Interview
Læsetid: 4 min.

»Nu skal vi se Macron ’walk the talk’«

Macrons budskab om at genvinde den ’europæiske suverænitet’ vækker begejstring blandt de danske europaparlamentarikere, der roser den unge statsleder for hans entusiasme. Men skoser ham for manglen på konkrete politiske forslag
Efter Præsident Emmanuel Macron havde holdt sin tale i Europa-Parlamentet, deltog han i en tre timer lang debat med parlamentarikerne.

Efter Præsident Emmanuel Macron havde holdt sin tale i Europa-Parlamentet, deltog han i en tre timer lang debat med parlamentarikerne.

Ritzau Scanpix

Udland
19. april 2018

»Et er alle de flotte ord, men når vi spurgte konkret til, om han ønsker at støtte en selskabsskattereform i Europa, der gør, at store selskaber igen betaler skat, så kunne han ikke blive konkret. Det irriterer mig lidt.« 

Den franske præsident Emmanuel Macron blev mødt med begejstring i Europaparlamentet tirsdag, men også med kritisk nysgerrighed af blandt andet de danske parlamentarikere som Jeppe Kofod (S) ovenfor. Han bifalder Macrons europæiske suverænitetsbegreb, der skal forstås som et supplement til og ikke erstatning af den nationale suverænitet, men han savner svar på, hvordan Macron vil føre sine store ambitioner for det europæiske samarbejde ud i livet.

»Macron talte om behovet for et Europa, der beskytter borgerne mod terrorisme, Putin, mod truslerne udefra, men også et Europa, der beskytter borgerne indefra mod skatteordninger og løndumping,« siger Jeppe Kofod.

Stående foran et kæmpe EU-banner i midten af en propfyldt plenarsal i Europaparlamentet i Strasbourg fremlagde Macron sin stærkt føderalistiske tale, som førte over i en tre timer lang debat med parlamentarikerne.

Macron mindede i talen om, hvad det europæiske projekt går ud på, og hvilken historisk kontekst samarbejdet hviler på.

»Jeg vil ikke tilhøre en generation af søvngængere, der har glemt fortiden,« sagde han med en underforstået litterær reference til The sleepwalkers af Christopher Clark, der påpeger, hvordan et stærkt internationalt politisk system kunne have forhindret de såkaldte ’søvngængere’, beslutningstagerne under Første Verdenskrig, i at træffe en række katastrofale beslutninger i krigens blodige slutfase. I øvrigt en af Angela Merkels favoritbøger, ifølge The Economist.

»Jeg vil være en del af en generation, der tager ansvar og forsvarer det europæiske demokrati, som vi har kæmpet for at bygge op,« understregede Macron.

Den analyse er Margrete Auken (SF) enig i. Hun vil ikke tillade, at EU risikerer at falde fra hinanden, fordi nogle synes, at EU er en stor og kompliceret institution.

»Tværtimod skal vi sætte alt ind på at redde EU – som er vores eneste mulighed for at få indflydelse på såvel verdens som vores egen fremtid,« siger hun.

Brug for forandring i EU

»Hvad vil vi gøre i fælleskab i fremtiden?« spurgte den franske præsident ud i salen.

Macron advarede i sin tale om, at »national egoisme«, »populisme« og »illiberale tanker« truer det europæiske demokrati, der står over for store digitale, sikkerheds- og klimamæssige udfordringer. I fælleskab skal EU’s medlemsstater tage det suverænitetsbegreb, der ofte kædes sammen med tabet af national selvbestemmelse, tilbage.

»Vi kan ikke gøre, som vi hidtil har gjort,« sagde Macron.

»I en stadig mere usikker verden er det ikke mere national suverænitet, vi har brug for, men en større europæisk suverænitet.«

Morten Helveg Petersen (R) kunne godt lide grundtonen i, hvad han kalder for en »fremadrettet flot tale«, der trækker »linjerne lidt hårdt op i forhold til den krisestemning, der er i Europa, men samtidigt angiver en vej frem«.

»At kredse om, at vi faktisk øger vores suverænitet, når vi gør tingene sammen, mener jeg er rigtig. Især når det drejer sig om klima, migration og de store udfordringer, som vi har,« siger han.

Bendt Bendtsen (K), der på flere punkter er uenig med Macron, mener, at den franske statsleder var »stærk i sin måde at forholde sig til europæisk sikkerhed, som når han taler om europæisk suverænitet i forhold til handelsaftalerne«.

»At Macron ønsker større budgetter og lignende er jeg ikke enig i, men jeg hører en politisk leder, som gør det klart, at Europa også i fremtiden formentlig vil arbejde i flere hastigheder,« siger han.

Forsvar for bombeangrebet i Syrien

Alle i plenarsalen ventede i spænding på, om Macron ville adressere weekendens koordinerede bombeangreb af USA, Storbritannien og Frankrig mod Assad-regimet i Syrien for dets brug af kemiske våben. Det blev først i den efterfølgende debat, at Macron med en løftet pegefinger og insisterende tone skruede bissen på over for de kritiske parlamentarikere.

»Der er tre lande, som har grebet ind for at forsvare det internationale samfunds ære. Angrebet havde ingen menneskelige ofre, men var rettet mod tre områder, hvor der fremstilles kemiske våben!« sagde den franske præsident.

»Det var betryggende at se en europæisk statsleder, som stod op for de internationale retsprincipper og fundamentale værdier om, at man ikke må bruge kemiske våben imod sin egen befolkning,« mener Jeppe Kofod.

Konflikten i Syrien understreger netop behovet for en forstærket europæisk suverænitet, mener Morten Helveg Petersen.

»I en verden, hvor Putin rasler med sablen, og det står uklart, hvilken politik den amerikanske administration fører, så skal Europa kunne mere på egen hånd og også tage ansvar over nærområderne. Det er det, Macron viser gennem handlingen i Syrien,« siger han.

Selvom bombeangrebet ikke var i strid med EU-linjen, fordi der ikke eksisterer en fælles udenrigspolitik, så mener Margrete Auken kun, at sådanne egenrådige handlinger giver mening, »hvis Frankrig er villig til at gå ind og bygge om på EU, så det ikke bare bliver Frankrig og Tyskland, der styrer showet«.

»De gamle sikkerhedsrådsmedlemmer må se at komme ind i den nutidige verden og få EU som helhed med som part i Sikkerhedsrådet,« siger hun og forklarer, at Macron vil blive vurderet ud fra sine politiske handlinger.

»Nu skal vi se Macron walk the talk. Han kan ikke sige alle disse glimrende ting, hvis han ikke følger ordene op med en aktivt indsats i EU's ministerråd for at få sine ambitioner virkeliggjort,« siger Margrete Auken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Solveig Jensen

Kofod er da helt hjernevasket at høre på.

Daniel Joelsen

Med Macron er Frankrig faldet i et politisk sort hul, hvor intet lys undslipper. EU er ikke vokset med Macron.

Macrons budskab vækker begejstring blandt de danske europaparlamentarikere......så er det surt at de altid bliver sat på plads af den danske vælgerbefolkning!

Den danske presse præsentere altid Machron som den store moderation. Men der er ikke noget moderat over at sænke skatter for de rigeste, angribe arbejderrettigheder og dæmonisere flygtninge.