Læsetid: 7 min.

»Jeg væmmes over Orbáns Ungarn«

Den 82-årige tidligere dirigent på Det Kongelige Teater, Tamás Vetö, kom til Danmark fra Ungarn i 1957. For ham er det deprimerende at følge med i, hvordan Viktor Orbáns Ungarn repræsenterer den samme hetz mod minoriteter, som han selv flygtede fra i sin tid
Tamás Vetö (født 20. maj 1935 i Budapest) er en ungarsk dirigent, der har boet og virket i Danmark siden 1957. Her spiller han ’kilenc zongora darab’ opus 3 af den ungarnske komponist Zoltán Kodály.

Tamás Vetö (født 20. maj 1935 i Budapest) er en ungarsk dirigent, der har boet og virket i Danmark siden 1957. Her spiller han ’kilenc zongora darab’ opus 3 af den ungarnske komponist Zoltán Kodály.

Jakob Dall

4. april 2018

Der var engang, hvor det var ungarere, der flygtede. I 1956 var dengang 21-årige Tamás Vetö en af dem, der godt en måned efter den ungarske opstand mod de sovjetiske besættelsesstyrker lå sammen med 15-20 andre under presenningen i en lastbil på vej mod byen Mosonmagyaróvár. Efter at have krydset den østrigske grænse til fods om natten gik turen til en flygtningelejr i Wien.

»Jeg flygtede ikke fra kommunismen, men fordi jeg under opstanden var bange for, at historien skulle gentage sig selv. At folk ville blive skudt på gaden og hængt i træerne, som jeg så det under Anden Verdenskrig. Jeg frygtede, at jødeforfølgelsen, som eksisterede under nazismen, ville genopstå,« siger Tamás Vetö. Han var en af de mange flygtninge, der i den omvæltende tid havnede i Danmark.

I 1956-57 tog Dansk Flygtningehjælp imod 1.400 ungarske flygtninge. Mange emigrerede videre til Canada og USA, men 811 ungarske flygtninge bosatte sig i Danmark.

»Mit første indtryk af Danmark var, at det var fuldstændig ligesom paradis. Jeg syntes, at folk var vanvittigt søde, rare og hjælpsomme,« fortæller 82-årige Tamás Vetö i sin stue i hjemmet i Taastrup.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Hans Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Gert Romme, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Leffers

Orbans succes i Ungarn burde få flere til at diskutere, hvordan vi undgår, at det samme sker andre steder! Hvis ikke "eliten" tager den diskussion, så ender det med, at prekariatet vinder i mange andre europæiske lande, og det fører til, at halv (eller hel) fascistiske regeringer. Jeg kan se, at vores demokratiske system er under mere pres end nogensinde før, og det er svært at argumentere mod, fordi demokratiske regeringer aldrig løser de store problemer (klima krisen inkl)! Demokratierne laver kun lappeløsninger, som f.eks. at løse en lokalt sultproblem med nødhjælp til de "sultne børn", som bare betyder, at der bliver endnu flere sultne børn næste gang høsten slår fejl. Det virkelige problem er, området de bor i, aldrig har kunnet brødføre, det antal mennesker der bor der nu! Vi løser aldrig de problemer, der er den virkelige årsag til problemerne! Det giver så plads til folk som Orban...

Bjarne Bisgaard Jensen, lone kickel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ lone kickel,

Du fremfører her 2 påstande:
1. At Viktor Orbán og Magyar Polgári Szövetség ikke udøver hetz mod (egne) minoriteter.
2. At Vesteuropa har årelange problemer med muslimer.

Jeg forholder mig ikke til, hvad du vil opnå med dine påstande. Men begge dine påstande er faktisk totalt usande.

David Joelsen

Ditto Gert Romme :-)

Vedr. minoriteter er det ikke Orban alene, men en stor del af befolkning i Østeuropa, som fx. er fjentligt stillede mod zigøjnere. Samme fjendtlighed som vesteuropæererne efterhånden også har mod muslimer og anden indvandring.

Mht. artiklen, så har Orban stor støtte fordi han på godt og ondt prøver at bringe “stoltheden” tilbage til Ungarn. Et Ungarn som var blevet opkøbt af vesten. Hvor der efterhånden ikke var en eneste ungarnsk bank eller storvirksomghed tilbage, og hvor folk bare var billig arbejdskraft. Og når de så ikke var de billigste mere, lukkede fabrikkerne og arbejdspladserne vandrede videre til Rumænien.

EU lader dette ske og betragter Østeuropa mest som markedsplads. Og så længe de bare føjer sig er det ok, men når befolkningen så råber op som i Ungarn og Polen, så fatter man ikke hvorfor. Men kig blot på hvordan deres pensionister bogstaveligt lever af skrald.