Læsetid: 6 min.

Selvtægten i Syrien

Missilerne mod Syrien flytter ikke noget, hverken militært eller politisk. Der er ikke tvivl om, at parterne i den syriske borgerkrig anvender kemiske våben – men hvorvidt det var tilfældet i Douma, blev ikke opklaret, da missilerne kom en undersøgelse i forkøbet
Ifølge en Pentagon-talsmand ramte alle missiler deres mål og »udtog hjertet af Syriens kemiske våbenprogram«.

Ifølge en Pentagon-talsmand ramte alle missiler deres mål og »udtog hjertet af Syriens kemiske våbenprogram«.

Hassan Ammar

16. april 2018

Helt som forudsagt havde det amerikansk-britisk-franske missilangreb mod tre lokaliteter i Syrien tidligt lørdag morgen lokal tid ingen betydelig militær effekt.

Bashar al-Assad i Damaskus kunne sende sine Toyota-kørende tilhængere på gaden i ’sejrsparader’ med påstand om, at flere missiler var skudt ned af syrisk luftforsvar. Ifølge en Pentagon-talsmand ramte alle missiler deres mål og »udtog hjertet af Syriens kemiske våbenprogram«.

Og helt som forudsagt kom Rusland ikke igennem med en resolution i sikkerhedsrådet lørdag, der fordømte angrebet. Den fik to stemmer ud over Ruslands, nemlig Kinas og Bolivias. I løbet af mandagen vil USA og dets to allierede afprøve et nyt diplomatisk spor med et forslag om fornyelse af mekanismen for kontrol med Syriens kemiske våben. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Anders Graae
  • Henrik Leffers
  • Erik Karlsen
  • Hans Aagaard
  • Stig Bøg
Espen Bøgh, Anders Graae, Henrik Leffers, Erik Karlsen, Hans Aagaard og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Du beskæftiger dig ikke med de billeder af lig med skum om munden, som blev vist på CNN - uden sløring.
Jeg har slet ikke tilstrækkelig indsigt i billedmanipulation til at kunne erklære noget som helst autoritativt; men med det forbehold taget er der for mig ingen tvivl om, at et giftgasangreb - klor og/eller sarin - fandt sted i Douma d. 7. april.

Eva Schwanenflügel, Henrik L Nielsen, Kim Houmøller og Bent Kock anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Der er rapporteret 50+ tilfælde af anvendelse af klor- pg saringas i Syrien, siden 2013. Hvorfor episoden i Douma får særlig opmærksomhed, kan man undres over.

Robert Ørsted-Jensen, John Andersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Hvorfor de andre ikke fik mere opmærksomhed er nok mere det underlige.

Hanne Svendsen, Eva Schwanenflügel, Henrik L Nielsen, Henrik Leffers og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Tak for en ædruelig artikel. Det er så nemt at melde sig i hylekoret.
Når angrebet blev så begrænset er det måske fordi det er lidt uldent hvad der er foregået.
Den helt onde er - kan det være Assads fjender der selv har fabrikeret et gasangreb, eller det der ligner, for at få amerikanerne til at gribe ind ?

Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Hans Aagaard, Niels Duus Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Syrien er et land der er i en langvarig borgerkrig. Der er derfor ikke entydigt kontrol over landet. Man har haft lagre af kemiske våben hvor meget der er tilbage vides ikke præcist. Reuters viste for nogen tid siden, hvor disse faciliteter og produktionsenheder lå. Her finder man også steder der har været eller er på oprørenes hænder. Tidligere specialister er vel også være spredt for alle vinde.

Der er kort sagt mest sandsynligt, at alle stridende parter har adgang til dette djævelskab. Derudover bomber man, så måske rammes nogle af disse lagre. Hvad er risikoen for at det udløses?

Og endeligt, så er vesten så opsat på at styrte Assat, at man ikke kan regne med hvad der op eller ned. Flere lande deltager ulovligt med våben, bombning eller med tropper direkte på jorden. Selv de hvide hjelme har taget side. Intet under at krigen fortsætter og tvinger så mange til at flygte.

Så, hvem har mod til at pege fingre (efter WMD fiaskoen i Irak) med påstand om ensidig kemisk krigsførelse? Jeg er ikke imod at man straffer, men . . . .

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Hans Aagaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Hvis hævnangrebet udtog hjertet af Syriens kemiske våbenprogram, som Pentagon hævder:

Hvorfor var eksistensen af sådanne fabrikker ikke oplyst til FN?? eller offentligheden??

Hvorfor er der ingen døde efter missilerne har ramt sådanne kemisk mål?

Strange...

Espen Bøgh, Hans Aagaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Nike Forsander Lorentsen

"Hvad er visdomen med at bombe kemikaliefabriker,...sprede kemikalier?"

Jeg forestiller mig i højere grad, at formålet er at forhindre yderligere fabrikation af giftstoffer.

Hanne Svendsen, Thomas Bindesbøll, Henrik L Nielsen og Kurt Sørensen anbefalede denne kommentar
John Andersen

Mission Accompliced. Fantastisk at man kan pulverisere en giftig kemisk fabrik uden ofre. Det heder sig, at det var fordi det var weekend og derfor var der ingen mennesker tilstede.
Fantastisk. Kan man virkelig forstille sig at en giftig kemisk fabrik er uden bevogtning i weekenderne i en krig? Kunne det mon være at regeringen have tømt den i overensstemmelse med FN aftalen?
At angrebet blev bakket op a det store flertal i FN er ikke så mærkeligt. De flest ulande får bistand af USA og under Trump er det en betingelse at de ikke stemmer imod USA's interesser.

Dagmar Christiandottir, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Det er da ikke svært at regne ud medmindre man ikke vil regne det ud.. Grunden til at de 50+ tidligere giftgas angreb ikke var interessante var fordi Trump ikke havde sagt at han ville trække tropperne ud. Det er den eneste forskel der var.

Henrik Leffers

Lasse Ellegaards artikel tyder på, at der måske kommer et mere realistisk fremstilling i Information af, hvad der foregård i Syrien! -Fakta er, at Assad har taget en svær uddannelse og holdt sig ved magten i et "vanskeligt område" så længe, at han simpelthen ikke kan være dum! Men der kommer et giftangreb hver gang Assad har vundet et afgørende slag, og det giver ikke mening! Det betyder, at den beskrivelse vi hidtil har fået af kemiske angreb med stor sandsynlighed må være manipuleret, så Assad har fået skylden for det hele. Huffington Post, der er meget pro-Obama, skrev faktisk, lige efter "gasangrebet" der overskred Obamas sæde linie, at grunden til, at Obama ikke bombede Syrien var, at han havde "sikre beviser på, at det ikke var Assad der stod bag det". Men det blev aldrig gentaget i danske medier... Jeg håber, at den nye linie breder sig, så bagvaskelsen af Rusland, og i sær Putin, måske bliver lidt mindre i fremtiden!

David Joelsen, lars søgaard-jensen, Dagmar Christiandottir, Lars Lund, Flemming Berger, Stig Nielsen, Jørgen Kærbro Jensen, Palle Yndal-Olsen, Espen Bøgh, Anders Graae, Hans Aagaard, Niels Duus Nielsen, Per Torbensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Jer har ikke brudt mig om Assad-familien, siden de kom til magten i Syrien! Men jeg ved også, at der faktisk har været en del valg i Syrien, som Assad har vundet! -Fordi han støttes af to grupper: Shia muslimer og kristne, som tilsammen udgør et flertal! Normalt når der er et presset kristent mindretal i et muslimsk land, så får det mange overskrifter i pressen, men her hører man aldrig om den knap 1/3-del af befolkningen, der er kristne! Hvorfor mon man ikke gør det? Huffington Post lavede i 2016 en "opinionsundersøgelse" i Syrien, og til deres overraskelse blev Assad støttet af halvdelen af dem, de fik spurgt. -De lavede den samme undersøgelse i Jordan, og blev virkeligt overrasket over, at halvdelen af de jordanere de spurgte, hellere ville have Assad end deres "royale diktatur"! -Men de mente, at det hang sammen med, at Syrien er det mindst "ulige" land i mellemøsten...

David Joelsen, lars søgaard-jensen, Per Torbensen, Dagmar Christiandottir, John Andersen, Flemming Berger, Stig Nielsen, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

@Torben Lindegaard Att bombe en kemikaliefabrik som mistænkes producere kemikalier,....tja om nu når dammet lagt sig og det viser sig at det er kemikalier som nu spredes med vinden. Hyckleri af vesten, af format som alltid.

Tragedien er en realitet og vesten kan ikke lide Assad og nok mest fordi Rusland kan eller?
Men hvis nu disse oprørere, som vesten var så hurtige til at anerkende havde folkets opbakning ville resultatet af den tragedie her så alligevel ikke været anderledes?
Kunne /kan han fortsætte uden et flertals opbakning selv om de ruden tvivl er en større opposition end valgtal fortæller? Kan de forskellige stormagter egentlig tillade sig at blande sig i andre landes anliggender så længe de ikke selv angribes? I min optik må indblanding kun kunne ske efter et flertalsbeslutning i FN.

Harald Strømberg

OK, Trump ved med sikkerhed, at han har bombet 2 lagre med kemiske våben, og 1 sted hvor kemiske våben blev produceret. Der skete intet ved angrebene.. (mange tænker sikkert Bopal osv.)
Assad siger at 2 våbenlagre er blevet bombet samt et institut med tilhørende produktion af kræft medicin.

Harald Strømberg

Og fra denne artikel: Men trods forbehold og efterforskningens »fravær til dato af kemiske prøver, analyseret på vore egne laboratorier«, som det hedder, konkluderes det »hinsides mulig tvivl«, at et kemisk angreb mod civile fandt sted den 7. april i år. Kan det siges mere klart?

Thomas Bindesbøll

Læg hellere mærke til, at de FN-inspektører, der angiveligt er blevet inviteret til at inspicere omfanget og "afsenderen" p åde kemiske angreb i Douma, foreløbig er blevet næget adgang til området - af russerne, ikke af den syriske regering. Siger det ikke en del om den nuværende misere, og hvem der har evt. noget at skjule ?

Thomas Bindesbøll

Et langt større "Hmm..... og stadigt mere presserende spørgsmål drejer sig - gentager(!) - om den direkte obstruktion / sabotage af FN's rette organ til at inspicere anklagerne om kemiske våben i Ghouta/Douma, OCPW.
Derfor nedenfor citat og link til deres pressemeddelese fra i dag, 18. april.

Enhver begavet person - der også kan læse mellem linjerne - kan se hvor pilen og bebrejdelsen peger hen.
Imens går tiden, UDEN rette eksperter på "scenes of warcrimes" .
Enhver blot nogenlunde oplyst person, der ved noget om kemiske våben, halveringstider, m.v., vil derfor vide at hver time tæller, når det gælder om at komme ind og sikre beviser.
Men både "small arms fire" , russisk militærpoliti og syriske Assad-myndigheder gør sit bedste for at forhale processen.
Det taler fuldstændigt for sig selv !

https://www.opcw.org/news/article/media-alert-update-on-the-deployment-o...
(....)
On 16 April, we received confirmation from the National Authority of the Syrian Arab Republic that, under agreements reached to allow the evacuation of the population in Ghouta, the Syrian military were unable to enter Douma.

The security for the sites where the FFM plans to deploy was under the control of the Russian Military Police. The United Nations Department of Safety and Security (UNDSS) has made the necessary arrangements with the Syrian authorities to escort the team to a certain point and then for the escort to be taken over by the Russian Military Police.

However, the UNDSS preferred to first conduct a reconnaissance visit to the sites, which took place yesterday. FFM team members did not participate in this visit.

On arrival at Site 1, a large crowd gathered and the advice provided by the UNDSS was that the reconnaissance team should withdraw. At Site 2, the team came under small arms fire and an explosive was detonated. The reconnaissance team returned to Damascus.

The UNDSS will continue to work with the Syrian National Authority, the local Councils in Douma, and the Russian Military Police to review the security situation.

At present, we do not know when the FFM team can be deployed to Douma. Of course, I shall only consider such deployment following approval by the UNDSS, and provided that our team can have unhindered access to the sites.

This incident again highlights the highly volatile environment in which the FFM is having to work and the security risks our staff are facing. I should like to take this opportunity to express my gratitude to States Parties for their continued support for the FFM, as they reiterated during the Council meeting on Monday. This is particularly important for our staff taking part in such challenging missions". (....)