Læsetid: 3 min.

Tyske terrorspekulationer fik frit løb

Det fatale selvmordsangreb i Münster og en falsk mediehistorie om et afværget terrorangreb på et halvmaratonløb i Berlin fik debatten til at koge i de tyske redaktionelle og især sociale medier, hvor informationshullerne lynhurtigt blev fyldt med brugernes egne agendaer
14. april 2018

Reaktionerne kom prompte efter sidste lørdags melding om, at et folkevognsrugbrød var styret ind i en menneskemængde i den tyske by Münster, hvor to mennesker døde på stedet, mens føreren af bilen tog sit eget liv.

Politiet bad ellers indtrængende medier og brugere på sociale netværk om ikke at udtale sig spekulativt om gerningsmandens baggrund eller motiv for hændelsen, der vakte mindelser om terrorangrebene med biler og lastbiler i bl.a. Nice i 2016, i Berlin i 2016 og i London i 2017.

Mens de større tyske medier generelt holdt sig til dette budskab og leverede forbeholdne nyhedssløjfer, fik spekulationerne frit løb på de sociale medier.

Mest opsigt vakte Beatrix von Storch fra AfD, der efter få minutter kædede begivenheden sammen med Angela Merkels flygtningepolitik. Parallelt så man tusindvis af tweets og facebookopslag med formodninger og anklager om, at myndigheder og medier bevidst slørede gerningsmandens etnicitet og motiv. Det gjaldt også, efter at politi og medier samstemmende havde bekræftet, at gerningsmanden var en psykisk syg Jens R. af tysk oprindelse, der uden ideologiske motiver havde begået »udvidet selvmord«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu