Læsetid: 7 min.

To verdenssyn stødte sammen i kampen mod olierørledningen ved Standing Rock i North Dakota

Chase Iron Eyes er rådgiver for lakotastammen i spørgsmål om at sikre rent vand, fødevarer, energi og boliger. Nu søger de amerikanske myndigheder at få ham dømt til flere års fængsel for sin deltagelse i de store protester ved Standing Rock
Chase Iron Eyes er advokat og aktivist for indianske rettigheder. Han har netop besøgt København for at tale ved Amnesty Internationals årsmøde.

Chase Iron Eyes er advokat og aktivist for indianske rettigheder. Han har netop besøgt København for at tale ved Amnesty Internationals årsmøde.

Jakob Dall

23. april 2018

Han er 39 år, advokat og kandidat til en plads i Repræsentanternes Hus for North Dakota. Står det til den offentlige anklager, skal han seks år i fængsel.

Chase Iron Eyes er indianer af lakotastammen, som er en del af siouxfolket. Han er født i Standing Rock-reservatet, North Dakota, og er i dag på ny bosat der med sin familie efter en årrække med studier i statskundskab og jura på universiteter i Denver og Grand Forks.

Chase Iron Eyes er rådgiver for stammeregeringen i spørgsmål om at sikre rent vand, fødevarer, energi og boliger. Chase Iron Eyes er også aktivist for indianske rettigheder og en af de mange, der i 2016-17 protesterede mod den omstridte olierørledning Dakota Access Pipeline – det er derfor, man vil sætte ham i fængsel.

»Jeg er tiltalt for at opildne til optøjer, hvilket defineres som en forbrydelse, der kan give op til seks års fængsel. Jeg mener, man gik efter mig, fordi jeg på det tidspunkt var på vej ind i politik. Man vil gøre mig til politisk fange,« siger Chase Iron Eyes, der i weekenden var i København for at tale på årsmødet hos Amnesty International.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Carsten Munk
  • David Zennaro
  • ingemaje lange
  • Erik Karlsen
Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, David Zennaro, ingemaje lange og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Elisabeth Christiani

Præsis den kamp jeg bad Information om at informere om for et år siden - !
Uden kamp ingen sejr! Grundlæggerne af avise roterer i deres grav. Kom nu Se frem. Vi er jo lige her. Nordiske rødder må kunne gøre noget.

Eva Schwanenflügel, Peter Knap og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvorfor forsvarer vi ikke selv vores grundvand med store demonstrationer? Danmark er på mange måder, set fra naturens side, maltrakteret. Grunden er dybest set, at vi vil være rige. Skulle vi leve rigtigt, så der blev noget til vore efterkommere, så skulle vi gå ned i forbrug. Det samler ingen demonstranter. Indianerne demonstrerer med god ret mod overmagten, men vi skal demonstrere mod os selv. Det samler ingen.
Her i foråret er jeg til tre årsmøder forskellige steder i landet. Det burde jeg egentlig ikke tage til, for transporten udleder CO2. Det er en lignende knibe alle andre er i. Det ender med at vi må klæde os i sæk og aske og sætte os ud på gårdspladsen, som en anden Job. Modsat ham kan vi dog ikke påstå, at vi ikke har gjort noget forkert.

Anne Lintrup, morten rosendahl larsen, Carsten Wienholtz, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Bettina Jensen, Bjarne Jensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Henning Egholk

Efter en stående applaus på Amnesty Danmarks landsmøde lørdag leverede Chase Iron Eyes et rørende indlæg om hvordan vi alle folk er forbundet. Ikke bare de indfødte folk. Chase måtte erkende at en fredelig protest mod overgreb på naturen og hans folk vandresourcer måske vil koste ham 6års fængsel. Standing Rock protesten der blev hørt af Obama, der fik stoppet rørledningen. Hvorefter Trump, ligeglad som han er med en indianerstamme, sætter så arbejdet igang igen! Stor oplevelse at se Chase Iron Eyes.