Læsetid: 8 min.

Grønlands nye politiske komet vil gøre op med krævementaliteten

Niels Thomsen er 36 år, direktør for en af Grønlands største erhvervssucceser, og så fik han næstflest personlige stemmer ved valget i Grønland i april, hvor han gjorde politisk comeback. Hans mål er, at flere grønlændere skal kunne forsørge sig selv
Niels Thomsen bor med sin kæreste Pilu og deres tre sønner i Ilulissat ud til Diskobugten på den grønlandske vestkyst. Billedet her er taget, da Information besøgte ham i 2013.

Niels Thomsen bor med sin kæreste Pilu og deres tre sønner i Ilulissat ud til Diskobugten på den grønlandske vestkyst. Billedet her er taget, da Information besøgte ham i 2013.

Tine Sletting

18. maj 2018

Med 2.710 personlige stemmer ved det grønlandske valg i slutningen af april fik 36-årige Niels Thomsen 600 flere stemmer end den siddende landsstyreformand, Kim Kielsen, og næsten fem gange så mange stemmer som sin egen partiformand i Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsen. Kun IA-formand Sara Olsvig fik flere personlige stemmer.

Det var endda Niels Thomsens første valgkamp efter syv års fravær fra grønlandsk politik.

Læg dertil, at han er direktør for den succesfulde fiskerivirksomhed Halibut Greenland, tidligere fodboldlandsholdsspiller for Grønland og søn af en ufaglært mor, og der tegner sig et billede af en usædvanlig mønsterbryder i grønlandsk politik.

Hans udtalte ambition er at gøre op både med en udbredt krævementalitet i befolkningen og med den måde, der bliver ført politik på i Grønland i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Mette Jørgensen

Jeg har en del gange besøgt Sisimiut, fordi min datter, svigersøn og børnebørn boede der i 4 år indtil sommeren 17 for min datter og børnebørns vedkommende. Min svigersøn bor der stadig.
Det er et vidunderligt land,men også et land med store problemer og et land med en splittet befolkning.
De, der er opvokset der, hvor hovedsproget er dansk,og de behersker ikke sproget( grønlændere) ugle ses af de der i dag stort stort set kun taler Grønlandsk.
Der hersker stadig en forståelig modstand mod danskere, men det udtales ikke åbenlyst. Som jeg oplever det er grønlændere et meget imødekommende folk,men også et meget introvert folk.
Det er svært at fornemme hvad de mener og hvordan de har det.
Indstillingen til at møde på arbejde er meget meget anderledes end her. På nogle områder er det godt men kan også være temmelig frustrerende, når f.eks en medarbejder flere gange om måneden melder barn syg, trods konen eller manden er derhjemme.
Jeg har en stor undren over Danmarks negligering af egen andel i problemerne.
Det er trods alt ikke så mange år siden at man tvangsflyttede børn til Danmark, men at danske politikere ikke vil erkende det overgreb - ja det er en skamplet.
Når man i dag sidestiller grønlænderes ret til at bosætte og studere i Danmark har man intet forstået af, hvordan det er at komme fra et så anderledes samfund.Fordi man på mange parametre har samme rettigheder som herboende danskere er det langt fra sikkert,at man kan finde vej i den bureaukratiske jungle som DK har udviklet sig til. Det er sgu svært nok for os andre.
Der tilbydes ikke kurser i dansk og vej i jungle Danmark som trods alt tilbydes folk udefra. Vi kan ikke være det bekendt.
Men de grønlandske politikere gør desværre også meget lidt for at fremme tilgængeligheden.
At fastholde sproget er fint,men de kan nu engang i så lille sprogområde forvente samme nutidige muligheder som den del af verden de gerne vil tilhøre. Der eksisterer ikke faglitteratur på Grønlandsk, som kan sammenlignes med andre sprog. Det er svært nok på dansk. Grønlands skriftsprog er forholdsvis nyt og er slet ikke udbygget. Om de vil vælge engelsk som andetsprog eller dansk beror jo også på hvem de fremover vil tilhøre. At fraskrive sig Danmark kan de jo, men om USA vil give dem samme privilegier er meget tvivlsomt.

Anne Mette Jørgensen

Flertallet i Danmark interesserer sig ikke en bønne for Grønland. Alle andre emner diskuteres livligt her i Information.
Jeg fatter det ikke.
Kom nu på banen!