Læsetid: 3 min.

Et gennemført valg i Libanon er trods alt en slags succes

Libanons konfessionelle demokrati hoster sig lige akkurat igennem sit første parlamentsvalg i ni år. Resultatet er et mere afklaret magtforhold internt mellem landets to største grupperinger, hvor Hizbollah har fået en mere uanfægtet magtposition. Spørgsmålet er, om det kan tolereres i det større regionale magtspil
Libanons demokrati hoster sig lige akkurat igennem sit første parlamentsvalg i ni år, hvor knap halvdelen af befolkningen stemte.

Libanons demokrati hoster sig lige akkurat igennem sit første parlamentsvalg i ni år, hvor knap halvdelen af befolkningen stemte.

brahim Chalhoub

8. maj 2018

Hizbollah kom forstærket ud af weekendens libanesiske valg, hvor bevægelsen og dens allierede – efter foreløbige og endnu ubekræftede, men dog rimelig troværdige målinger – vandt et fornuftigt flertal i det libanesiske parlament og dermed formelt overtog premierminister Saad al-Hariris sunni-dominerede og vestligt/saudisk orienterede alliances position som landets største.

Det reelle magtforhold mellem de to blokke i libanesisk politik blev fastslået lang tid før weekendens valg. Militært allerede i 2008, da Hizbollah ved en række aktioner i især Beirut demonstrerede sin militære overlegenhed. Men også politisk i stigende grad i løbet af de sidste par år, hvor magtbalancen i libanesisk politik i nogen grad har fulgt udviklingen i Syrien.

Fra en position, hvor det på et tidspunkt så ud som om Hizbollah nærmest ville bløde halvt ihjel i sin støtte til Syriens Bashar al-Assad og styrets iranske allierede i den syriske borgerkrig, er den shiamuslimske libanesiske bevægelse kommet styrket ud af den regionale styrkeprøve, mens Hariris sunnitiske udfordring af Hizbollahs magtposition i Libanon er faldet fra hinanden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Det undre mig ikke hvis Hisboallah fik fremgang. Palestina problemet er udfordringen. Men for USA heller sætte mellemøsten i ruiner end at løse Palestina problemet. Det er ellers den korteste vej at få folk væk fra det parti er at løse Palestina problemet.