Læsetid: 4 min.

EU har selv skabt den italienske populistkrise

Europas fravær af solidaritet over for Italiens fortsatte problemer med tilstrømning af illegale migranter har gødet jorden for italienernes uventede EU-fjendtlige populisme. EU har kun få måneder til at rette op på miseren – i modsat fald står de italienske populister til ny valgsejr og et styrket mandat
Leder af partiet Lega Matteo Salvini i Pisa under valgkampen i Italien. Partiet beskrives som populistisk, og skeptikere frygter, at det vil være med til at udgøre Europas første populistiske regering. Men det vil langt fra være Europas første populistiske regering, skriver den hollandske politolog Cas Mudde.

Leder af partiet Lega Matteo Salvini i Pisa under valgkampen i Italien. Partiet beskrives som populistisk, og skeptikere frygter, at det vil være med til at udgøre Europas første populistiske regering. Men det vil langt fra være Europas første populistiske regering, skriver den hollandske politolog Cas Mudde.

Aleandro Biagianti

1. juni 2018

Udsigten til at et eller flere populistiske partier vil lede Italiens næste regering – som vil skulle dannes efter nyvalg til efteråret – sender chokbølger gennem Europa. Endnu engang må EU se sig stillet over for en eksistentiel trussel.

Status quo er under belejring af populistiske bevægelsers ubønhørlige fremmarch. Skygger fra Europas dystre nylige fortid kommer på ny til syne over kontinentet. Flere kommentatorer taler frygtsomt om Vesteuropas ’første populistregering’ – ja, nogle har sågar sammenlignet koalitionen mellem den ’røde’ Femstjernebevægelse og det ’brune’ Lega-parti med Hitler og Stalins ikke-angrebspagt fra 1939.

De to partier stod allerede over for at skulle indlede et regeringssamarbejde, da Italiens præsident, Sergio Mattarellea, intervenerede. Ved nyvalget kan deres mandat blive yderligere styrket.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
  • Ejvind Larsen
Poul Erik Riis og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Cas Mudde

Spændende artikel - og jeg tror helt bestemt, at du har ret i, at "EU’s manglende solidaritet med dets svagere medlemsstater, der betaler prisen for et fælleseuropæisk problem, har ubetinget bidraget til at forværre situationen."

Det er straks sværere at finde på en løsning af flygtninge- og migrantkrisen.

EU Kommissionen kom med et solidarisk fordelingsforslag, der omfattede et mindre antal flygtninge; men kunne ikke engang få dette begrænsede forslag implementeret.
Forslaget blev torpederet af de enkelte lande i smukt samarbejde med Det europæiske Råd.

Hvis vi blot ser på Danmark, så snoede vi os dengang udenom ved at henvise til Holger K's Retsforbehold - og vi står nu overfor et Folketingsvalg indenfor et år, så ....

Men jeg forstår sagtens, at italienerne giver alle os andre fingeren ved at stemme som de gør.

Touhami Bennour

Hvad har flygnins og immigrant crise at gøre med "Euroen og gældsproblemer i Europa. Jeg har læst i Politikken i går At "65 % af dansker er imod Islam, og det betyder de er imod folk født i et muslimsk land uanset deres politiks holdninger. Forfatteren af artiklen forbinder den med "Danskhed" og ikke med racism eller religiøs overbevisning, og jeg er enig i, Dansker går ud fra at arabisk( og det er det det drejer sig om) er lig "olie rigdom" og de skal ikke være, de er ikke europeere og slet ikke "Dansker" til at gå ind i en rigklub som Norge" eller scandinavien.
Populismen er I virkeligheden en syg fortælling af Europa der har de ikke godt. Men hvem begyndte, hvem var foregangsland? Jeg ved det ikke men europa steger nu i sin egn fedt. Flygningskrise var skabt af den verdensorden som tjener Europa mest. Der er total forvirring.