Læsetid: 5 min.

Iraks Moqtada al-Sadr er gået fra ballademager til kongemager

Moqtada al-Sadr er blevet kaldt radikal, utilregnelig, og socialt handicappet. I lørdags vandt hans fraktion flest stemmer ved parlamentsvalget i Irak. Og selv om hans navn engang var synonymt med sekterisk vold, håber mange irakere nu, at landet kan bevæge sig mod en politik, der er mere fri af de gamle shia-sunni-skel
Den irakiske politiker og tidligere militsleder Moqtada al-Sadr har gennemgået flere politiske transformationer i løbet af et relativt kort liv. I dag fremstår han som kritiker af Iraks sekterisk opdelte politiske system. Og det er populært.

Den irakiske politiker og tidligere militsleder Moqtada al-Sadr har gennemgået flere politiske transformationer i løbet af et relativt kort liv. I dag fremstår han som kritiker af Iraks sekterisk opdelte politiske system. Og det er populært.

Haiar Hamdani

16. maj 2018

Inden Moqtada al-Sadr begyndte at beordre sine krigere til at slå koalitionsstyrker ihjel ved hjælp af vejsidebomber i det sydlige Irak efter invasionen i 2003, var han blandt mange irakere kendt som den socialt handikappede Hr. Playstation.

En historie går om, at mens Moqtadas far – den respekterede storayatollah Mohammed Sadeq al-Sadr – langsomt forsøgte at rejse en shiamuslimsk opstand i 1990’erne mod Saddam Husseins regime, foretrak Moqtada al-Sadr at hoppe rundt med sin punggrævling i Crash Bandicoot på sin spillekonsol.

I hvert fald var den 26-årige Moqtada al-Sadr ikke med på bagsædet med sin far og to brødre den dag i 1999, da Saddam Husseins mænd snigmyrdede hans familie i den hellige by Najaf. Moqtada selv blev sat i husarrest, da Saddams efterretningstjeneste angiveligt ikke så nogen nævneværdig trussel i den unge al-Sadr. Han var stille, sky og reserveret. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu