Læsetid: 4 min.

Trumps modsigende signaler skaber ekstrem usikkerhed om krigsplaner

Onsdag blev det klart, at præsidentens forvarsel om et militært angreb på Syrien som gengæld for et giftgasangreb mod civile ikke ville blive gennemført indenfor den tidsfrist, han havde sat på to døgn. Rent faktisk syntes hans rådgivere at trække beslutningen i langdrag. Resultatet er kaos. Hverken allierede eller fjender aner, hvem der træffer beslutningerne i Washington
Onsdag blev det klart, at præsidentens forvarsel om et militært angreb på Syrien som gengæld for et giftgasangreb mod civile ikke ville blive gennemført indenfor den tidsfrist, han havde sat på to døgn. Rent faktisk syntes hans rådgivere at trække beslutningen i langdrag. Resultatet er kaos. Hverken allierede eller fjender aner, hvem der træffer beslutningerne i Washington

Tom Brenner

12. april 2018

Kaos, kaos og kaos.

Dette antikke græske ord dækker præcist indtrykket, verden fik onsdag af en impulsiv amerikansk præsident, der med sine improviserede og uovervejede tweets og udtalelser har skabt ekstrem usikkerhed om USA’s mulige militære reaktion på giftgasangrebet i Syrien sidste weekend.

Mandag bekendtgjorde Donald Trump, at han ville tage en beslutning indenfor 24-48 timer – et varsel, som ingen amerikansk præsident tidligere i landets historie af gode grunde har ønsket at give USA’s fjender og modstandere om et nærtstående militært angreb.

Onsdag middag var de to døgn gået og intet sket. I mellemtiden havde præsident Bashar al-Assad haft tid til at evakuere sine bombefly og kamphelikoptere til to russiske baser i Syrien ud fra den antagelse, at USA under ingen omstændigheder ville lade krydsermissiler regne ned over atommagten Ruslands militære personel og materiel.

De russiske styrker havde endvidere fået mere end nok tid til at forberede deres antiluftskyts – S-300 og S-400 missiler – som amerikanske bombepiloter har god grund til at frygte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Stig Bøg
  • Poul Anker Sørensen
Stig Bøg og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er fristende, at grine ad idioten, der bare braldrer op igen og igen, udstiller sin impotens i en grad så man tror det er løgn. Jeg frygter dog, at det hele er så kaotisk, at han i forvirringen godt kan komme til at trykke på den knap, der udløser en storkrig. Kan vi sætte vores id til, at generalerne vil begå mytteri, og nægte at adlyde?
I så fald er det ikke første gang, det sker. Under Falklandskrigen truede Thacher med at bruge kernevåben mod Argentina, men blev bremset af generalerne.

Holger Madsen, John Andersen, Flemming Berger, Gert Romme, Espen Bøgh og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Hvorledes kan en befolkning vælge en drengerøv som Trump. Men desværre er det en af det såkaldte demokratis svagheder.

Jens J. Pedersen

Findes der ikke et voksent menneske, der kan tage over i USA og Rusland. Og når vedkommende er igang, så tag lige Iran, Syrien og Israel med.

Henrik Brøndum

Jeg har svært ved at forstå, at det sig selv berettiger en artikel, at noget er uforudsigeligt. Sådan er livet, avisen burde fokusere på, at skrive om hvad der er sket.

Er truslerne fra magthaverne relevante? Måske, personligt ville jeg foretrække de ikke blev refereret.

Mads Bech Madsen

Engang........ville man, trods alt, når verdens ledere optrådte, forsøge at lytte ind til visioner og ideologi ....også hos de af dem man var lodret uenige med. I dag sidder man bare og scanner deres blikke i håbet om at skimte en sidste rest af fornuft og besindighed.....

Flemming Berger, Anne Eriksen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Tænk hvis den mand var diktator, vi må trods alt håbe at der er visse rimelige mennesker blandt ledelsen i USA, som har en smule fornuft Men var det ikke snart tiden til at Nato siger fra overfor den mand? At Rusland måske ikke er et hak bedre kan der så gisnes om. Menneskeheden bør nyde livet så længe vi kan, for os almindelige ikke-voldelige er prisgivet psykopater.

John Andersen, Espen Bøgh og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

En republikansk præsident som er skydegal er som det altid har været. Bare tænk på Bush'erne og Reagan. Men at en demokratisk opposition angriber ham fra højre er mig uforståeligt. De kan ikke få ham til at fyre flere misiler af i Syrien, sende militært grej til ukrainske nazier, konfrontere Putin etc.

Jeg syens det er meget sjovt hvordan kommentar trådet mener at det er Trump der er noget galt med.

Kære medborgere følg nu lidt bedrer med, det er sku vores liv det her handler om! https://politiken.dk/udland/art5570161/Ruslands-ambassad%C3%B8r-truer-Da...

For nogle dage siden var Trump ude og sige at han ville trække amerikanske soldater uda f Syrien, dagen efter meddeler pentagon at de har tænkt sig at forøge antallet af tropper i Syrien. Igen nogle dage efter giver Trump i mederne udtryk for at han vil ud af Syrien, og som han selv siger "lade de andre gøre hvad de vil med Syrien".

Få dage efter får i så denne "gift gas angreb" i en by Douma i Damaskus' forstad, der allerede havde overgivet sig og var i gang med at rømme stedet. Flere tusinde af terroristernes familier og dem selv blev kørt op i busser til den nordlige del af Syrien.

Hvis i tror at Trump er en person der bare gør hvad han vil, har i slet ikke forstået hvordan beslutninger i den vestlige verden bliver taget. Som jeg ser det er Trump bare en dukke som alle andre dukker der danser til musikken. Jeg synes man skylder sig selv den tjeneste at udvide ens eget forståelse af universet. Og forstå at problemet ikke er Trump. Han er symptomet. I dag hedder klovnen Trump, i går hed han Obama, i morgen kan han hede noget helt tredje.

Problemet er at den vestlige imperie er nået et sted i historien der gør at der skal tages en beslutning før det hele falder sammen, som det korthus man har bygget. Den vestlige verdens troværdighed er så slidt, og igen, ikke pga Trump, men pga årtiers udnyttelse af den magt den vestlige verden havde over alverdens lande, at vi er ved at miste indflydelse i alle livets aspekter.

Så nu sidder en bunke desillusioneret meget dumme, rent IQ mæssig, politikere og prøver at få startet en verdens krig op, i håb om at det magisk vis, efter millioner af døde mennesker, vil det genskabe de gyldne år hvor vesten igen ubekymret kan til rage sig alverdens resurser.

Og igen, hvis man følger godt med, så er det det man kalder for "deep state", der diktere til Trump at han skal gå i krig. Jeg råder folk til komme til gennemskue propagandaen omkring Trump og hans person, og begydner at interessere sig for hvorfor er det egentlig disse mennesker har de holdninger de egentlig har.

Harald Strømberg, Viggo Okholm, John Andersen, Karsten Aaen og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Jeg fornemmede dengang Bush jr. var præsident mange mente han var skør, og det næppe kunne blive værre, - men Trump slår alle rekorder i at være kule skør, og det afføder selvfølgelig spørgsmålet om hvilket stærkere ord vil vi kunne bruge om den næste præsident.

Det helt banale ved Trump og vicepræsident Pence, er at republikanerne inder ingen omstændigheder vil have Pence i stedet for Trump, så han kan skabe sig lige så tosser som han lyster uden nogen vil gøre forsøget på at få ham fjernet.