Nyhed
Læsetid: 2 min.

Cape Town har afværget vandkrise – indtil videre

Omfattende rationeringer og en stærk indsats for at spare på vandet fra civilsamfundets side har i første omgang reddet den sydafrikanske storby, der nu tidligst risikerer at løbe tør for vand i 2019
Tidligere på året stod folk i kø for at hente vand fra Newlands Spring i den tørkeramte storby Cape Town

Tidligere på året stod folk i kø for at hente vand fra Newlands Spring i den tørkeramte storby Cape Town

Dwayne Senior

Udland
12. maj 2018

Længe så det kun ud til at være et spørgsmål om uger eller dage, før Cape Town nåede Day Zero: dagen, hvor den sydafrikanske storbys vandforsyning løb tør, og nødforholdsregler med distribution af vand i plasttanke måtte sættes i værk. Cape Town balancerede på randen af en katastrofe.

Den 11. maj var indtil februar udset til at blive den fatale dag – siden blev prognosen fremskrevet til 9. juli. Men i denne uge fik Cape Towns indbyggere den opmuntrende melding, at byen ser ud til at have vand nok til et stykke ind i 2019. Dog under forudsætning af, at vandforbruget holdes på nuværende markant lavere niveau.

At true medborgere med forestående tørlægning var en bevidst kommunikationsstrategi, indrømmer byens kommunikationschef, Priya Reddy, over for Guardian. Day Zero var det, »alle talte om i måneder. Det var ikke en køn løsning, men det er heller ikke noget kønt problem. Vi var nødt til at køre en skræmmekampagne, ellers ville vi have oplevet en Day Zero«.

Day Zero-scenariet baserede sig på et sæt af forudsætninger om maksimal fordampning (beregnet ud fra de værst tænkelige temperatur- og vindforhold) og eksisterende vandforbrugsmønstre i storbyen og dens landbrugsopland.

At det er lykkedes at afværge truslen, skyldes ikke kun, at Cape Towns borgere har lært sig at spare på vandet, men også at der kom mere nedbør end forventet.

Cape Towns vandforbrug faldt fra 600 millioner liter om dagen midt i 2017 til 507 millioner liter ved udgangen af april. En kritisk vigtig reduktion, men et stykke fra de 450 millioner liter, kampagnen opstillede som mål.

Bystyret forbød sine borgere at bruge over 50 liter vand om dagen. Til sammenligning ligger det gennemsnitlige vandforbrug pr. indbygger i Californien på 321 liter. Blev der konstateret overskridelser, vankede enorme bøder. Forbuddet forventes at stå ved magt i måneder endnu. 

Ét toiletudskyl pr. dag

Konsekvenserne af sparekampagnen har bl.a. været tørlagte svømmepøle, brusebade begrænset til to minutter, visnede prydhaver og kun ét dagligt udskyl pr. toilet. Bystyret tog også det skridt at udskamme de 100 værste ’overforbrugere’ af vand ved at offentliggøre en liste med deres navne.

Blandt andre konsekvenser var massehamstring af flaskevand, et stort fald i turistindtægter, 25 procent mindskede høstudbytter og tab af tusinder af landarbejderjob. De frygtede civile uroligheder kom det dog ikke til.

Forklaringen på Cape Towns vandmangel skyldes til dels uventede, lange tørkeperioder, der kan hænge sammen med klimaforandringer. Dels mangel på rettidig omhu i forhold til infrastrukturplanlægning.

Et fundamentalt problem har været, at byens vandforsyning og reservoirer ikke blev udbygget i takt med befolkningstilvæksten – Cape Town gik fra 2,4 mio. indbyggere 1995 til 4,3 mio. indbyggere i 2018.

Tørken ventes at være forbi i denne omgang, hvor Sydafrika går ind i regnsæson og vinterhalvår, men klimaforskere forudser stigende temperaturer og nye tørkeperioder for Kap-regionen. Til gengæld vurderer Cape Towns borgmester, Ian Neilson, også, at byens hårdt tillærte vandspareøvelser har givet værdifuld viden, der vil kunne komme andre storbyer ramt af vandknaphed til gode.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Steffensen

Spørgsmålet er vel mere om de kan afværge at blive Zimbabwe nr. 2.