Nyhed
Læsetid: 3 min.

Israels militær konfiskerer dansk nødhjælp

Forrige onsdag ødelagde det israelske militær adskillige huse, stalde, telte og vandsystemer i landsbyen Mirkes på Vestbredden. Mens solpaneler, der producerer strøm til landsbyen, blev konfiskeret. Ét af dem var delvist betalt af Danmark, og udenrigsministeren har bedt om møde med de israelske myndigheder
Udenrigsminister Anders Samuelsen har nu henvendt sig til israelske myndigheder for at få ’løst sagen’ om Israels konfiskering af dansk nødhjælp.

Udenrigsminister Anders Samuelsen har nu henvendt sig til israelske myndigheder for at få ’løst sagen’ om Israels konfiskering af dansk nødhjælp.

Tariq Mikkel Khan

Udland
18. maj 2018

Folkekirkens Nødhjælp opførte i 2015 et solpanel i landsbyen Mirkes på Vestbredden finansieret af FN og Danida. Det blev forrige onsdag – inden den aktuelle konflikt mellem Israel og Palæstina eskalerede – konfiskeret af det israelske militær sammen med en række tilstødende paneler, som leverede elektricitet til landsbyen, mens flere hjem, stalde og vandcisterner blev ødelagt. Også vandcisternerne var doneret som nødhjælp.

Ifølge EU-repræsentationen i Jerusalem og Ramallah har over 40 palæstinensere mistet deres hjem og står uden adgang til elektricitet eller vand som følge af aktionen.

I et svar til Information skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at han er opmærksom på konfiskationen:

»Danmark og EU har løbende udtrykt modstand imod nedrivning og konfiskering af materiale til nødhjælpsprojekter, der er finansieret fra vores midler. Det har vi også gjort i denne sag,« skriver Anders Samuelsen.

»Danmark har via repræsentationskontoret i Ramallah bedt om et møde med den israelske myndighed, der administrerer de besatte områder. Jeg håber, at det hurtigst muligt kan bidrage til at få løst sagen.«

Ikke udsædvanligt

Det er ikke første gang, at dansk nødhjælp bliver beslaglagt eller destrueret af det israelske militær.

For to år siden blev fem solpaneler, installeret af Folkekirkens Nødhjælp, konfiskeret. Dengang blev panelerne først leveret tilbage efter lange forhandlinger mellem Udenrigsministeriet og de israelske myndigheder. Det tog over et år.

Lisa Henry, der er landedirektør hos Folkekirkens Nødhjælp, betegner det som »overraskende,« at man overhovedet formåede at få panelerne udleveret.

»Det er ellers noget, der kun sker meget sjældent,« siger hun.

I en rapport fra marts 2018 konkluderede EU, at 165 konstruktioner på Vestbredden blev revet ned eller beskadiget af det israelske militær mellem september sidste år og februar 2018. Sidste år var der alt i alt tale om over 400 ødelagte bygninger og mere end 600 fordrevne palæstinensere.

Omkring hver femte af de berørte konstruktioner var finansieret af EU eller EU-medlemslande, og EU har gentagne gange kritiseret den israelske praksis.

I oktober sidste år tog otte EU-lande, herunder Danmark, det opsigtsvækkende skridt at sende et brev til de israelske myndigheder, hvor de efterspurgte økonomisk kompensation for ødelagte og konfiskerede faciliteter. En forespørgsel som Israel ifølge den israelske avis Haaretz afviste kategorisk.

Frygt for tvangsforflyttelser

»Det er ikke en nyhed, at nødhjælp bliver ødelagt. Men der er ingen tvivl om, at der er et stærkere og stærkere pres på specifikke lokalsamfund, som er i særlig risiko for at blive tvangsforflyttet,« siger Lisa Henry.

Det intensiverede pres rammer særligt beduinsamfundene i Østjerusalem og den sydlige del af Vestbredden. Sidste år udtrykte EU »særlig bekymring« over for Israels planer om at forflytte beduinhyrder i det israelsk kontrollerede Område C på Vestbredden.

Landsbyen Khan al-Ahmar blev fremhævet. Her venter man i øjeblikket på en højesteretsafgørelse, der skal tage stilling til byens skæbne. Israel betegner landsbyen som ulovlig bebyggelse, og alt tyder derfor på, at den vil blive rykket.

»Vi frygter, at Khan al-Ahmar bliver det første af 46 beduinsamfund, der bliver forflyttet fra området lige uden for Jerusalem. Der er planer om at bygge en stor bosættelse, der i praksis vil skære Jerusalem af fra Vestbredden,« siger Lisa Henry.

Lisa Henry understreger, at dette samtidig vil have humanitære konsekvenser.

»Hvis udvidelse af bosættelserne omkring Jerusalem i praksis accepteres, stiger risikoen markant for tvangsforflyttelser af de flere tusinde beduiner, der bor der nu. Vi frygter, at de første landsbyer forflyttes inden længe,« siger Lisa Henry.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Eriksen

Det må da gerne være en ret tydelig modstand?

Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Karsten Lundsby og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

VORES udenrigsminister er et bløddyr.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, John Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Israels nuværende regerings tro på at elendighed for naboen bliver lykken for staten Israel og for jøderne bygger på en falsk forestilling. Den stat som må leve i evig angst for alle de omgivende lande og for de personer som er ikke er jøder men arabere og muslimer. Den stat konsumerer uendelige ressourcer på angsten. Den stat vil aldrig kunne udvikle sig på andre præmisser end krig og konstant oprustning. Et trist fremtidsperspektiv vil jeg sige her på 70 året for den jødiske stat Israels etablering.

Et helle en ny forhåbning for alle jøder efter århundreder med pogromer og med den værste forbrydelse i menneskehedens historie Holocaust i Tyskland fra år 1933-1945. Det var selve drømmen og ønsket med etableringen af den jødiske stat: Israel. Et hjemland for jøderne i det område, som bibelsk er forbundet med jødernes lange historie.

De jøder, som støtter fredsbevægelsen, hvor usynlig den nu må se ud. De jøder som anerkender den anden side af det historiske drama fordrivelsen af den oprindelige palæstinensiske befolkning. De kan tage de skridt som bringer erkendelsen frem i det israelske samfund af fredsprocessens nødvendighed. Samtidig må de arabiske befolkninger og stater ophøre betingelsesløst og fuldstændigt med den manglende anerkendelse af staten Israel og med deres støtte til terrorisme rettet mod jøder.

Per Torbensen, David Zennaro, Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Karsten Lundsby og Sille Nikolajsen anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"Det blev forrige onsdag – inden den aktuelle konflikt mellem Israel og Palæstina eskalerede – konfiskeret af det israelske militær sammen med en række tilstødende paneler, som leverede elektricitet til landsbyen, mens flere hjem, stalde og vandcisterner blev ødelagt."

Hvis nogen savner et godt eksempel på rendyrket terror, så er det dette her. Nej, "terror" er måske et for mildt udtryk, men jeg kunne ikke lige komme på andet.

Niels Duus Nielsen, Poul Anker Sørensen, Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Jakob Venning, Anne Eriksen, David Zennaro, Viggo Okholm, John Andersen, Nike Forsander Lorentsen, Arne Albatros Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Jan Bisp Zarghami, Karsten Lundsby, Sille Nikolajsen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Israel er ikke bange for nogen og slet ikke for arabere. De sidste har foreslået mange gange anerkendelse af Israels eksistens, men Israel taler aldrig om det. I virkeligheden vil Israel ikke have venner. vil ikke have arabiske venner men heller fjende for at kunne føre krig mod dem. Man har aldrig oplevet noget som at generobre en by (Jesuralem) efter 4-5 tusind år, hvor de siger Kong David var hersker. Og hvilket næste land skal erobre, Egypten, -der var Jøder slaver siges de. Jeg synes ingen er så tossel til at opleve så noget vanvittig.

Touhami Bennour

Det skal være Jerusalem selvfølgelig.

Harald Strømberg

Jeg tror "verdenssamfundet", har fundet deres messias i Donald Trump.
Man skal tænke på, at israelitterne er guds udvalgte folk, og så vidt jeg ved er evangeliske kristne enige.
Når USA og dets vasal-stater (verdenssamfundet), anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, er det klart at chancen skal benyttes.
Man kan ikke have andre "lande" omkring sin hovedstad. Derfor må man ekspropriere de omkringliggende områder, for at gøre sin hovedstad sikker.

Eva Schwanenflügel, Sebastian Sylvester Rosenberg, John Andersen og Touhami Bennour anbefalede denne kommentar

IDF - Israel Defence Forces - kaldes den mest moralske og mest disciplinerede hær i verden, bl.a. af hjemlige klakkører som Søren Espersen og hans dual Naser Khader. For mig ligner det her den brændte jords politik.
Og hvad siger vatnissen fra Horsens (aka Anders Samuelsen) til det? "Beklager", men vi fortsætter med at opretholde den kritiske dialog med staten Israel".
Hvorefter han vender sig om på den anden side, og sover videre.

Jørgen Tryggestad, Eva Schwanenflügel, Sebastian Sylvester Rosenberg, John Andersen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
John Andersen

Israel har brug for Araber som fjender. Det skaber sammenhold i Israel.

Niels Duus Nielsen og Sebastian Sylvester Rosenberg anbefalede denne kommentar