Læsetid: 6 min.

USA’s allierede kan hverken finde hoved eller hale i Trumps handelspolitik

I morgen vil Trump-regeringen bekendtgøre, hvilke lande der vil blive givet dispensation for straffetold på aluminium og stål. Under møder i sidste uge i Washington, D.C. havde Macron og Merkel håbet at tale Trump fra det. De lykkedes ikke. »Der er ikke noget rationale i Trumps handelspolitik,« siger amerikanske handelskyndige
I sidste uge mødtes Frankrigs præsident Macron med USA's Trump. Det hjertelige møde kan få en bitter eftersmag, hvis præsident Trump tirsdag vælger at indføre skattetold på import af EU-varer 

I sidste uge mødtes Frankrigs præsident Macron med USA's Trump. Det hjertelige møde kan få en bitter eftersmag, hvis præsident Trump tirsdag vælger at indføre skattetold på import af EU-varer 

Dominique Javides

30. april 2018

Japans premierminister, Shinzo Abe, mødte for nylig præsident Donald Trump i Florida for at søge om dispensation for en bebudet amerikansk straffetold på eksport af aluminium og told. Og i sidste uge kom Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands kanslerinde, Angela Merkel, i samme ærinde til Washington, D.C.

Alle tre ledere måtte rejse tomhændede hjem. I ingen af disse lande forstår man rationalet bag USA’s handelspolitik. Hvorfor vil Trump straffe allierede lande fremfor at slå sig sammen med dem og danne fælles front mod merkantilismens store synder: Kina?

»Spørgsmålet antager, at det Hvide Hus tænker rationelt, og at de tænker alt igennem. Men det ville være en optimistisk vurdering,« bemærker Nicholas Lardy, seniorstipendiat ved Peterson Institute of International Economics i Washington, D.C.

Et oplagt eksempel på den manglende logik i Trumps handelspolitik er ifølge Nicholas Lardy præsidentens skiftende holdning til frihandelstraktaten Trans-Pacific Partnership (TPP).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Erik Riis

USA har siden Reagan haft en massiv kapitalimport. Trump og hans allierede vil nu suge flere penge ind i landet ved toldmure og ved at presse andre lande til at favorisere USA’s eksport.

Folkene fra Peterson Institute vil opnå noget lignende gennem USA’s indflydelse på globale økonomiske spilleregler.

Hvorfor ikke bare skære ned på det globale militaristiske engagement, der formentlig sender masser af penge ud af landet og bruger mange gode ressourcer i USA?

Hvis dollaren bliver svækket, er det vel heller ikke så galt. Det kan udradere amerikansk gæld og styrke de amerikanske arbejderes eksterne konkurrenceevne og interne forhandlingsposition.

Det er jo fristende at konstatere, at man ikke kan finde noget der ikke findes :p

Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Et er dog sikkert: med eller uden Trumps handelspolitik, vil Amazons Jeff Bezos om et par år (ja, måske allerede i år), eje lige så meget som halvdelen af jordens befolkning. Ligesom den neoliberal økonomiske politik, som Obama, Løkke, Helle Thorning har ført, foreskriver...

Bjarne Bisgaard Jensen, Kirsten Lindemark, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Poul Erik Riis og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kina vil med deres silkevejsprojekt og socialisme (China-style) komme til at beherske handel og verdensøkonomi i det 21. århundrede. Kapitalisme har verden ganske simpelt ikke råd til mere når man tænker på de massive klimaforandringer og temperaturflygtninge vil opleve inden for en overskuelig fremtid. Det eneste vej faktisk.

Eva Schwanenflügel

Det morsomme er - såfremt Trumps udenrigspolitik kan være morsom - at han altid har sagt, at uforudsigelighed er en styrke.
Han satser bare på at hans modstandere kommer ud af balance, så han selv kan bevare momentum. Det er en tue-til-tue strategi, der hidtil har båret frugt i det private erhvervsliv.
Nu vil han tage æren for den historiske fredsslutning mellem Nord-og Sydkorea, og der er millioner af amerikanske vælgere der vil kreditere ham for at have intimideret Nordkorea via Twitter til at afruste, selvom det sandsynligvis er kineserne der står bag.
Men kineserne er ligeglade, de har altid handlet langsigtet.
En kinesisk forbandelse hedder : "Må du leve i interessante tider".
Underforstået, 'interessante tider' er sociale omvæltninger, fremfor fred og stabilitet.
Vi burde frygte kinesernes kæmpe indflydelse langt mere end vi gør, for de køber langsomt fattige lande op.
På et snarligt tidspunkt kommer vi til at betale for vores ignorante behandling af befolkninger, der i årevis har fået meget lidt eller intet ud af vestlige investeringer og bistand pga korruption og nepotisme.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Torben, du tager fejl af kineserne, de har altid været meget sofistikerede kapitalister, uanset hvad den lille mao har fortalt.

Torben K L Jensen

Nej Eva - Jeg er en stor tilhænger af Deng Xiao Peng og hans motto : " Kattens farve er uden betydning - bare den fanger mus " Du ved ham der stod for statskapitalisme og forresten med en succes der slår kapitalismens resultater med flere lysår.

Carsten Nørgaard

Trump kan heller ikke finde hoved eller hale i sig selv. Det ses tydeligt i Michael Wolffs nyligt udgivne bog.

Kim Folke Knudsen

Donald Trump poltik er som en åben bog: America First. Det siger alt.

Han er tilhænger af protektionisme, hvis det fremmer ovenstående mål.

Han er tilhænger af frihandel, hvis det fremmer ovenstående mål.

Han vil tilsyneladende gerne respekteres som en enestående genial leder, en talentfuld strateg, og manden, der reddede USA ud af Finanskrisen. Der er en forfængelighed forbundet med Præsident Donald Trumps utallige tweets mod alle de modstandere, som finder på at rakke ned på ham.

Denne forfængelighed gør ham sårbar. Kløgtige nationer kan vide at udnytte hans impulsivitet til at få det, som de og ikke Donald Trump og USA vil have det. Andre har indset, at de skal stryge Præsidenten med hårene, for så undgår de bizarre sammenstød om alle mulige spørgsmål.

En ting er sikkert Donald Trump skaber uforudsigelighed og usikkerhed med hans måde at føre politik på. Det store spørgsmål er USA´s Præsident et symbol på den tidsalder, som vi lever i, hvor medierne elsker at dyrke de ekstreme synspunkter og konflikten, der bare skal spidse til hele tiden.

Helle Walther

Der er ingen rød tråd i det Trump laver, han er en præsident, som et barn i en børnehave, der slås for at få nyt legetøj løbende, fordi han har andre problemer, som han bør behandles for.

Runa Lystlund

Runa skriver ikke SL
De leder nok forgæves efter hoved og hale. Her regeres der impulsivt. Dog er der en rød tråd i ledelsesformen og det er del og hersk princippet.

Eva Schwanenflügel

Trump er for Trump - and damned to everything else..
Præsidenten blev præsident fordi han ville ydmyge Obama.

Espen Bøgh

Verden ser måbende til man Amerika opfører sin "sæbe-opera" som ingen skriver manuskript til, for det er ikke en fantasifuld skrevet underholdningsserie for TV, men derimod en virkelighed med Amerika og præsident Trump som midtpunkt.

Mange mindes nok den hedengangne serie "skum" med Richard Mulligan, Kathrine Hellmond og Billy Crystal, . men det var ren fantasi og TV underholdning.

Sådan er det ikke med Amerika og Trump, - det er derimod en virkelighed, hvor vanvid er virkeligheden, ustyrligheden ligeså, der følges af krampagtigheden og det tåkrummende og det upassende hånd i hånd med det absurde og morbide, det latterlige og tomhjernede, - og så tror man ikke det kan blive værre, - men Trump overgår alles forventninger i den anledning gang på gang.

Verden ser måbende til den udstilling af absolut politisk idioti i Amerika, som valget af præsident Trump har muliggjort, og som vælgerne, og det republikanske parti må bære skylden for fortsætter.

"Fake News" går hånd i hånd med "Fake reality" og hvor stjernen er D. Trump, og det fælles traume er, - hvad finder manden på i dag(?), for der findes åbenbart slet ingen grænser for den grænseløshed vi hidtil har set, og troværdiheden og værdigheden er en fjern størrelse, ligesom de værdier vi troede på, ikke længere syntes at være til stede.