Læsetid: 3 min.

Catalonien får ny præsident

Efter næsten fem måneders tovtrækkeri mellem de catalanske uafhængighedspartier og den catalanske opposition er der endeligt fundet en afløser for den flygtede Carles Puigdemont som ny præsident i Catalonien
»Valget af Joaquim Torra er ikke kun kontroversielt, fordi uafhængighedspartierne fortsat hævder, at han blot er en midlertidig figur, og at Carles Puigdemont stadig er den egentlige præsident, men også fordi Joaquim Torra er kendt for sit næsten racistiske syn på spaniere.« skriver Jesper Løvenbalk Hansen.

»Valget af Joaquim Torra er ikke kun kontroversielt, fordi uafhængighedspartierne fortsat hævder, at han blot er en midlertidig figur, og at Carles Puigdemont stadig er den egentlige præsident, men også fordi Joaquim Torra er kendt for sit næsten racistiske syn på spaniere.« skriver Jesper Løvenbalk Hansen.

Miquel Llop

15. maj 2018

Efter måneders politiske forhandlinger er de to store catalanske uafhængighedspartier, henholdsvis det republikanske ERC og Junts per Catalunya, blevet enige om at indsætte Joaquim Torra som ny præsident for det catalanske selvstyre.

Catalonien har været uden præsident siden det catalanske parlamentsvalg i december sidste år, fordi de catalanske uafhængighedspartier, der lige akkurat opnåede et flertal i parlamentet, har nægtet at pege på andre kandidater til præsidentembedet end tidligere selvstyrepræsident Carles Puigdemont, der siden november sidste år har befundet sig uden for Spaniens grænser af frygt for de spanske myndigheder.

Valget af Joaquim Torra, der er relativ ny og uprøvet i politik, kommer ikke som en overraskelse. Allerede i sidste uge annoncerede Carles Puigdemont fra sit eksil i Berlin – hvor han afventer de tyske myndigheders behandling af Spaniens anmodning om udlevering – at han i erkendelse af den fastlåste situation, hvor han ikke selv er i stand til at indtræde i det catalanske parlament, har måttet vælge en anden kandidat.

Carles Puigdemont har dog gjort det klart, at han fortsat er cataloniernes legitime leder, og derfor formelt set stadig er Cataloniens præsident.

»Der er tale om en midlertidig periode præget af de betingelser, som den spanske stat har underlagt os med politiske fanger, folk i eksil og den konstante trussel om at underlægge os artikel 155 (blive sat under administration fra Madrid, red.),« sagde Puigdemont i en tale i sidste uge i Berlin.

Det ved Joaquim Torra, der, kort efter at Puigdemont havde peget på ham, skrev på Twitter:

»Beæret over tilliden accepterer jeg ansvaret og ønsket om, at jeg står til rådighed for Cataloniens legitime leder og resten af mine venner i Junts per Catalunya. Leve Catalonien!«.

En kontroversiel leder

Valget af Joaquim Torra er ikke kun kontroversielt, fordi uafhængighedspartierne fortsat hævder, at han blot er en midlertidig figur, og at Carles Puigdemont stadig er den egentlige præsident, men også fordi Joaquim Torra er kendt for sit næsten racistiske syn på spaniere.

Jorquim Torra, der er medlem af Puigdemoints parti, Junts per Catalunya, har ikke nogen lang fortid i politik, men har gjort karriere som direktør i et større internationalt forsikringsfirma, ligesom han driver et mindre forlag, der udelukkende har satset på catalansk litteratur.

På de sociale medier har Torra imidlertid været særdeles aktiv i den politiske debat, og det bruger hans modstandere til at udstille ham som både racistisk og xenofobisk. Især fordi han sammenligner spaniere med besættere, kalder dem antidemokrater eller blot betegner dem som fjolser og tosser.

I sin indsættelsestale mandag lagde Torra heller ikke skjul på, at han anser det for sin vigtigste opgave som »midlertidig« catalansk præsident – hvor han selv understregede det midlertidige – at »arbejde uden stop« for at »nå målet om en catalansk republik«.

Striden fortsætter

Dermed fortsætter striden mellem de catalanske separatister og resten af det catalanske parlament, der ikke ønsker løsrivelse fra Spanien.

For selv om separatisterne ved det catalanske parlamentsvalg den 21. december sidste år vandt flertallet af sæder i parlamentet, gjorde de det kun på grund af valgteknik, der vægter stemmer fra landet højere end dem fra byerne.

Det irriterer fortsat oppositionen i det catalanske parlament, hvad lederen af Cataloniens største parti, spanske Ciudadanos, understregede i sin tale i det catalanske parlament forud for afstemningen om indsættelsen af Joaquim Torra som catalansk præsident.

»I dag bliver De præsident, og jeg bliver leder af en opposition, der vil lave politik. Derfor er mit budskab til resten af oppositionen, at vi forbliver samlet,« sagde Inés Arrimadas, leder af Ciudadanos i Catalonien:

»Og som oppositionsleder vil jeg til gengæld forpligte mig til at arbejde som lovgiver og føre politik. Jeg ved, at det bliver svært på grund af jeres (separatisternes, red.) syn på os, men vi giver ikke op, fordi vi vandt flertallet af stemmerne,« sagde Inés Arrimadas, der samtidig understregede, at listen over politiske gøremål for det kommende parlament er lang:

»Så bare se at kom i arbejdstøjet – for I får ikke en republik.«

Valget af Joaquim Torra som ny selvstyrepræsident i Catalonien giver ikke håb om forsoning, tværtimod
Læs også
Trods anmodning om udleveringsarrestordre fra statsadvokaten har landsretten i Slesvig-Holsten foreløbigt løsladt den catalonske separatistleder Carles Puigdemont mod kaution. Den tungestvejende anklage om oprør mod den spanske stat afvises som grundlag for udlevering
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu