Læsetid: 5 min.

Iraks Moqtada al-Sadr er gået fra ballademager til kongemager

Moqtada al-Sadr er blevet kaldt radikal, utilregnelig, og socialt handicappet. I lørdags vandt hans fraktion flest stemmer ved parlamentsvalget i Irak. Og selv om hans navn engang var synonymt med sekterisk vold, håber mange irakere nu, at landet kan bevæge sig mod en politik, der er mere fri af de gamle shia-sunni-skel
Den irakiske politiker og tidligere militsleder Moqtada al-Sadr har gennemgået flere politiske transformationer i løbet af et relativt kort liv. I dag fremstår han som kritiker af Iraks sekterisk opdelte politiske system. Og det er populært.

Den irakiske politiker og tidligere militsleder Moqtada al-Sadr har gennemgået flere politiske transformationer i løbet af et relativt kort liv. I dag fremstår han som kritiker af Iraks sekterisk opdelte politiske system. Og det er populært.

Haiar Hamdani

16. maj 2018

Inden Moqtada al-Sadr begyndte at beordre sine krigere til at slå koalitionsstyrker ihjel ved hjælp af vejsidebomber i det sydlige Irak efter invasionen i 2003, var han blandt mange irakere kendt som den socialt handikappede Hr. Playstation.

En historie går om, at mens Moqtadas far – den respekterede storayatollah Mohammed Sadeq al-Sadr – langsomt forsøgte at rejse en shiamuslimsk opstand i 1990’erne mod Saddam Husseins regime, foretrak Moqtada al-Sadr at hoppe rundt med sin punggrævling i Crash Bandicoot på sin spillekonsol.

I hvert fald var den 26-årige Moqtada al-Sadr ikke med på bagsædet med sin far og to brødre den dag i 1999, da Saddam Husseins mænd snigmyrdede hans familie i den hellige by Najaf. Moqtada selv blev sat i husarrest, da Saddams efterretningstjeneste angiveligt ikke så nogen nævneværdig trussel i den unge al-Sadr. Han var stille, sky og reserveret. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu