Kommentar
Læsetid: 4 min.

Fred på den koreanske halvø er forpurret af alt det, vi ikke ved om verdens mest lukkede land

Midt i diskussionerne om atomnedrustning på den koreanske halvø rejste vi i april til Nordkorea for at forstå, hvordan landet ser sig selv og sin rolle i verden. Efter en uge i Pyongyang har vi fået et unikt indblik i verdens mest lukkede land, men vi kom også i tvivl om, hvorvidt vi bare var statister i et kæmpe teater
Som i en velkoreograferet teaterforestilling var der en rød tråd i programmets besøg på bl.a. Nordkoreas svar på Lalandia. Hele tiden lurede følelsen af, at det var et show, at ingen almindelige nordkoreanere lever på den måde.

Som i en velkoreograferet teaterforestilling var der en rød tråd i programmets besøg på bl.a. Nordkoreas svar på Lalandia. Hele tiden lurede følelsen af, at det var et show, at ingen almindelige nordkoreanere lever på den måde.

Udland
26. maj 2018

En melankolsk melodi genlyder i Pyongyangs gader og melder, at natten er kommet. Det er midnat. Alt lyset slukkes i byen. Først på den ene side af gaden. Så på den anden. En mand undersøger opgange og skraldespande med en lygte. Jeg trækker væk fra vinduet. Sæt nu han har set mig.

Midt i forhandlingerne om atomnedrustning og planlægningen af mødet mellem USA og Nordkorea rejste Dagbladet Information til Nordkorea i april – blandt andet for at overvære fejringen af den afdøde nordkoreanske landsfader Kim Il-sungs fødselsdag.

Vi tog afsted med det formål at komme tættere på at forstå, hvordan Nordkorea ser sig selv, hvilke visioner Kim Jong-uns Arbejderparti har for landet og ikke mindst, hvordan relationen til USA ser ud fra Pyongyang. Det sidste kan du læse om i dagens udgave af Moderne Tider.

Lige der på vores hotelværelse i Pyongyang melder frygten sig i mig som en kold hånd, der knuger om mit hjerte. Vi er her på Nordkoreas nåde. Vi kan ikke forlade hotellet. Vi har ingen telefon, ingen adgang til internet, og vores pas blev inddraget af vores guide fra den nordkoreanske komité for relationer med andre lande, da vi ankom.

Det er den kontrol med vores færden, der gør det umuligt helt at slippe min forudindtagede opfattelse af Nordkorea som et diktatur, der er berygtet for sin brutale behandling af alle, der kan udfordre det ledende Arbejderparti.

Nordkoreas Kim Jong-un har i sine syv år ved magten bygget sin legitimitet på tre ben: et stærkt atomprogram, en forbedret økonomi og total kontrol med alle informationer, der slipper ind og ud af landet.

Uafhængighed

Hvis der er to ting, Nordkorea aldrig har lagt skjul på, så er det: foragten for USA og ønsket om at kunne forsvare sig selv ved at besidde det ultimative dødsvåben, atombomben.

Det var det udgangspunkt, Donald Trump havde at forhandle ud fra, hvis han havde mødtes med Nordkoreas Kim Jong-un i Singapore om tre uger. Set i lyset af torsdagens pludselige aflysning må Trump-administrationen have vurderet, at chancerne for succes var for små. Nordkorea ville ikke nøjes med et løfte om ophævelse af sanktioner og muligheden for adgang til det internationale marked, men holdt fast ved kravet om sikkerhedsgarantier. Set fra Nordkorea kan forsoning på den koreanske halvø kun ske, hvis USA fjerner sine tropper fra Sydkorea.

Under vores tur til Nordkorea gjorde vores guider det klart, at vi skulle se det bedste af landet. Det, der billedligt blev betegnet som »nyt tøj«.

Under vores tur til Nordkorea gjorde vores guider det klart, at vi skulle se det bedste af landet. Det, der billedligt blev betegnet som »nyt tøj«.

Nordkorea har siden sin grundlæggelse efter Anden Verdenskrig insisteret på uafhængighed fra andre stormagter og holdt fast ved sit ideologiske udgangspunkt, som er at opbygge en socialistisk stat, hvor staten ejer alle produktionsmidlerne og fordeler samfundets goder til landets borgere.

I de syv dage, vi var i Nordkorea, var vi i selskab med to nordkoreanske guider, der fulgte os rundt i et tætpakket dagsprogram. Vores guide Kim Kyong-chol gjorde det fra begyndelsen klart for os, at han ønskede at vise os det bedste af landet – det, som han rent billedligt refererede til som »nyt tøj«.

Han ville vise os, at Nordkorea i løbet af de sidste syv år under Kim Jong-uns ledelse har trodset internationale sanktioner og er i gang med opbygningen af et moderne land, der nu også med atomtesten i september sidste år har vist, at det er i stand til at forsvare sig selv mod angreb. Han ønskede ikke, at vi – som andre vestlige journalister – ville beskæftige os med landets skyggesider, men instruerede os med ordene:

»Selv nyt tøj er fyldt med støv, hvis man ryster det.« Vi skulle ikke kigge efter støvet, kun Nordkoreas nye klæder.

Rent teater?

Som i en velkoreograferet teaterforestilling var der en rød tråd i diverse besøg på statsejede fabrikker, videre gennem en tur til Pyongyangs svar på Lalandia, Vandlandet Munsu, til en udstilling af de godt 5.000 logoer, som Den Store Leder, Kim Jong-un, »har set« i løbet af de syv år, han har ledet landet. Det er fortællingen om den modernisering, som Kim Jong-un har gennemført – trods internationale sanktioner – og som skal sikre Nordkoreas selvstændighed.

Den pointe blev gentaget for os af et kor af lyse pigestemmer, der i den sidste af flere opvisninger i løbet af vores tur sang: »Min far laver flyvemaskiner. Min mor arbejder på metrofabrikken. Min søster laver tasker, og min bror laver maskiner,« før de sluttede af med omkvædet: »Hjemmelavede produkter er de bedste.«

Det var som om, at det, vores guider ønskede at vise os, var, at Nordkorea bliver ledet af en kompetent leder, der kan mere end true med at trykke på en knap, der kan affyre en atombombe: Han har øje for alle detaljer i det koreanske samfund og ved, at det ikke er nok at kunne forsvare sig mod angreb udefra, hvis styret skal have en chance for at overleve. Det har Kim Jong-un selv udtrykt således i en tale ved Arbejderpartiets ideologiske arbejderes ottende konference i 2014:

»Hvis vi ved at hvile på laurbærrene og hylde os selv undlader at sætte skub i revolutionen og opbygningen og derved mislykkes med at give rigtige goder til folket, så vil sådan en socialisme miste sin appel.«

Det er derfor, at Kim Jong-un sender Hello Kitty-tasker eller LeCoq Sportif-sko til de statsejede fabrikker, så designerne kan lære af internationale succeser og skabe lokale produkter, der er endnu bedre.

Ved et produktionsbånd på en taskefabrik i Pyongyang melder tvivlen sig alligevel i mig med sin insisterende henvendelse til min sunde fornuft: »Er det her et show, der er arrangeret for os, eller er det rent faktisk en taskefabrik, der producerer de børnetasker, som vi får fremvist?«

 

Serie

Fred i Korea

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har bygget sin legitimitet på tre ben: et stærkt atomprogram, en forbedret økonomi og total kontrol med alle informationer, der slipper ind og ud af landet. Information fik lov til at besøge det lukkede land for at undersøge, hvilke historier nordkoreanerne fortæller hinanden om konflikten mellem dem og verden – og hvor dybtfølt viljen er til fred med USA og det tabte broderfolk i Sydkorea. Reportagerejsen blev delvist støttet af Danida.

Seneste artikler

 • Set fra Nordkorea er USA ikke til at stole på

  26. maj 2018
  Efter flere måneders forberedelse valgte præsident Donald Trump i slutningen af maj at aflyse det historiske statsledermøde med Nordkoreas Kim Jong-un. Det er ikke første gang de to lande har udtrykt mistillid over for hinanden og spildt chancer for forsoning. Information er rejst til Nordkorea for at forstå, hvordan USA ser ud fra Pyongyang
 • Syv dage i Nordkorea

  12. maj 2018
  Informations fotograf Sigrid Nygaard er netop hjemvendt fra Nordkorea. Se hendes billeder fra det lukkede land her
 • Nordkoreas statsideologi bygger på den drøm om socialisme, der døde med Sovjets sammenbrud

  12. maj 2018
  I syv årtier har Nordkoreas statsideologi bygget på drømmen om socialisme. Men siden Sovjetunionens opløsning og Kinas introduktion af markedsreformer, synes Nordkorea alene med sin drøm. I håb om selv at styre Nordkoreas udvikling, har Kim Jong-un forskanset landet bag et sprængfarligt atomprogram
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Bo Jensen

Der er ingen økonomisk vækst i, at der kommer fred i Asien, så glem nu den ide.

Kim Houmøller

Giver mig mindelser om fabriksbesøg tilbage i 1962 i det tidligere DDR. Her svarede propagandaen ikke med den virkelighed vi mødte på gaden, og den samtale vi havde med andre unge mennesker.

Henrik Leffers

Nord Korea har siden 1952 været udsat for systematisk misinformation i vestlige medier og ALLE former for økonomisk sanktioner, man kan forestille sig! Befolkningen har kun overlevet, fordi Kina og landene i "Sovjet blokken" støttede dem. Selv når landet er blevet ramt at naturkatastrofer (tørke og massive oversvømmelser), har de stort set ikke modtaget nogen form for hjælp! Men alligevel er levestandarden vel bedre, end den er for flertallet af befokningen i en række lande, som der var "udsat" for vestligt støttede diktaturer i Afrika og Syd Amerika! Jeg er sikker på, at jeg aldrig før på nogen måde har udtrykt støtte til Nord Korea, fordi jeg også hoppede på misinformationen! Men efter Kim Jong-un har lukket lidt op omkring hans tanker om fremtiden, og åbnet for et bedre forhold til Syd Korea, vil jeg forsøge at gøre det samme overfor Nord Korea. Dette er første forsøg på det...

Thomas Jørgensen, Niels Duus Nielsen, Anders Graae, Gert Romme og Tor Brandt anbefalede denne kommentar

Nu behøver Information eller andre medier ikke sende flere journalister til Nord-Korea: Vi har forstået det! De er skøre!

Men der er vel også lighedspunkter med det lille Danmark og det lille Nord-Korea, man kunne undersøge.

Fx- Hvordan reagerer Nord-Koreanerne på truslerne om brug af magt? Hvis USA havde jævnet Danmark med jorden i 1950'erne, hvordan ville vi reagere hvis amerikanske B-52 bombefly igen fløj over Danmark. Ville vi tage på arbejde, eller blive sammen med vores børn? Er man bange for amerikansk undervandsbåde lige uden for landets kyst? Hvad takler Nord-koreanerne det?

Kunne man ikke undersøge det?

Niels Duus Nielsen, Anders Graae, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvad med at spørge i Syd-korea om Nord-korea - Laura ?

Torben K L Jensen

Syd må da være det land der ved mest om nord - gennem familierelationer og så den frie presse må da have nogle kontaktakter i Nord - de taler vel stadig det samme sprog.

Der bor ca. 30.000 Nord Koreanere i Syd Korea, som er flygtede fra Nord Korea. Hvis du oensker information om forholdene og om livet i Nord Korea ville det nok vaere mest naerliggende at interviewe dem. ? Du vil faa bekraeftiget nogle af de fordomme som vestlige medier bombadere deres laesere med. Men samtidigt ville du faa et helt andet billed af den " almindelige " nord koreaner. De er langt fra det billed som vestlige medier skaber. Men det vil gaa imod det som du og vestlige medier proever at skabe.