Læsetid: 2 min.

Her er de partier, der går efter magten ved det ungarske valg

Søndag går ungarerne til parlamentsvalg. Information giver dig her overblikket over partierne, der kæmper om magten
Det nationalkonservative regeringsparti Fidesz, der siden flygtningekrisen i 2015 har taget en politisk højredrejning, står til at blive det ungarske valgs sejrherre,

Det nationalkonservative regeringsparti Fidesz, der siden flygtningekrisen i 2015 har taget en politisk højredrejning, står til at blive det ungarske valgs sejrherre,

FERENC ISZA

7. april 2018

Fidesz

Nationalkonservativt parti

Leder: Viktor Orbán, nuværende premierminister

Oprindeligt blev Fidesz dannet i 1988 som en socialliberal og antikommunistisk studenterbevægelse. Men i takt med, at det politiske landskab ændrede sig i Ungarn – bl.a. på grund af kommunismens sammenbrud – skiftede partiet position. I dag betragtes Fidesz som et nationalkonservativt parti, der går ind for et etnisk rent Ungarn, og mener, at de kristne værdier er truet af globalisering, masseimmigration og multinationale selskaber. De seneste otte år har Fidesz sammen med det kristendemokratiske parti, KDNP, siddet på magten i Ungarn med Viktor Orbán i spidsen.

Det vil Fidesz: Viktor Orbáns mærkesag er indførelsen af et »effektivt illiberalt system«, der er inspireret af lande som Rusland, Tyrkiet og Kina. Den ungarsk-amerikanske businessman og filantrop George Soros er i valgkampen blevet til genstand for skarp kritik af partiet.

Valget i 2014: 44.87 procent.

Prognose 2018: 47 procent.

Viktor Orbán.

Juan Medina

Jobbik

Højreradikalt parti

Leder: Gábor Vona

Jobbik beskriver sig selv som »et principfast, konservativt og radikalt patriotisk kristent parti«. Traditionelt har partiet haft en stram kurs over for flygtninge og det ungarske romamindretal. Siden parlamentsvalget i 2014, hvor Jobbik fik en femtedel af stemmerne, har partiet ændret strategi og forsøgt at lægge den højreekstremistiske fortid på hylden for at udvikle sig til et mere »moderne konservativt parti«. Partileder Gabor Vona har skilt sig med nogle af de mest EU-kritiske medlemmer og ønsker at genskabe den parlamentariske balance i landet, som han anklager premierminister Viktor Orbán for at have ødelagt.

Det vil Jobbik: Partiet går ind for støtteordninger for mindre virksomheder, love mod udenlandske opkøb i Ungarn, en begrænsning af EU’s indflydelse i landet og ønsker at opbygge en national identitet. 

Valget i 2014: 20,22 procent.

Prognose 2018: 18 procent.

Gábor Vona.

Bernadett Szabo

Magyar Szocialista Párt (MSZP)

Socialdemokratisk parti

Leder: Gergely Karácsony

Partiet blev dannet i 1989 som et postkommunistisk parti for den ungarske arbejderklasse. Partiet var et af de to største partier i Ungarn, indtil ærkerivalen Fidesz overtog magten i 2010. I 2002 vandt partiet sammen med Demokratikus Koalíció (DK) en smal politisk sejr og blev genvalgt i 2006. Da den økonomiske krise kom i 2008, mistede partiet mange stemmer, og premierminister Ferenc Gyurcsány gik af i 2009. Partiet er i valgforbund med partiet Párbeszéd – Ungarsk dialog, der blev dannet i 2013.

Det vil MSZP: Partiet ønsker at bekæmpe højreekstremismen i Ungarn og går – i modsætning til de konservative partier – ind for en højere økonomisk omfordeling gennem skatter, der tilgodeser de svageste i samfundet.

Valg i 2014: 25.6 procent.

Prognose 2018: 14 procent.

Gergely Karácsony.

Darko Vojinovic

Lehet Más a Politika (LMP) – Politik kan være anderledes

Grønt liberalt parti

Leder: Bernadett Szél

Det grønne liberale parti blev dannet i 2009 under den økonomiske krise. Det begyndte som en NGO i 2008 og har som erklæret mål at gøre Ungarn mindre korrupt og mere miljøbevidst og bæredygtigt.

Det vil LMP: Partiet er imod den traditionelle blokpolitik og går i stedet ind for et pragmatisk deliberativt demokrati for at minimere afstanden mellem borgerne og den politiske elite. 

Valg 2014: 5,26 procent.

Prognose 2018: 7 procent.

Bernadett Szél.

Zoltan Balogh

Prognoserne stammer fra pollofpools.eu og er fra den 4. april 2018

Serie

Orbánland – valg i Ungarn 2018

Den 8. april skal ungarerne beslutte, om de vil give yderligere fire års mandat til premierminister Viktor Orbán. Siden han kom til magten i 2010, har Ungarn bevæget sig i en stadig mere autoritær retning, og hans modstandere frygter, at et nyt stort flertal til Orbáns Fidesz-parti vil betyde enden på ungarsk demokrati. Men har det liberale Vesten misforstået udviklingen i Orbáns Ungarn?

Seneste artikler

 • EU er tvunget til at reagere på Orbáns undergravning af retsstaten

  10. april 2018
  Orbáns knusende sejr viser, at frygten for indvandring står langt højere på ungarernes tjekliste end korruptionsbekæmpelse og retsstatslighed. Men dermed intensiverer Orbán kampen mod det demokratiske værdigrundlag i EU, som kan blive tvunget til at presse Ungarn dér, hvor det for alvor kan mærkes: på pengepungen
 • »EU skal ikke lave kollektiv afstraffelse af Østeuropa«

  7. april 2018
  Ungarerne bakker stærkt op om EU, der bidrager stort til landets økonomi, mens Viktor Orbán i sin undergravning af den liberale retsstat og sin skingre valgkamp mod flygtninge bruger netop EU som syndebuk. Alligevel vil det være kontraproduktivt at straffe landet økonomisk eller med en usikker retsstatsproces, mener tyske EU- og østeuropaeksperter
 • »Vælgerne skal beslutte, om Ungarn skal være et demokrati eller en bananrepublik«

  7. april 2018
  Premierminister Orbán har kapret Jobbiks dagsordener og tvunget det tidligere så højreradikale parti til at rykke mod midten. 29 år efter kommunismens fald er frygten for alvor vendt tilbage til Ungarn, siger Jobbiks udenrigsordfører
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu