Nyhed
Læsetid: 3 min.

Det er afgørelsens time for Spaniens premierminister Rajoy efter socialistisk mistillidsvotum

Det spanske socialdemokrati PSOE fremsatte fredag et mistillidsvotum mod den siddende premierminister, Mariano Rajoy. Det kan dog blive vanskeligt at samle det flertal, der skal til for at tvinge ham fra magten, vurderer lektor.
Det spanske socialdemokrati PSOE udstede fredag i sidste uge et mistillidsvotum, fremsat mod Mariano Rajoy, leder af det konservative regeringsparti Partido Popular (PP).

Det spanske socialdemokrati PSOE udstede fredag i sidste uge et mistillidsvotum, fremsat mod Mariano Rajoy, leder af det konservative regeringsparti Partido Popular (PP).

Chema Moya

Udland
30. maj 2018

Det er en historisk presset spansk premierminister, der torsdag morgen sætter sig i den varme stol til to dages maratondebat i den spanske kongres.

Anledningen er det mistillidsvotum, som det spanske socialdemokrati PSOE fredag i sidste uge fremsatte mod Mariano Rajoy, leder af det konservative regeringsparti Partido Popular (PP). Bakker et flertal af kongresmedlemmerne op om socialdemokraternes mistillidserklæring efter debattens afslutning fredag eftermiddag, skal Rajoy, der har siddet på magten siden 2011, træde tilbage.

PSOE’s beslutning om at fremsætte en officiel mistillidserklæring er affødt af, at den spanske højesteret torsdag afsagde dom i den årelange og omfattende korruptionssag, også kaldet Gürtel-sagen, der trækker tråde langt ind i Mariano Rajoys Partido Popular. Dommen mod partiet lød på en bøde245.000 euro for tidligere at have lukreret på ulovlige kontraktordninger, hvor partifunktionærer modtog bestikkelse til gengæld for at forfordele bestemte entreprenører med kontrakter til offentlige opgaver og arrangementer.

Mens der endnu ikke forelægger bevis for, om Rajoy eller nogen af hans ministre er direkte implicerede i ulovlighederne, fik PP’s forhenværende partisekretær og tætte Rajoy-støtte, Luis Bárcenas, 33-års fængsel. Bárcenas er dømt for, da han var en del af partiet, at have anvendt en hemmelig fond, i folkemunde kaldet la Caja B (B-kassen, red.), til at udbetale månedlige ydelser på mellem fem til 15.000 euro til ledende partimedlemmer i PP. Derudover blev 28 andre politikere og forretningsfolk idømt længerevarende fængselsstraf i korruptionssagen, heriblandt en af Rajoys tidligere rådgivere.

PSOE’s partileder Pedro Sánchez, udtalte fredag, efter at mistillidsvotummet var en realitet, at sagen har »påført alvorlig skade« til Spaniens demokrati og fortsatte:

»Dette mistillidsvotum skal bringe normaliteten tilbage i vores tilværelse og sætte en stopper for den korruptionsthriller, som PP har gjort politik til. Så kan vi i stedet tale om de ting, der betyder noget for vores borgere.«

Det vanskelige flertal

Skal PSOE’s mistillidsvotum eksekveres, kræver det, at et flertal af kongressens 350 medlemmer støtter op om forslaget ved den afsluttende afstemning fredag eftermiddag. Den spanske forfatning tilsiger samtidig, at afsenderen på mistillidsvotummet skal kunne præsentere et alternativ til den siddende premierminister, man forsøger at vælte. PSOE peger ikke overraskende på partiets egen leder, Pedro Sánchez, som aftager for Rajoy.

På trods af Rajoys ugunstige position, kan det kan vise sig vanskeligt for PSOE at præstere et flertal i lyset af det fragmenterede politiske landkort i den spanske kongres. Det mener Victor Lapuente, lektor ved institut for statskundskab ved Gøteborg Universitet.

Venstrefløjspartiet Podemos, der tidligere, og uden held, har forsøgt at afsætte Rajoy gennem et mistillidsvotum, har erklæret deres betingelsesløse støtte til Pedro Sánchez’ foretagende. Med Podemos’ tilslutning mangler PSOE dog fortsat mandater for at mønstre et flertal.

Centrum-højrepartiet Ciudadanos har på forhånd afvist at støtte op om PSOE’s forslag, da de nødigt ser Sánchez i spidsen for en ny regering. I stedet ønsker Ciudadanos et øjeblikkeligt nyvalg for at kapitalisere på deres aktuelle gunstige meningsmålinger.

Uden Ciudadanos skal PSOE forlade sig på støtte fra en række mindre, nationalistiske partier, herunder det baskiske PNV. Det kan dog blive svært at nå til enighed om en pris for deres støtte, forklarer Victor Lapuente.

»PNV vil kræve en række indrømmelser fra Sánchez, blandt andet at en række politiske fanger med relation til ETA (baskisk terrorbevægelse, red.) bliver overflyttet til Baskerlandet. Det kan blive vanskeligt,« siger han.

Korruptionen

Det er langt fra første gang, Rajoy og hans parti er omgærdet af korruptionsanklager.

I juli sidste år blev Rajoy den første spanske premierminister nogensinde til at vidne i en straffesag, da han blev indkaldt til at vidne i netop Gürtel-sagen om sin tid som PP’s vicegeneralsekretær fra 1990 til 2003. Dengang påstod Rajoy, at han intet havde at gøre med partiets økonomi, og afviste ved samme lejlighed at have kendskab til, at PP skulle have brugt en fond til at betale ulovlige bonusser til ansatte i partiet.

Den gennemgående mistillid til partiet har også fået vælgerne til at søge væk. Og PP er nødt til at ændre strategi for at undgå at tabe stemmer til centrumhøjrepartiet Ciudadanos.

»PP har aldrig villet indrømme, at der hersker problemer i partiet. De kunne overleve anklagerne, dengang Spanien havde et topartisystem, men nu har vælgerne et borgerligt alternativ i Ciudadanos. Derfor er situationen mere alvorlig for Rajoy nu,« siger Victor Lapuente.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her