Læsetid: 6 min.

Trumps miljøchef er ved at blive kvalt i eget snavs

Et voksende kor kræver Scott Pruitts afgang som chef for den amerikanske miljøstyrelse efter afsløringer om massivt overforbrug af offentlige midler. Men præsidenten støtter sin mand
I løbet af det første år i embedet har Scott Pruitt ifølge Washington Post brugt hundredetusinder af dollar på flyrejser og luksushoteller, helt ude af trit med praksis for statsansatte og Pruitts forgængere i embedet.

I løbet af det første år i embedet har Scott Pruitt ifølge Washington Post brugt hundredetusinder af dollar på flyrejser og luksushoteller, helt ude af trit med praksis for statsansatte og Pruitts forgængere i embedet.

Redux

14. april 2018

»Scott is doing a great job!«

Der var ingen forbehold, da USA’s præsident Donald Trump forleden i et tweet erklærede sin tillid til Scott Pruitt, chefen for den amerikanske miljøstyrelse, EPA. Og det selv om miljøchefen netop nu befinder sig i et veritabelt stormvejr, hvor både demokrater og republikanere, foruden amerikanske miljøorganisationer, kræver ham fyret.

Scott Pruitt har siden sin udnævnelse for godt et år siden været omstridt på grund af sin klimaskepsis, sin favorisering af den fossile industri og sin målrettede tilbagerulning af EU’s miljøregulering. Men det er ikke så meget den miljøpolitiske profil, der nu truer EPA-chefen. Det er hans påståede mangel på etik i embedet.

»Din ledelse af EPA har på en lang række vigtige områder været domineret af talrige og gentagne uetiske og potentielt ulovlige handlinger , som du og nogle af dine medarbejdere har dikteret,« hedder det i et opsigtsvækkende brev, som fem kongresmedlemmer torsdag sendte til Scott Pruitt, indeholdende en omfattende liste af anklager, forelagt kongresmedlemmerne af en ledende EPA-medarbejder.

Skandalen begyndte at rulle, da flere medier den 30. marts kunne afsløre, at Scott Pruitt igennem seks måneder sidste år havde lejet en étværelses lejlighed i et fashionabelt Washington-kvarter, blot et stenkast fra Capitol Hill. Pruitt, fastboende i Oklahoma, betalte ikke leje for de samlede seks måneder, men kun for de dage og nætter, han var i hovedstaden, og da med et beløb på blot 50 dollar pr. døgn, markant under de 142 dollar Airbnb angiver som gennemsnittet for det pågældende kvarter.

Det egentligt skandaløse var imidlertid ikke selve prisen, men derimod at den favorable lejeaftale var indgået med ægteparret Vicki og Steven Hart, begge professionelle lobbyister, der har støttet Pruitts tidligere kampagner. Steven Hart er desuden lobbyist for en række fossile energiselskaber, der reguleres af EPA, bl.a. selskabet Enbridge, der i samme periode som Pruitts lejemål opnåede EPA’s godkendelse af en udvidelse af en olierørledning fra canadiske tjæresandsfelter til USA.

Overforbruget

Sagen om det favorable lejemål har fået amerikanske politikere og medier til at sætte fokus på en række andre sager om Scott Pruitts forvaltning af sit embede.

Det gælder f.eks. hans 18.000 dollar-rejse til Marokko i december, hvor miljøchefen bl.a. talte for amerikansk eksport af flydende naturgas – bestemt ikke en del af miljøstyrelsens opgave – få dage efter, at en af Steven Harts klienter, den amerikanske naturgaseksportør Cheniere Energy, havde besøgt Marokko i et tilsvarende ærinde.

Pruitts høje omkostningsniveau for Marokko-rejsen – omkring én reel arbejdsdag med rejseudgifter på 18.000 dollar – er i tråd med EPA-chefens øvrige rejserutiner. Han har således for vane kun at flyve business- eller førsteklasse – hvis han da ikke ligefrem chartrer fly – på sine mange rejser mellem hjemmet i Oklahoma, Washington og New York. F.eks. brugte han i juni sidste år godt 1.600 dollar på en entimestur, der normalt kan købes for omkring 100 dollar.

I løbet af det første år i embedet har Scott Pruitt ifølge Washington Post brugt hundredetusinder af dollar på flyrejser og luksushoteller, helt ude af trit med praksis for statsansatte og Pruitts forgængere i embedet.

Redux

Sikkerhedstruslen

Selv har han begrundet de dyre rejser med nødvendige sikkerhedshensyn, samme hensyn, som fik Scott Pruitt til at bestille en 43.000 dollar lydtæt samtaleboks til EPA-kontoret, og som begrunder, at han døgnet rundt og selv i miljøstyrelsen ledsages af bevæbnede livvagter og beskyttes af biometriske låse på etagen, hvor hans kontor er placeret.

»Mængden og karakteren af de trusler, jeg har modtaget, er uden fortilfælde,« sagde EPA-chefen i marts til CBS News.

»Ifølge EPA’s vicegeneralinspektør er Scott Pruitt blevet udsat for et antal dødstrusler mod ham selv og hans familie, som er uden fortilfælde,« gentog EPA-talsmand Jahan Wilcox i sidste uge som begrundelse for de ekstraordinære sikkerhedsforanstaltninger, der ifølge AP har kostet amerikanske skatteydere tre mio. dollar.

Og Donald Trump istemte sidste lørdag i et af sine tweets, at »Scott Pruitt har modtaget dødstrusler som følge af sine dristige handlinger i EPA«.

To fremtrædende demokratiske senatorer, Thomas Carper og Sheldon Whitehouse, kunne imidlertid i tirsdags fremlægge en redegørelse baseret på en række interne EPA-dokumenter, der beskriver en mindre alarmerende sikkerhedssituation. Ifølge senatorerne har EPA ikke kunnet dokumentere nogen direkte trusler mod Scott Pruitt.

Der er således alene tale om enkeltstående situationer, hvor demonstranter har forsøgt at afbryde Pruitt i en tale, hvor andre på sociale medier har misbilliget hans politik for EPA, eller hvor en forurettet borger i en mail har truet med at dumpe gammel maling foran EPA-kontoret. Voldsomst er et tweet, hvor en person i 2017 skrev: »Pruitt, jeg vil finde dig og sende en kugle mellem øjnene på dig. Tro ikke, at jeg spøger, jeg planlægger dette.« Ifølge EPA’s egen efterretningsafdeling menes afsenderen at befinde sig i Indien.

Et af de interne EPA-dokumenter, som Carper og Whitehouse har fået adgang til, konkluderer direkte, at efterretningsafdelingen efter »udnyttelse af alle tilgængelige efterretningskilder ikke har identificeret nogen specifikke, troværdige direkte trusler mod EPA-chefen«.

Dokumentet siger også, at EPA ikke har set nogen tegn på, at »chefen ville være udsat for nogen større risiko på et kommercielt fly end nogen anden passager«.

De to demokrater lufter den mistanke, at det kan være Scott Pruitt selv, der har opdigtet den store sikkerhedsrisiko for at præstere en forklaring på de voldsomme rejse- og andre omkostninger, der i dag vækker vrede og opsigt i USA. Thomas Carper og Sheldon Whitehouse har nu appelleret til formanden for Senatets miljøudvalg om »øjeblikkeligt« at indlede høringer om Pruitts forvaltning af sit embede. Samtidig har direktøren for regeringens etikkontor, David Apol, sendt et alarmeret brev til EPA’s egen etikchef, hvor han udtrykker sin »dybe bekymring« og forlanger en undersøgelse af de mange anklager.

Kritikere fjernes

Som om det ikke var tilstrækkeligt, kunne netmediet Politico tirsdag afsløre, at EPA netop har fyret Mario Carabello, underskriver af EPA-notatet, som fastslog, at der ikke er tale om nogen ekstraordinær sikkerhedstrussel. Carper og Whitehouse kalder afskedigelsen af Carabello »dybt foruroligende«.

Fyringen er i tråd med degraderingen, forflytningen eller hjemsendelsen af fem EPA-medarbejdere, der havde gjort indvendinger mod Pruitts umådeholdne forbrug af statens penge og ressourcer, f.eks. da Pruitt bad om en skudsikker bil eller flere gange beordrede sine sikkerhedsfolk til sætte sirene og blinklys i gang på bilen for at bringe EPA-chefen frem til f.eks. en favoritrestaurant i Washington.

Fire af Scott Pruitts forgængere som EPA-chef har siden januar åbent undsagt ham, amerikanske miljøorganisationer som Natural Resources Defense Council har indledt en decideret kampagne for at få ham fyret, og i tirsdags krævede fire demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus i en fælles erklæring EPA-chefens afgang.

»EPA-chef Scott Pruitt er blevet eksponent for Trump-regeringens skamfulde korruptionskultur,« skrev kongresmedlemmerne Frank Pallone Jr., Diana DeGette, Paul Tonko og Kathy Castor.

»Scott Pruitt har mistet al troværdighed og det amerikanske folks tillid – det er på tide, han går.«

Også tre republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus, Carlos Curbelo, Ileana Ros-Lehtinen og Elise Stefanik, ønsker Pruitt væk fra posten.

Torsdag afsendte fem kongresmedlemmer et brev til EPA-chefen med et så belastende nyt indhold, at det kan vise sig at blive det, der får taburetten til at vælte. Brevet baserer sig på en række oplysninger leveret til kongresmedlemmerne af Kevin Chmielewski, oprindelig kampagnemedarbejder for Donald Trump og siden vicestabschef for Scott Pruitt, indtil han for nylig blev fyret for at have modsat sig nogle af chefens eksorbitante krav og udgiftsdispositioner. 

Chmielewski omtaler arbejdet under Pruitt som »et mareridt« og beskriver bl.a. chikane over for medarbejdere, der ikke føjede chefen i hans overforbrug og regelbrud, samt ulovlige lønforhøjelser til andre, der adlød.

Flere undersøgelser er nu sat i gang. Scott Pruitt afviser selv alle anklager, og han har fortsat sine støtter. Ikke bare præsidenten, men også republikanske partifæller som Tea Party-profilen senator Rand Paul og donorer som den rige ejendomsmægler og personlige ven Doug Deason.

»Han er en konservativ helt,« sagde Deason om Pruitt til finansmediet Bloomberg i sidste uge.

Skulle Pruitt falde, står afløseren klar. Et snævert flertal i Senatet godkendte torsdag Donald Trumps kandidat til den endnu ubesatte stilling som EPA-vicechef. Det drejer sig om Andrew Wheeler, en klimaskeptisk tidligere lobbyist, der bl.a. har arbejdet for amerikanske kulmine- og gasselskaber. Ryger Pruitt ud, overtager Wheeler sikkert hans stol.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu