Læsetid: 10 min.

I dag er det 400 år siden, at Trediveårskrigen brød ud. Men dens uregulerede krigsførelse er ved at vende tilbage

For 400 år siden begyndte den fatale Trediveårskrig, der skulle ændre Europa for altid. Information har mødt den tyske politologiprofessor Herfried Münkler, der i sit nye storværk om Trediveårskrigen bruger ’krigenes krig’ som prisme til at forstå nutidens Mellemøsten
’Vinduesudsmidningen i Prag’ i 1618 blev startskuddet til en af de værste krige i Europas historie: Trediveårskrigen. I dag sammenligner politologiprofessor Herfried Münkler ’vinduesudsmidningen i Prag’ som krigsudløser med Det Arabiske Forår i 2011.

’Vinduesudsmidningen i Prag’ i 1618 blev startskuddet til en af de værste krige i Europas historie: Trediveårskrigen. I dag sammenligner politologiprofessor Herfried Münkler ’vinduesudsmidningen i Prag’ som krigsudløser med Det Arabiske Forår i 2011.

Maleri af Matthaeus Merian (1593-1650)/Scanpix

23. maj 2018

MAGDEBURG – Den 23. maj 1618 var en kold forårsmorgen som så mange andre i Prag. Men hen mod nitiden bevægede en stadig større og stadig mere ophidset menneskemængde sig gennem byens centrum – op mod Hradčany-borgen, hvor kejserens statholdere holdt til. De skulle svare menneskemængden på, hvorfor kejseren havde forbudt stænderforsamlingen at mødes, og om rygterne talte sandt: at kejseren havde planer om et attentat mod forsamlingen for at styrke fyrstehuset Habsburgernes position i Bøhmen.

Med den lutheranske leder af den bøhmiske adel i spidsen »braste de uanmeldt, endda kækt og med stor frækhed ind i landsdagssalen«, som det hedder i en optegnelse fra borggrevens svigersøn Jaroslaw von Martinitz.

Få minutter senere skete det: Martinitz og den katolske modreformator Wilhelm Slavata blev overmandet og ’defenestreret’ – eller på godt dansk: kylet ud af vinduet og ned i slotsgraven. Da den ophidsede forsamling allerede var godt i gang, røg sekretæren Fabricius samme vej.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Espen Bøgh
 • Henrik Leffers
 • Søren Peter Langkjær Bojsen
 • Benno Hansen
 • Torben K L Jensen
 • Stig Bøg
 • Christian Skoubye
Espen Bøgh, Henrik Leffers, Søren Peter Langkjær Bojsen, Benno Hansen, Torben K L Jensen, Stig Bøg og Christian Skoubye anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Simonsen

Umådeligt interessant artikel ... læste den med fryd. I papirudgaven af avisen står der i faktaboksen at "[trediveårskrigen] blev afsluttet med den Westfalske Fed i 1648" ... man ser for sig hvorledes Europas renæssancefyrster efter udskejelserne samles om en hyggelig pibe ... :-)