Læsetid: 5 min.

Gazas døde viser, at status quo ikke virker for Israel

De blodige begivenheder i Gaza demonterer den israelske højrefløjs forestilling om, at man kan løse 'det palæstinensiske problem' alene med øget sikkerhedskontrol. Israel har brug for at opsøge reelle – og smertefulde – løsninger. Omverdenens opgave er at finde en ny mægler, nu hvor USA har diskvalificeret sig selv
De blodige begivenheder i Gaza demonterer den israelske højrefløjs forestilling om, at man kan løse 'det palæstinensiske problem' alene med øget sikkerhedskontrol. Israel har brug for at opsøge reelle – og smertefulde – løsninger. Omverdenens opgave er at finde en ny mægler, nu hvor USA har diskvalificeret sig selv

Ahmad Hasaballah

17. maj 2018

Efter et par stille dage forbereder Gaza sig på endnu en blodig fredag, den traditionelle protestdag i mange muslimske lande.

Dødstallet nåede tirsdag 107 palæstinensere efter seks ugers demonstrationer i Gaza mod grænsebarrieren til Israel. 11.000 er blevet såret, af dem er 3.500 ramt af israelske skud.

Forsvarere og kritikere af det israelske modsvar mod demonstranterne diskuterer endnu, hvilket ansvar Hamas har for den voldelige udvikling, men mens tåregassen lægger sig for en stund, står én ting allerede klart:

Israels politik om at bevare status quo uden hverken at give territoriale indrømmelser eller rettigheder til palæstinenserne er ikke holdbar.

»Jeg vil ikke have palæstinenserne som borgere i Israel, og jeg vil ikke have dem som undersåtter af Israel. Jeg vil have en løsning, hvor de har den magt, der er nødvendig for, at de kan regere sig selv, men ikke en slags magt, der kan true os,« sagde Benyamin Netanyahu tidligere på året.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben K L Jensen
 • Poul Erik Riis
 • Eva Schwanenflügel
 • Christian Skoubye
 • ingemaje lange
 • Dorte Sørensen
 • David Zennaro
Torben K L Jensen, Poul Erik Riis, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, ingemaje lange, Dorte Sørensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

jens christian jacobsen

Der er kun én løsning. Giv palæstinenserne staten Jordan. Størstedelen af Jordan er en del af det gamle palæstinensiske mandatområde som englænderne opgav da staten Israel blev dannet. Over 70 % af den nuværende befolkning er palæstinensere. Det er ingen løsning at oprette en 'stat' der består af vestbredden og Gaza . Og Israel vil aldrig opløse sig selv for at indkorporere en flere millioner stor palæstinensisk befolkning.

Vasili Frang og Holger Overgaard Andersen anbefalede denne kommentar

Afskyelig israelsk adfærd.

Torben Skov, Flemming Berger, C Munk, Anders Graae, Torben K L Jensen, Viggo Okholm, Karsten Lundsby, Jesper Sano Højdal og John Andersen anbefalede denne kommentar
Holger Overgaard Andersen

Man vender alt på hovedet. Hvem er de angribende ?. Dem der forsvarer sig eller dem der angriber ? Fra stenkast naturligvis beskyttet identitetsmæssigt af masker -og hvorfor det? Hvis palæstinenserne ikke angriber , bliver der heller ikke forsvaret og ingen døde kommer der i denne situation. Artiklen her beviser en verdensfjern indstilling om simple juridiske problemstillinger. Nu er USA pludselig bortdømt af Information. Gad vide om det ikke rager USA en fjer. Er Information ikke ude på at opildne og godtage vold med denne holdning ? Det er en yderst farlig holdning at indtage, når sympatier forårsager retslig blindhed er for den sunde fornuft og den indlysende jura.

Viggo Okholm

Jeg forstår slet ikke de indlæg måske bortset fra Sten Sohn.
Jeg erkender at Israel har fat i det længste strå netop fordi et stort land mod vest i den grad har sat sig på dagsordenen og halvdiktaturstaten Israel kan dække sig og lukrere på våben, vetoer og good will fra stormagten. Demonstrationer og stenkast redder sikkert ikke det stakkels folkefærd som blev ofret for Europas dårlige samvittighed omkring jøder Desværre er flere arabiske stater syltet ind i andre konflikter og i følge det jeg har hørt er få reelt palæstinensernes venner. men som der antydes her anser en del stadig palæstinenserne som mere eller mindre uduelige, hvilket jo er en forfærdelig holdning at have. Ingen mennesker på denne klode er mindre værd end os her. Det burde aldrig blive til diskussion.

Torben Skov, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Jakob Venning, Gunilla Funder Brockdorff, Jesper Sano Højdal, Verner Nielsen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Annemette Due anbefalede denne kommentar
Erik Jakobsen

Viggo Okholm m.fl. Israels oprettelse har intet med nogens samvittighed at gøre hverken god eller dårlig. Dagens Israel er et resultat af af en jødisk befolkning, der boede i området svarende stort til nuværende Israel under det osmanniske rige. Plus at jøderne i specielt Rusland fandt det uholdbart, at blive betragtet som vildt under progromerne,hvor de blev jaget ud af ghettoerne og fik et lille forspring inden man satte efter og nedskød dem, og jøderne i Vesteuropa i hvert fald siden inkvisitionen også har oplevet en tilværelse som jaget vildt, disse jøder besluttede sig for at forsøge dannelsen af en jødisk stat, hvilket de gjorde ved opkøb af jord i det område der så i 1948 blev til staten Israel, der indtil videre er godkendt af verdenssamfundet. Det indebærer at de staten Israel har ret til at beskytte deres civilbefolkning og landegrænser. Og det er værd at bemærke, der tales så meget, om at det er demonstranter, der er blevet dræbt. Jeg synes, man glemmer, at Hamash som der forhåbentlig ingen er uenig er en terrororganisation står bag forsøgene på at gennembryde grænsehegnene, og demonstranter jeg har mange gange gået til demonstration i min tid i Danmark og vil meget nødig sættes i bås med de personer der forsøger ulovligt at overskride en landegrænse medens de slynger sten og andet imod grænsevagterne i ly af kvælende røg fra bl.a. bildæk, samtidig lægger Hamash ikke skjul på at jøderne skal fordrives fra Mellemøsten.
Dette er den korte version og vældig vanskelig at skrive på en smartphone.

Viggo Okholm

Erik Jakobsen:
Ja en hver kan være salig i sin tro og du skal ikke være i tvivl om at tyskerne og andres behandling af jøderne i sin tid, tager jeg dyb afstand fra.. Men det er trgisk at en del jøder har glemt disse pinsler og så lader deres nye stat agere som de gør. Hvor er medfølelsen og ønsket om lighed? Hamas er valgt på lovlig vis uanset jeg ikke mener de handler klogt hele tiden. Men så megen terror har de vist ikke udført og du skal ikke komme her at påstå at Israels ca ti dobbelte hævntogter er rimelige. Hvis de er så gode som du påstår burde de jo som såkaldt demokratisk og human stat vise vejen gennem forhandling og dialog .I øvrigt er jeg helt enig med Sille.

Torben Skov

Jeg kan forstå, at Israelerne brugte jagtammunition. Det er ikke forsvar, men rendyrket ondskab!

Michael Friis

jens christian jacobsen du skriver bl.a. "Der er kun én løsning. Giv palæstinenserne staten Jordan"
Tja der bor allerede over 2 mill palæstinenser i flygtninglejre i Jordan, ca en halv mill hver i lejre i Syrien og i Lebanon. De har det heller ikke det specielt godt trods de har arabiske værter.
Yarmouk Camp i Syrien har haft det vanskeligt under borgerkrigen med flere kamphandlinger og infiltration af Hamas, ISIL, Arabisk Broderskab m.fl.
Hvis der var een simpel løsning var den nok fundet i løbet af de sidste 70 år.
De palæstinensere der har det bedst bor sikkert ikke i mellemøsten. De ca 500,000 der bor i Chile hører man sjældent om. Flertallet af den halve million i Chile er faktisk kristne,
Mange er statsløse. Palæstinensere er typisk Sunni (som Saudi).