnu en milepæl i ekstrem vold imod civile, der ikke har gjort andet end at leve i den "forkerte bydel".

Man kan da kun have foragt overfor disse usle krigsforbrydere. Og de bør retsforfølges - om det så tager 30 år.

Anne Eriksen, Martina Kastoft, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Tommy Clausen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
John Andersen

Thomas
Langt hen ad vejen så deler jeg dine synspunkter. Men Men, Har du hørt om de ca. 500,000 Irakiske børn (½ million), som dødede i Irak? "Madeleine Albright - 60 Minutes"
Og hvad med det folkemord der foregår i Yemen. Den stærkeste magt i Mellemøsten, Saudi Arabien som nedslagter og sulter befolkningen i det fattigste land i Mellem Østen og som er støttet af England og Amerika. Hvor er proportionerne henne? Skal vi kun retsforfølge de usle krigsforbryder som vi ikke kan lide, eller alle?

Hans Larsen, Anne Koed Westergaard, Arash Shahr, Henrik Leffers, Verner Nielsen og Jakob Venning anbefalede denne kommentar

Årh jo, vi har sandelig set det hele før, og det er såvel forfærdeligt som rædselsfuldt, og selvfølgelig er der altid "venlige fredelige mennesker" med empatien på højeste niveau og rette hylde der står klar - svingdøren for det gode kontra den sande og rigtige forglemmelse af andre krigsforbrydelser.

Dæmoniseringen af Assad skal klart fremstå i vores bevidsthed via medierne, sådan som han er udnævnt af Amerika, - ligesom Gadaffi blev det, og Irak Saddam Hussein i samme tidsbillede.

- Der er mange der ikke er engle på denne klode, - men også mange ulve i fåreklæder!

Jo, det er forfærdeligt med 40 døde i Syrien, eller 60 for den sags skyld, og så ved brug af kemiske våben, - men det er der så mange der har brugt i tidens løb.

I Vietnamkrigen spredte Amerika "Agent-Orange" over hundredtusinder af kvadratkilometre, et vanvittigt giftigt plantemiddel, som tillige hermed også var ekstremt skadeligt for mennesker der kom i berøring med stoffet, der desuden også var ekstremt langsomt nedbrydeligt.

Der fødes dagligt et par hundrede børn den dag i dag, med såvel fysiske som mentale svære handicap grundet denne giftige "Agent-Orange" gift som de spredte i krigsøjemed imod en fjende, hvis mål alene var frigørelse og selvstændighed fra kolonimagter, herunder især og først og fremmest Frankrig, der kaldte Vietnam som "Indokina" som deres koloni.

Vestens kollektive forglemmelse af denne forbrydelse mod menneskeheden er, syntes at være blevet hver mands eje, fordi vi indoktrineres med at ulven i fåreklæder er en frelsende engel for klodens befolkning.

Så når talen er om krigsforbrydelser, og propagandaen imod disse, så lad os ikke deltage i denne kollektive forglemmelse af andre krigsforbrydelser mod menneskeheden, sådan som vore medier indbyder os til ved at lade være med at omtale disse, når vesten begår disse krigsforbrydelser.

Hans Larsen, Arash Shahr, Holger Madsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

I 2013 blev et lignende tilfælde afsløret som udført af isis
https://www.washingtontimes.com/news/2013/may/6/syrian-rebels-used-sarin...

"When your enemy is nearly defeated, and final victory is at hand, gas your own people so that nations greater than yours will intervene and destroy you."

- Sun Tzu, The art of War, Page: Never

Ture Nilsson, Arash Shahr, John Andersen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

Uddrag fra theduran.com
In speaking with his Dutch counterpart, Stef Blok, Sergei Lavrov revealed that Russia holds evidence that the incident in Douma, Syria on April 7th was staged by the intelligence services of a foreign state pushing a “Russophobic campaign.”

“We have irrefutable evidence that it was another staging, and the special services of a state which is in the forefront of the Russophobic campaign had a hand in the staging,” Lavrov said at a news conference as reported by RT.
Hvorfor Lavrov så ikke viser os disse beviser er lidt underligt?
På den anden side har jeg heller ikke set beviser fra hverken Trump, May eller Macron.

Aksel Gasbjerg

USA’s løgnagtige Syrien-politik klædt af til skindet:
https://m.youtube.com/watch?v=-vwKk4pADCw

@ Aksel Gasbjerg

Jeg faldt næsten ned af stolen over den video! En person på MSNBC der taler IMOD krig... Ham ser vi nok ikke der igen :)

Det vildeste er dog at Tucker Carlson fra Fox News stiller spørgsmål ved denne sag som man faktisk burde forvente af danske journalister. Ja du hørte rigtigt god journalistik fra fox news...

https://www.youtube.com/watch?v=cSGf2ZpDENU

Thomas Bindesbøll

@ Espen Bøgh, o.a.

Jeg forstår til mit livs ende ikke, hvorfor der argumenteres med - undskyld, og lidt forenklet: "Jamen, hvad så med dit og dat og hvad med os andre og vore 'egne' begåede krigsforbrydelser"?

Tror jeg i 117 indlæg gennem tiderne - også her på Information - har skrevet... og som jeg nu igen-igen gør: Den ene krigsforbrydelse udskylder ikke den anden. Længere er den ikke. Håber vi er enige her.

= Jeg er generation "stop krigen i Vietnam, det er de civile der myrdes"...

Denne erfaring betyder omvendt, at man dog i det mindste burde forvente sig en klar fordømmelse af de svinestreger, senest Duma anno 2018, der er så konkrete og rædselsvækkende, at vi kan se dem på billeder, eller læse en mængde øjenvidneberetninger...
Den frustration og rædsel man føler ved at se og læse om disse lidelser , blandt totalt uskyldige civile, bør derfor aldrig erstattes af et eller andet mærkeligt "filter", hvor der straks i stedet for empatien med ofrene, søges efter at det "nok er andre" der står bag ?
= Nu må man finde den 'forklaring', der passer ind i ens "eget verdensbillede" ?

Det er da en besynderlig indstilling.

Som ovenfor skrevet: Den slags viste lidelser er af samme kaliber, som dét der fik mig selv mig på gaden i protesterne og demonstrationer mod Vietnamkrigen i 1970'erne, og siden mange andre gange - mod enhver "beskidt krig", det være sig "Vesten" eller Østen.

- USA i Indokina, Indonesien, Sydamerika, Chile, Guatemala, etc... (de fleste af jer kender selv listen). Desuden en masse "stedfortræder- og proxy-krige, lige fra Afrika, Mellemøsten.

- I burde dog også kende Sovjets sorte liste:
Repression overfor Østeuropa, kodeord Ungarn 1956, Polen 1956 og 1981, Tjekkoslovakiet 1968. Siden den kyniske og krigsforbryderiske sovjetiske imperialistiske invasion i Afghanistan, der udover en million døde civile afghanere, også indledte noget af det morads, vi nu ser, og hvor ansvaret for at ekstremister vokser ud af invasioner og massedrab på civile, er at finde.

Eller gadedemonstrationer, med til Danmark flygtede irakiske kurdere, der protesterede og appellerede til det såkaltde "Verdenssamfund" om at gribe ind over SA-ddam Husseins evidente massemord overfor kurderne - inklusive giftgas - mod "egen" befolkning.
= Hvor var store dele af den såkaldt "progressive venstrefløj" dengang
, i international solidaritet med kurderne overfor massemorder Hussein?

Eller hvor er de nu - overfor massemorder Assad. Hvor er de røde faner i demonstrationer overfor dette ekstremt brutale regime?
Senest. har bla. FN's eget WHO formodet at det er Assad & Co, der står bag giftgasangrebet.

Derfor: Er det så "indviklet" ? Næppe.
Naturligvis anerkender jeg, at også "modparten" kan ha' i enhver konflikt / borgerkrig kan have interesse i at forvanske fakta.

Men ærlig talt: Jeg stoler dog mest på både WHO og andre menneskeretsobservatører på stedet, der mener, de mest sandsynlige gerningsmænd her er Assad.

FN's organisationer er noget, som de fleste skribenter herinde normalt henviser til. Så hvorfor ikke også i dette tilfælde?

Hvordan vi så får stillet ALLE parter i også den syriske konflikt og Proxy-krig til ansvar for deres ugerninger er en anden sag.

Her har FN-systemet desværre hidtil spillet fallit. Også takket være Rusland og Kinas evige veto'er i FN's Sikkerhedsråd. Det taler helt for sig selv: Kynikere og bange for sandheden.

Espen Bøgh og andre,
Hvorfor skal alt rodes rundt i én pærevælling ved angreb begået tæt på d.d.?
At komplicere hændelsen som enten ikke sket, eller begået af en anden, er dog et forsimplet forsøg på at bortforklare sig. Gentagelse af denne art, når byer skal "overvindes", er efterhånden hverdag, så mere problematisk er det heller ikke. Vi kan godt regne med Assad.

At forsøge at se verden i et civiliseret lys er prisværdigt, eller i hvert fald nobelt, det ændrer bare ikke på, at helheden er uendelig primitiv.

Rolig nu Thomas Bindesbøll og Anne Eriksen

Jeg taler jo netop imod krig og krigsforbrydelser uanset hvor og eller af hvem der begår dem, og ligeledes er jeg imod disse tyraner og forklædet engle, der er ulve i fåreklæder.

Angående VETO netop nedlagt af Rusland i FN er vist ingen nyhed, - det har Amerika brugt i årtier og gerne eller ikke mindst i forbindelse med Israel, - den ene har vist ikke noget at lade den anden høre i den anledning.

Skulle man endelig pege på noget er det dengang HTS fulgte Amerika m.fl. om et fravalg af FN, fordi de ikke længere fandt systemet velfungerende, - så er der kun tilbageblikket på alle de gange de selv med egen fordel har misbrugt VETO retten.

Må jeg minde om Vietnamkrigen sluttede for omkring 50 år siden, - men lidelserne i forbindelse med spredningen af "agent Orange" stadig hærger befolkningens liv med dets lidelser i nutiden.

Skulle vi lige omkring på kloden, så lad også tage Iran, som i 1956 ved frie valg stemte Mossadeg ind som præsident for landet, - og som med mål havde at forbedre livet for befolkningen via ændrede aftale om afregningen af olien, hvilket ikke passede Amerikanerne, som fik ham væltet og indsatte Shahen af Persien med sit hemmelig politi SAVAK, og deres metoder var ingen børneleg.

Historien om Chile var stort set den samme, blot med andre værdier kobber - vist nok.

Nok om det, og nu til noget mere bekymrende, lige siden småstammer har eksisteret har der fundet stammekrige sted, og den der finder sted i øjeblikket handler om retten til hele kloden og alle dens ressourcer, - det som Amerika anser som sin naturlige ret til globalt,

Thomas Bindesbøll

Espen Bøgh,

Jeg er skam rolig nok, men vil ikke forholde mig rolig til åbenbare krigsforbrydelser, uanset hvem der har og vil begår dem. Punktum.
Derfor kun kort:
Agent Orange var en krigsforbrydelse begået i USA. Det er vi enige om, og lidelserne for civilbefolkningen fortsætter.
Men det USA er - gentager igen-igen, da ikke den eneste supermagt, der har begået ufattelige overgreb imod en civilbefolkning. Hvad med Sovjets massakrer, napalm, svinske sommerfuglebomber imod komplet uskyldige afghanske civile - herunder især arme børn(!) under den sovjetiske invasion.
Her er også utallige "sen-følger" af lidelse blandt samme lemlæstede og amputerede afghanere, her blot begået af en anden kynisk supermagt i egen version af "Agent Orange".

Eller tænk på de arme - og altid glemte - civile tjetjenere, myrdet og ødelagt af først Jeltsins, siden Putins fordrukne generaler - endda begået mod såkaldt "egen befolkning"..
https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Chechen_War_crimes_and_terrorism#Do...
Revealed: Russia's worst war crime in Chechnya
https://www.theguardian.com/world/2000/mar/05/russia.chechnya

Der er ikke så meget yderligere at tilføje. Bortset fra at de rette skyldige - fra Agent Orange i Vietnam, over Afghanistan, eller Tjetenien, til f.eks. nuværende massemord i Syrien, eller af Saudi-arabien i Jemen ALLE blot er en masse eksempler fra også blot den nyere verdenshistorie.
Dén historie handler om dybeste kynisme og dobbeltmoral oveni.

Det burde de færreste være uenige i.

Blot beder jeg - som vanligt, og især herinde på Informations kommentarspor - om, at folk tager samme ALLE skurke med i ligningen. Jeg er træt af - også som selv egen gl. Vietnam-demonstrationsgænger, at der fortsat overhovedet kan være begavede mennesker ved sine fulde fem, der fortsat "kun" nævner USA som eneste årsag til alle problemer og umenneskelige krige i denne verden. Det er ærlig talt for trættende og eensidigt.

Der er masser af andre - og en begyndelse kunne her være, om en del kommentatorer i det mindste i klartekst herinde, havde "guts" til i det mindste også at rubricere Assad for som Krigsoforbryder ?

Thi dét er, hvad han er.

Bare sørg de fleste syriske flygtninge, også her til lands.

Man kan med fordel selv finde dem på de lokale flygtninge og asyl-steder, og høre deres hjerteskærende beretninger.