Baggrund
Læsetid: 5 min.

Torsdagens engelske lokalvalg bliver første test af, om Jeremy Corbyn kan fortsætte sin sejrsgang

På torsdag får Labour måske svar på, om de kan vinde et valg med Corbyn. Labour står til sejr i London og storbyerne, men ude på landet har partiet svært ved at vinde terræn fra Theresa Mays konservative
Den britiske Labour-leder Jeremy Corbyn på valgturné under det britiske lokalvalg. Labour er vokset under Corbyn, men både partilederen selv og de kandidater, der følger med partiets mere græsrodsorienterede profil, gør samtidig også Labour sårbart over for beskyldninger om at være yderligtgående.

Den britiske Labour-leder Jeremy Corbyn på valgturné under det britiske lokalvalg. Labour er vokset under Corbyn, men både partilederen selv og de kandidater, der følger med partiets mere græsrodsorienterede profil, gør samtidig også Labour sårbart over for beskyldninger om at være yderligtgående.

John Stillwell

Udland
1. maj 2018

Metropolernes ungdommelige, liberale og multikulturelle Storbritannien mod landsbyernes ældre, socialt konservative og overvejende hvide England.

Det er i store træk de to hold af kernevælgere, som Labours partileder Jeremy Corbyn og De Konservatives premierminister Theresa May sætter deres lid til ved de engelske lokalvalg på torsdag.

Selv om de to partiledere ikke står til valg, vil udfaldet af kampen om de 4.300 sæder i 150 lokal- og bydelsråd spredt ud over England alligevel give et vigtigt praj om deres politiske dagsform, og ikke mindst vise, om Jeremy Corbyns premierministerdrømme er realistiske.

Den 68-årige partileder overraskede ved sidste års parlamentsvalg, hvor han frarøvede Theresa Mays konservative parti det absolutte flertal i parlamentet og sikrede Labour den største stemmeandel siden 2001.

Lokalvalgene bliver den første test af, om Corbyn kan fortsætte sin sejrsgang, eller om Theresa May og De Konservative har gjort et comeback. Uden for byerne, i det man kan kalde for herredernes England, står De Konservative fortsat stærkt, siger politisk analytiker og valgekspert Lewis Baston.

Mens Labour ved parlamentsvalget i 2017 sikrede sig fornyet greb om partiets traditionelle vælgerbank i det industrielle nordlige England, stod partiet meget svagt i det østlige og sydlige England og i størstedelen af de såkaldte Midlands.

»Labour ser ikke ud til at kunne gøre sig gældende i disse områder, og det tyder på, at partiet vil få svært ved at vinde et nationalt valg under Corbyn. Det, der i stedet vil afspejle sig ved lokalvalget, er sandsynligvis, at den politiske splittelse mellem metropolerne og det landlige England er styrket,« siger Baston.

Land mod by

Ved parlamentsvalget i juni 2017 fik Labour en fremgang på hele ti procentpoint i London. Partiet tog 54,4 procent af stemmerne og vandt flere traditionelt sikre konservative valgkredse.

Denne gang vil Labour sandsynligvis klare sig endnu bedre. Ifølge de seneste meningsmåling står partiet til at få sit bedste valg i London i 40 år med et forspring til De Konservative på 22 procentpoint. Samme billede tegner sig – om end meget mindre markant – i andre storbyer som Manchester og Birmingham.

Men Jeremy Corbyn løber ind i problemer, så snart han bevæger sig ud af storbyerne og støder på de mindre provins- og landsbyer i England.

Lewis Baston peger på, at udviklingen stemmer godt overens med, at Theresa May og Jeremy Corbyn værdipolitisk har rykket deres partier ud imod fløjene.

Den konservatisme, som præstedatteren Theresa May står for, er blevet mere socialt konservativ og orienteret omkring det nationale fællesskab, end den var under David Cameron.

»Mays konservatisme appellerer til de ældre, socialt konservative og overvejende hvide engelske vælgere uden for byerne. I en storby som London falder den omvendt ikke i god jord blandt de yngre, etniske og veluddannede vælgere. Her stod Camerons mere elitære, internationale og liberale konservatisme bedre, og derfor kan Labour her erobre konservative vælgere på midten«, siger Baston.

Londons vælgerkorps adskiller sig fra resten af Englands ved at være mere multietnisk, veluddannet og yngre – gennemsnitsalderen i London er 30 år mod 39 år i de konservative kernelande.

Det vælgerkorps har Labour fået bedre fat i under Corbyn, der har givet partiet en mere venstreorienteret og værdipolitisk liberal profil, end det havde under den tidligere leder Ed Milliband.

Corbyns problemer

Men Labours nye profil under Corbyn kan risikere at skubbe vælgerne på den politiske midte fra sig. Det er et stort problem for Labour, da det netop er disse svingvælgere, partiet skal have fat i, hvis det skal gøre det nødvendige indhug i de konservative valgkredse uden for byerne ved et parlamentsvalg.

Corbyns fornyelse af Labour rummer i den forbindelse det problem, at den er kommet hånd i hånd med en kraftig stigning i antallet af Labour-medlemmer.

De nye medlemmer meldte sig under de røde faner op til Corbyns formandskabsvalg i 2015 takket være græsrodsbevægelsen Momentum, der siden har haft held til at omdanne Labour fra et topstyret til et mere græsrodsbaseret parti. I Lewis Bastons optik er den demokratiske forvandling gået lige lovligt hurtigt og vidt.

»Labours græsrodspræg og store stigninger i medlemskaber har betydet, at der ikke længere er samme kontrol med de kandidater, der stiller op for partiet, som der var under Tony Blairs topstyring. Det er et stort problem, især ved lokalvalg, hvor vi denne gang har set nogle uheldige Labour-kandidater, der i iveren efter at blive valgt til et lokalråd laver politiske skandaler, som giver Labour problemer på landsplan«, siger Baston.

Dårlig rapsang

Blandt de Labour-kandidater, som skulle have være sorteret fra, er Khasif Raza. Han stiller op i Milton Keynes, der er en af de byer uden for London, hvor Labour kan gøre sig forhåbninger om at vinde mandater fra De Konservative ved næste parlamentsvalg.

De langsigtede overvejelser syntes dog ikke at have bekymret Kashif Raza. I stedet har han satset på at blive valgt ind i lokalrådet ved at appellere til byens asiatiske samfund med en rapsang, hvori han rapper om homoseksuelle, kvinders beklædning og 11. september-angrebet på en semi-islamistisk facon. 

Ifølge Lewis Baston er Kashif Razas rapsang et af de særlige problemer, som Labour står med som det frisindede parti, der bliver foretrukket af de etniske minoriteter.

»Det er et tilbagevendende problem for Labour, at nogle af partiets etniske kandidater forsøger at blive valgt til lokalråd ved at appellere til deres etniske bagland på en måde, som ikke går i spænd med partiets værdier,« siger han.

Han peger på, at den slags skandaler blandt Labours græsrødder vækker en genklang om partiets langvarige problemer med at udrydde antisemitisme på partiets yderfløj. Samtidig hjælper de også den konservative partimaskine og presse med at tegne et billede af Jeremy Corbyn som en moralsk anfægtelig og yderligtgående politiker, der flirter med ekstremister og ikke kan betros nationens lederskab.

Netop Corbyns evner som premierminister er en anden af Labours potentielle landspolitiske problemer. Den seneste meningsmåling fra Yougov viser, at 38 procent af briterne ser Theresa May som den bedste premierminister, mens kun 25 procent har fidus til Corbyn.

Windrush-skandalen

Målingen blev dog foretaget, før Theresa May i sidste uge blev belastet af den verserende Windrush-skandale, der drejer sig om den britiske regerings behandling af den såkaldte Windrush-generation af immigranter, som kom til Storbritannien fra primært Caribien i 1948.

Flere af immigranterne, der ankom som børn uden papirer, er siden ændringer i Storbritanniens immigrationslove i 2012 blevet behandlet som illegale immigranter og er blevet afskåret fra sundhedsydelser og truet med udvisning.

Theresa May var indenrigsminister dengang, ændringerne i immigrationslovene blev indført. Hun er blevet anklaget for at have siddet problemerne overhørig.

Den nuværende indenrigsminister, Amber Rudd, er netop blevet presset til at gå af i kølvandet på skandalen.

Selvom May ikke er blevet gjort direkte ansvarlig for fejlbehandlingen af immigranterne, ventes sagen at styrke Labours etniske trumfkort i storbyerne. Samtidig kan sagen ifølge Baston også problematisere Theresa Mays mere nationalistiske konservatisme, hvilket – tilsammen med Brexit – kan distancere især de unge veluddannede svingvælgere og konservative remain-tilhængere, der stemte for at blive i EU.

Torsdagens lokalvalg vil derfor blive påvirket af både Labours og De Konservatives problemer med at navigere i et multikulturelt samfund i storbyerne og det mere traditionelle England, som ligger udenfor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Uh, det bliver spændende. Man skal dog huske, at Labour ikke gik tilbage ved sidste runde af lokalvalg, der faldt ret kort tid efter, at Corbyn var blevet formand.

Tænk sig, at Helle T's neoliberale ægtemand kom i det britiske parlament på grund af Jeremys succes. Sån går det!

Nu gælder det lokalvalg og vi må håbe at Jeremys succes fortsætter, men med lidt rigtigere folk..

Torben K L Jensen

Jan - Overraskende nok støttede Stephen Kinnock Jeremy Corbyn under det angreb der kom fra Labours MP´s før valget. Så måske er han ikke enig med konen.

Torben - Kinnock blev fulgt af et filmhold i 6 uger, netop fordi han var kritisk vedr. Corbyn. Det kom der denne her ud af BBC documentary Labour: The Summer that Changed Everything.

Hvorfra dette berømte klip stammer, hvor Kinnock og andre kritikkere ser de første valgprognoser:
https://www.youtube.com/watch?v=hiTb2KLBpJM

Han ligner vel ikke en vinder....

Torben K L Jensen

Jan - I got stoned and I missed it - Thank´s a lot.