Nyhed
Læsetid: 3 min.

Xi Jinping rækker hånden ud i handelsstrid

I sin første tale efter udbruddet af handelsstriden med USA signalerer Kinas leder, Xi Jinping, vilje til at lempe udenlandske virksomheders adgang til det kinesiske marked. Talen blev holdt ved det asiatiske svar på Davos-topmødet, Boao Forum for Asia
I sin første tale efter udbruddet af handelsstriden med USA signalerer Kinas leder, Xi Jinping, vilje til at lempe udenlandske virksomheders adgang til det kinesiske marked. Talen blev holdt ved det asiatiske svar på Davos-topmødet, Boao Forum for Asia

Doug Mills

Udland
11. april 2018

For første gang siden den amerikanske præsident Donald Trump for snart tre uger siden annoncerede sin vilje til at »gøre en ende på den uretfærdige handel«, talte Kinas præsident tirsdag offentligt om Kinas rolle i den internationale økonomi. Det skete i en fyrre minutter lang tale ved det asiatiske udviklingsforum Boao Forum for Asia, der siden Kina tiltrådte WTO i 2001 har været afholdt i Boao på den kinesiske tropeø Hainan.

I modsætning til Trumps konfrontatoriske stil rakte Xi Jinping hånden ud og udtrykte vilje til at sikre bedre beskyttelse af den intellektuelle ejendomsret og indføre lavere told på importerede varer, heriblandt biler. Kina havde i 2017 et overskud på sin samhandel med USA på 375 millarder dollar.

»Vi vil tage initiativ til at øge importen til Kina,« lød det fra Xi Jinping i talen tirsdag.

»Kina går ikke efter at have overskud på handelsbalancen. Vi har et oprigtigt ønske om at øge importen og opnå større balance i internationale betalinger på de løbende poster,« sagde Xi Jinping og understregede Kinas ønske om at øge den økonomiske liberalisering.

Dermed var talen i store træk en gentagelse af Xi Jinpings berømmede tale ved World Economic Forum i den schweiziske by Davos i januar 2017, hvor den kinesiske præsident positionerede sig som en forsvarer for global frihandel.

De seneste udtalelser fra Xi Jinping er ikke en endelig afblæsning af en handelskrig, men en trøst til de internationale investorer, der har set bekymret til i toldstriden mellem Washington og Beijing, siger Nis Høyrup, adjunkt ved Copenhagen Business School med speciale i kinesiske forhold.

Talen var især målrettet det internationale samfund, påpeger han, og skal ses som et modsvar til Donald Trumps hårdhændede kritik af Kina.

»Talen flugter fuldstændig med tidligere kinesiske udmeldinger om en større integration i den globale økonomi. Det viser kontinuitet i det kinesiske lederskab,« siger Nis Høyrup.

I sidste uge protesterede Kina mod Donald Trumps ønske om at pålægge straftold på import af kinesiske varer for 50 milliarder dollars som modsvar til Kinas brud på de såkaldte intellektuelle ejendomsrettigheder, og det Donald Trump omtaler som »tvungen teknologioverførsel« til Kina.

Kinesiske embedsmænd har hidtil benægtet anklager om, at Kina skulle tvinge udenlandske investorer til at overgive deres intellektuelle ejendomsrettigheder, og har krævet, at USA dropper anklagerne, før Beijing er villig til at forhandle. Men med Xi Jinpings tale er der åbnet op for at tage problemstillingen alvorligt, siger Nis Høyrup.

»Det er en tydelig påmindelse til Kinas lokalregeringer om, at de skal undgå at tiltrække sig negativ opmærksomhed med uheldige sager om brud på den intellektuelle ejendomsret.«

Ingen grundlæggende reformer

Udenlandske investorer og diplomater, der havde håbet, at Xi Jinpings ville bruge sin tale ved Boao til at fremsætte konkrete mål for økonomiske reformer, måtte dog gå skuffede derfra.

Til december er det fyrre år siden, at Kina indledte de økonomiske reformer, der åbnede Kina op for omverdenen, men Xi Jinping brugte ikke lejligheden til at vise vilje til tage det næste skridt i retning af et endegyldigt opgør med den statsejede sektor.

Som noget nyt understregede Xi Jinping dog, at Kina vil fremskynde sin tilslutning til WTO’s aftale om offentlige indkøb, den såkaldte GPA protokol – et område, der i årevis er blevet kritiseret for at forfordele statsejede kinesiske virksomheder med uigennemskuelige udbudsregler, siger Nis Høyrup, der forsker i Kinas statsejede sektor.

»Det sender et vigtigt signal både udadtil, hvor udenlandske investorer håber på bedre adgang til det kinesiske marked, men også indadtil til Kinas provinser, der bliver mindet om, at offentlige udbud skal foregå på en ordentlig måde,« siger Nis Høyrup.

»Men det er ikke et strukturelt opgør med den politiske styring af økonomien.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her