Læsetid: 3 min.

Et gennemført valg i Libanon er trods alt en slags succes

Libanons konfessionelle demokrati hoster sig lige akkurat igennem sit første parlamentsvalg i ni år. Resultatet er et mere afklaret magtforhold internt mellem landets to største grupperinger, hvor Hizbollah har fået en mere uanfægtet magtposition. Spørgsmålet er, om det kan tolereres i det større regionale magtspil
Libanons demokrati hoster sig lige akkurat igennem sit første parlamentsvalg i ni år, hvor knap halvdelen af befolkningen stemte.

Libanons demokrati hoster sig lige akkurat igennem sit første parlamentsvalg i ni år, hvor knap halvdelen af befolkningen stemte.

brahim Chalhoub

8. maj 2018

Hizbollah kom forstærket ud af weekendens libanesiske valg, hvor bevægelsen og dens allierede – efter foreløbige og endnu ubekræftede, men dog rimelig troværdige målinger – vandt et fornuftigt flertal i det libanesiske parlament og dermed formelt overtog premierminister Saad al-Hariris sunni-dominerede og vestligt/saudisk orienterede alliances position som landets største.

Det reelle magtforhold mellem de to blokke i libanesisk politik blev fastslået lang tid før weekendens valg. Militært allerede i 2008, da Hizbollah ved en række aktioner i især Beirut demonstrerede sin militære overlegenhed. Men også politisk i stigende grad i løbet af de sidste par år, hvor magtbalancen i libanesisk politik i nogen grad har fulgt udviklingen i Syrien.

Fra en position, hvor det på et tidspunkt så ud som om Hizbollah nærmest ville bløde halvt ihjel i sin støtte til Syriens Bashar al-Assad og styrets iranske allierede i den syriske borgerkrig, er den shiamuslimske libanesiske bevægelse kommet styrket ud af den regionale styrkeprøve, mens Hariris sunnitiske udfordring af Hizbollahs magtposition i Libanon er faldet fra hinanden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Det undre mig ikke hvis Hisboallah fik fremgang. Palestina problemet er udfordringen. Men for USA heller sætte mellemøsten i ruiner end at løse Palestina problemet. Det er ellers den korteste vej at få folk væk fra det parti er at løse Palestina problemet.