Nyhed
Læsetid: 2 min.

Brasiliens præsident dropper at genopstille

Den stærkt upopulære Michel Temer annoncerede tidligere på ugen, at han trækker sig som kandidat til det brasilianske præsidentvalg i oktober. Han og hans parti vil i stedet støtte den tidligere finansminister, Henrique Meirelles
Udland
26. maj 2018

Efter stort pres fra sit eget parti, Brasiliens Demokratiske Bevægelse (PMDB), annoncerede den siddende brasilianske præsident, Michel Temer, tirsdag, at han ikke genopstiller ved det kommende præsidentvalg, der er dateret til den 7. oktober.

Presset på Temer har været voksende i takt med hans eget partis erkendelse af, at hans skrantende popularitet ikke ser ud til at vende forløbigt. Meningsmålinger har i de seneste mange måneder vist etcifrede opbakningsprocenter fra befolkningen til Temers ledelse, og den seneste meningsmåling fra analyseinstituttet MDA viste, at 71 procent af brasilianerne kategoriserer hans regering som enten »dårlig« eller »forfærdelig«.

Temers manglende popularitet tilskrives hovedsageligt en stribe korruptionssager, der har hærget ham og regeringen stort set lige siden, han tog over efter den ligeledes upopulære Dilma Rousseff i 2016. Men det skyldes også hans omfattende økonomiske stramninger gennem en revision af arbejdsmarkedsloven, der har svækket fagforeningerne, og en fastfrysning af det offentlige udgiftsniveau til blandt andet uddannelse og sundhedspleje. Kritikere peger på, at Temers offentlige nedskæringer går hårdt ud over landets fattigste. Ifølge en undersøgelse fra Oxfam Brasil fra sidste år tjener landets fem procent rigeste det samme som resten af befolkningen. Trods kritikken har Temer ved flere lejligheder slået fast, at hans politik har styrket Brasilien.

»Jeg har rettet op på et land, der var gået i stykker,« bedyrede Temer til det brasilianske medie Istoé tilbage i marts.

Et åbent ræs

Med Temer ude af præsidentkapløbet satser PMDB deres penge på den nuværende finansminister og tidligere nationalbankdirektør, Henrique Meirelles, som partiets kandidat til at vinde, hvad der ligner et af de mest uforudsigelige og polariserede valg i Brasiliens historie.

72-årge Meirelles slipper efter alt at dømme for at skulle kæmpe mod den folkekære, tidligere præsident Luis Inácio Lula da Silva, som trods sin aktuelle fængselsafsoning for korruption topper samtlige meningsmålinger i landet. Den brasilianske højesteret stadfæstede tidligere på året beslutningen om at tildele Lula fængselsstraf som følge af hans dom for at modtage bestikkelse fra det skandaleombruste entreprenørfirma Odebrecht. Beslutning ses af Lulas tilhængere som en politisk vendetta mod den tidligere præsident.

Af de opstillingsberettigede kandidater er det i øjeblikket den tidligere hærofficer Jair Messias Bolsonaro, der kan bryste sig af førertrøjen i meningsmålingerne. Det nuværende kongresmedlem fra Rio de Janeiro har i medierne gjort sig kontroversielt bemærket som fortaler for retten til at bære våben og begrænsninger i homoseksuelles rettigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karin Hansen

Synes ikke at den omfattende strejke og medfølgende uro i dele af Brasilien får megen omtale i de danske medier.