Læsetid: 4 min.

Tyske SPD får sin første kvindelige leder – men hun er næppe den rette til at genrejse det slagne parti

Efter dramaet om den tyske regeringsdannelse blev Andrea Nahles søndag valgt som første kvindelige leder for SPD i partiets historie – dog med et skuffende lille flertal. Som barn af de store koalitioner vil det næppe lykkes hende at give partiet en ny profil, antyder blandt andre finansminister Olaf Scholz
»Man kan godt forny et parti, der sidder i regering. Det vil jeg begynde at bevise fra i morgen,« lovede Andrea Nahles på partidagen.

»Man kan godt forny et parti, der sidder i regering. Det vil jeg begynde at bevise fra i morgen,« lovede Andrea Nahles på partidagen.

Bernd von Jutrczenka

23. april 2018

Uanset om man er den socialdemokratiske bevægelse venligt stemt eller ej, kan det ikke benægtes, at de tyske socialdemokrater i SPD har spillet en afgørende og progressiv rolle for Tysklands og Europas udvikling i det 20. århundrede. Partiet rejste i 1890’erne kravet om kvinders valgret, og i 1919 kunne en socialdemokrat som den første kvinde nogensinde tage ordet som folkevalgt i et tysk parlament med ordene:

»Mine herrer og damer«.

Det var derfor på høje tid, at partiet 154 år efter sin grundlæggelse søndag fik sin første forkvinde i skikkelse af den rutinerede partisoldat og magtpolitiker Andrea Nahles – omend hun ved partidagen i Wiesbaden kun høstede skuffende 66 procent af stemmerne. Hendes modkandidat, Flensborgs overborgmester, Simone Lange, var som ventet ikke i nærheden af at opnå flertal efter en valgkamp, hvor Lange har søgt at iscenesættet sig som det reelle alternativ til SPD’s nuværende kurs.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Erik Karlsen
  • David Zennaro
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen, David Zennaro og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Mismod,stilstand og politisk angst for gennemgribende forandringer har alle dage været SPD´s achilles-hæl. De er bange for magten og det bliver deres død. Som alle de andre socialdemokratier i Europa.

Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Ligesom det danske Socialdemokrati må SPD igang med at genopfinde sig selv. Det handler ikke om at fravælge magten. Det handler om, hvad vil Vi socialdemokrater præge vores samfund med.

Gør det: Genopfind Jer selv og søg tilbage til de gode ideer om fællesskab og solidaritet, som skal tales ind i den nye tid.

Lad være med at overlade det til Alternative Für Deutschland at formulere det projekt, for deres dagsorden er helt anderledes og ikke tillidsvækkende for et demokratisk Tyskland.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Karlsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

@ Torben K L Jensen,

Jeg er da ret sikker på, at rigtig mange syntes, at Gerhard Schröder viste alt for meget initiativ, da han var Forbundskanzler. Har huskes absolut best for sin; Kommission für moderne Dienstleistungen am Arbeitsmarkt, der førte til de menneskefjendske Harz-reformer.

Men trods sin barndom og opvækst var han jo nok heller ikke socialdemokrat af overbevisning, for ham var det nok mere en velegnet karriereplatform.

Carsten Hansen

Villy Brandt og Helmuth Schmidt ligger omtrent lige så langt tilbage som Jens Otto Krag og Anker Jørgensen.

Måske skal Socialdemokraterne kigge lidt tilbage når de skal finde på noget til fremtiden ?