Nyhed
Læsetid: 1 min.

Protester presser Nicaraguas præsident Ortega

En planlagt pensionsreform har sat gang i en bølge af protester vendt imod Nicaraguas præsident Daniel Ortega
Studerende forsvarer universitet i Managua under de seneste uroligheder, som blev udløst af en planlagt reform af de offentlige pensioner. Demonstrationerne er vendt imod præsident Daniel Ortega og hans regering, der kritiseres for at være et diktatur forklædt som demokrati.

Studerende forsvarer universitet i Managua under de seneste uroligheder, som blev udløst af en planlagt reform af de offentlige pensioner. Demonstrationerne er vendt imod præsident Daniel Ortega og hans regering, der kritiseres for at være et diktatur forklædt som demokrati.

Initi Ocon/AP

Udland
28. april 2018

En planlagt reform af de offentlige pensioner i Nicaragua blev først på ugen startskuddet til omfattende demonstrationer vendt imod præsident Daniel Ortega og hans regering, der kritiseres for at være et diktatur forklædt som demokrati.

Demonstrationerne regnes som de mest voldelige, siden demokratiet blev indført i 1985, og har ifølge det nicaraguanske institut for menneskerettigheder, Centro Nicaragüense de Derechos Humanos, CENID, kostet mindst 34 personer livet.

Lokale organisationer kritiserer myndighederne for bevidst at slå demonstranterne ihjel.

»Vi fordømmer politiet og de paramilitære gruppers brug af vold imod de unge, der kæmper for en retfærdig sag. Vi fordømmer brugen af snigskytter. De fleste ofre er ramt i hovedet, halsen eller brystet,« siger Marcos Carmona, der er aktiv i den lokale ngo, Comisión Permanente de Derechos Humanos, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Et skyggedemokrati

Daniel Ortega har siddet på magten i Nicaragua af flere omgange. Først fra 1970 til 1985 som revolutionens sejrsherre, siden som den første demokratiske leder efter borgerkrigen fra 1985 til 1990 – og så ellers fra 2007 og frem til i dag.

I 2008 indgik Daniel Ortega en pagt med sin tidligere politiske rival, Arnoldo Alemán, der var præsident fra 1997 til 2002. Alemán var ellers til manges store tilfredsstillelse idømt 20 års fængsel for korruption, men pagten med præsident Ortega betød, at Alemán slap fri, mens Ortega blev sikret politisk opbakning, der gjorde, at han blandt andet kunne ændre landets valglove.

Derfor sammenligner demonstranter i Nicargaua i dag Ortega med den forhadte diktator Somoza, som netop Daniel Ortega kæmpede imod i 1980’ernes borgerkrig:

»Ortega–Somoza, det er samme sag,« som de råber i Managuas gader.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her