Analyse
Læsetid: 5 min.

Italien er på vej mod et vildt politisk eksperiment

Populismen i Europa er langtfra død. For første gang ser en af EU’s største økonomier ud til at få en regering styret netop af populister i skikkelse af de to italienske protestpartier Lega og Femstjernebevægelsen. Det kan blive en stor udfordring for det europæiske projekt
Et vægmaleri i Rom skildrer den pludselige forbrødring mellem de to italienske protestpartiers ledere, Femstjernebevægelsens 31-årige Luigi Di Maio (tv.) og Legas 45-årige Matteo Salvini (th.).

Et vægmaleri i Rom skildrer den pludselige forbrødring mellem de to italienske protestpartiers ledere, Femstjernebevægelsens 31-årige Luigi Di Maio (tv.) og Legas 45-årige Matteo Salvini (th.).

Ritzau Scanpix

Udland
12. maj 2018

FRIULI, Italien – Den populistiske bølge rejser sig igen og får ny kraft.

Alt tyder nemlig på, at den næste regering i Italien fra næste uge vil blive styret af populister, der er anti-EU og pro-Putin, og som udtrykker hård indvandrerkritisk retorik og desuden har givet dyre valgløfter, der vil sprænge EU’s budgetbegrænsninger.

Det er en udvikling, der ikke kun er et opgør med den politiske orden i Italien, men som også kan udfordre EU-projektet.

For det, der indtil for nylig virkede usandsynligt, er nu snublende tæt på at blive en realitet: en regering i eurozonens tredjestørste økonomi bestående af det systemfjendtlige protestparti Femstjernebevægelsen og det højrepopulistiske Lega; det første parti grundlagt af en vred komiker, det andet et parti med støtter, der åbent har omfavnet fascistiske symboler.

De to partier var de store vindere ved parlamentsvalget tilbage i marts, hvor ingen dog formåede at opnå flertal.

De sidste ni uger har Italien derfor befundet sig i politisk dødvande uden en regering. Men lederne af de to partier, Legas 45-årige Matteo Salvini og Femstjernebevægelsens 31-årige Luigi Di Maio, forsøger i denne weekend at finde hinanden i forhandlinger, der ser ud til at kunne føre til regeringsdannelse og udnævnelsen af en ny premierminister måske allerede søndag eller mandag.

Det tyder dermed på, at den populistiske bølge, som bl.a. førte til Brexit og valget af Donald Trump til USA’s præsident, ikke er ved at trække sig tilbage, som det ellers blev vurderet, da populister i Frankrig, Tyskland og Holland inden for det sidste års tid ikke lykkedes med at komme helt til tops ved valg.

Flere iagttagere udtrykker, at Italien nu vil være bannerfører i oprøret mod den gamle politiske orden.

»Valget i Italien viste, at populismen ikke er død i Europa. Den lever i bedste velgående,« som Roberto D’Alimonte, professor i samfundsvidenskab ved Luiss Universitet i Rom, udtrykker det.

Og den italienske avis La Repubblica skriver i en leder fredag:

»Italien vil udvikle sig til et laboratorium for populisme, som vil alarmere vores naboer og allierede.«

Valgt på vrede og løfter

Lega og Femstjernebevægelsen opnåede succes ved valget den 4. marts ved især at slå på EU. Legas Salvini har tordnet mod »det katastrofale EU«, som han anklager for at være skyld i Italiens økonomiske problemer. Et synspunkt, som også høres hos Femstjernebevægelsen.

Begge partier har tidligere luftet tanker om, at Italien bør træde ud af eurosamarbejdet.

Partierne imellem har givet dyre løfter om lavere skatter, borgerløn (som vurderes at ville koste 30 milliarder euro om året) og en sænkning af pensionsalderen (økonomer anslår, at det træk vil koste 20 milliarder euro årligt) – det kan resultere i enorme udgifter, som vil bringe Italien på kollisionskurs med EU’s skrappe begrænsninger for overskridelse af nationalbudgettet.

Begrænsninger, som begge partier har sagt, at de vil ignorere.

Desuden har især Lega talt skrapt om behovet for et stop for indvandring. Salvini har lovet at deportere op mod 600.000 migranter. Femstjernebevægelsen har også sagt, at Italien »kan ikke blive Europas flygtningelejr«.

Dermed vil der i Italien komme en regering til magten, som kan skabe stor uro i det europæiske samarbejde inden for centrale emner forud for et vigtigt EU-topmøde i juni, hvor netop migration og økonomisk styring vil være centrale emner, og en stærk EU-skeptisk regering i så centralt et land som Italien vil være i stand til at undergrave bl.a. Frankrigs præsident Emmanuel Macrons dagsorden med øget europæisk integration og samarbejde inden for forsvar, skatte- og asylregler.

Lussing til etablerede partier

En regering med Lega og Femstjernebevægelsen vil derfor fra Bruxelles blive set som det mest destabiliserende udfald efter det italienske parlamentsvalg i marts. Her fik Femstjernebevægelsen 32 procent af stemmerne – og blev dermed det største parti – og Lega blev det største parti i højrefløjskoalitionen (17 procent), der til sammen fik 37 procent af stemmerne.

Det var en stor fremgang for begge partier. Samtidig fik de etablerede partier en ordentlig vælgerlussing, især det hidtidige regeringsparti, centrum-venstres PD, men også den tidligere premierminister Silvio Berlusconis centrum-højre-parti Forza Italia.

Valgresultatet var et udtryk for vrede i befolkningen over manglende økonomisk fremgang – den italienske økonomi har i dag stort set samme størrelse som for to årtier siden – og også over manglende tiltag over for migrantkrisen, hvor flere end 500.000 migranter er ankommet til Italien de sidste fem år.

Mange italienere føler, at EU har ladt Italien i stikken med en stor migrationsbyrde.

I mange af de ni uger siden valget har Femstjernebevægelsen sagt, at den var klar til at danne regering med Lega – men kun på betingelse af, at partiet vendte ryggen til højrekoalitionspartneren Silvio Berlusconi.

Femstjernebevægelsen ser den 81-årige milliardær og mediemogul som selve symbolet på politisk korruption. Salvini nægtede dog at vende sin allierede ryggen, men forhindringen for regeringsdannelse forsvandt dog sent onsdag, da Silvio Berlusconi meddelte, at han ikke længere ville stå i vejen for et samarbejde mellem Lega og Femstjernebevægelsen.

Det har skabt bevægelse, hvor der ellers tidligere var stilstand. De to partier meldte torsdag om »betydelige fremskridt« i forhandlingerne. Italiens præsident Sergio Mattarella, der har haft til opgave at få sat skub i regeringsforhandlingerne, var i løbet af ugen ellers ved at opgive forsøget på at finde en regeringskoalition og var klar til at udnævne en midlertidig teknokratregering.

»Jeg vil ikke lægge skjul på min glæde og lykke over, at vi endelig kan gå i gang med at løse Italiens problemer,« skrev Luigi di Maio på Facebook.

Både han og Salvini har sat næsen op efter at blive den næste premierminister, men ifølge det italienske nyhedsbureau Ansa tyder det dog nu på, at det vil blive en helt tredje, dog fra et af de to partier, som vil blive udpeget.

EU’s bygning ryster

Det stod bestemt ikke skrevet i kortene, at de to partier skulle finde hinanden. Det ene, Lega, har sine rødder i Norditalien og langt ude på højrefløjen. Det blev grundlagt på sit ønske om løsrivelse fra syditalienerne og regeringen i Rom, der blev beskrevet som henholdsvis doven og tyvagtig.

Femstjernebevægelsen blev grundlagt af komikeren Beppe Grillo og finder især sine vælgere i Syditalien, og mange medlemmer er desillusionerede tidligere medlemmer af centrum-venstre-partiet PD.

Men nu har partierne fundet hinanden.

»De antisystemiske kræfter er stærke,« siger Fabio Bordignon, politisk kommentator og professor i samfundsvidenskab ved Urbino Universitet.

»Selvom de i virkeligheden er politiske modstandere, så bindes de sammen af vreden over måden, politik normalt føres på i Italien, modstanden mod EU og deres modstand mod systemet.«

Men de to protestpartier vil få svært ved at samarbejde, forudser Fabio Bordignon:

»De har sat sig op på at være imod systemet. For dem ses politiske kompromiser som værende af det onde. Det gør det svært.«

Samtidig har præsident Sergio Mattarella i stærke vendinger advaret mod, at den nye regering vender EU ryggen. I en tale torsdag sagde han, tilsyneladende som reaktion på den politiske udvikling i Italien, at »Europas bygning ryster«, og at »det europæiske projekt har mistet evnen til at leve op til forventningerne i store dele af befolkningen«.

Men han sagde også, at det ville være farligt, hvis man tyede til nationale løsninger i stedet for et samarbejde på tværs af landegrænser.

I et tyndt sløret angreb på Lega og Femstjernebevægelsen sagde Mattarella »at lade som om, at man kan klare sig alene i Europa, er bevidst manipulerende over for offentligheden«.

Serie

Populismens hjemland går til valg

Den 4. marts var der valg i Italien. En omfattende ændring af valgloven skulle give landet mere stabile regeringer, men to populistiske bevægelser og to populistiske partiledere har gjort magtforholdene i italiensk politik uforudsigelige.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

"I et tyndt sløret angreb på Lega og Femstjernebevægelsen sagde Mattarella »at lade som om, at man kan klare sig alene i Europa, er bevidst manipulerende over for offentligheden«."

Jamen, kære hr. Mattaralla, hvis du ikke vil at Lega og Femstjernebevægelsen ikke skal "klare sig alene", er det vel lige så meget op til dig selv og dine allierede, ikke at isolere dem? Hvem er det lige der egentlig forhindrer "samarbejde", når man kun vil acceptere ens EGNE visioner om hvordan fremtidens EU skal se ud?

Man ser samme narrative taktik gennem hele artiklen: "Vildt politisk eksperiment", "populister" (portrætteret som noget negativt), i det hele taget at det "vilde eksperiment" vil skabe uro i "systemet", blandt Italiens naboer, at det vil forstyrre EU budgettet... Det der problematiseres er det systemkritiske, det "populistiske". Systemet er det der er "stabilt", og hvad der er "stabilt" er åbenbart positivt, det systemkritiske er udtryk for noget ustabilt, og bliver dermed problematiseret som noget truende. Uden at tage stilling til hvem systemerne ellers er stabile for, hvem det er til fordel for.

Michael Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, ulla enevoldsen, Kim Folke Knudsen, Torben Skov og Thure Hastrup anbefalede denne kommentar
Thure Hastrup

Som læser af Information vil jeg gerne informeres. Analyser er også velkomne. Derfor synes jeg artiklen om "Italien er på vej..." bliver for ringe. Kan vi ikke få en oplysende tilgang, i stedet for sangen om "populister"? Femstjernebevægelsen er svær at placere politisk, ja, men derfor kan man vel godt forsøge at fremstille deres synspunkter - noget må de vel gøre rigtigt, når de bliver Italiens største parti. Hvad vil de? Hvad er deres udspil til regerings grundlag?

Michael Larsen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, ulla enevoldsen, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Personligt mener jeg efterhånden, at alt hvad der kan opbryde rammerne er velkomment. Alt det gamle, rådne lort spærrer for, at noget nyt kan spire frem!

Tor Brandt, Michael Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, ulla enevoldsen, Kim Folke Knudsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Italien idag, Danmark i morgen. Må vi få en grundig introduktion til Femstjernebevægelsen og LEGA NORD. og ikke mere skræmmekampagne, om at alt var mange gange bedre med de gamle partier.

Forandringen kommer ikke ud af den blå luft. Italienerne vil nye veje det viser valget.

De nye partier skal bedømmes på deres gerninger og ikke på formodninger om populisme.

Michael Larsen, Mogens Holme, Per Torbensen, ulla enevoldsen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

EU er i panik før lukketid, hele verden er i panik før lukketid!

Tiden er løbet fra folkestyret, det er nu desværre eksistentielt akut nødvendigt, at afskaffe demokrati og indføre teknokrati.

301 forskere har underskrevet klimaopråbet:
Fra link:
“Klimaopråb: Politikerne spiller hasard med vores fremtid.

Hensynet til økonomisk vækst må vige for en mere ambitiøs klimapolitik. Det er sidste chance, hvis Paris-aftalens mål om maksimalt 2 graders global opvarmning skal indfries. Det skriver 301 danske forskere med vidt forskellige baggrunde.

Derfor har vi brug for politikere, der går forrest og indfører klare økonomiske incitamenter. Det kan være via beskatning og regulering af klimabelastende varer og aktiviteter samt målrettede offentlige investeringer og tilskud rettet mod kraftigt at nedbringe det miljømæssige fodaftryk.”

Link: https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6508380/Politikerne-spiller-h...

En stor tak til.

Følgende 301 forskere har underskrevet klimaopråbet:

Jens Friis Lund, professor, Københavns Universitet, initiativtager; Stefan Gaarsmand Jacobsen, adjunkt, Roskilde Universitet, initiativtager; Gregers Andersen, ph.d., initiativtager; Morten Broberg, professor, Københavns Universitet. John Roy Porter, professor, Københavns Universitet; Inge Røpke, professor, Aalborg Universitet; Jens Hesselbjerg Christensen, professor, Københavns Universitet; Peter Furu, lektor, studieleder, Københavns Universitet; Jason Box, ph.d.; Niels Vestergaard, professor, Syddansk Universitet; Mikkel Funder, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier; Sebastian Mernild, professor, Nansen Centeret, Bergen; Eva C. Bonefeld-Jørgensen, professor, Aarhus Universitet; Frede Hvelplund, professor, Aalborg Universitet; Lene Lange, professor, Danmarks Tekniske Universitet; Stefano Ponte, professor, Copenhagen Business School; Theresa Scavenius, lektor, Aalborg Universitet; Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier; Henrik Hansen, professor, Københavns Universitet; Claus Felby, professor, Københavns Universitet; Jørgen E. Olesen, professor, Aarhus Universitet; Jørgen Brandt, professor, Aarhus Universitet; Andreas de Neergaard, prodekan og professor, Københavns Universitet; Eigil Kaas, professor, Københavns Universitet; Peter Karnøe, professor, Aalborg Universitet; Jens Villiam Hoff, professor, Københavns Universitet; Johannes K. Nielsen, forsker, Danmarks Meteorologiske Institut; Louise Riis Andersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier; Mai Winstrup, seniorforsker, Danmarks Meteorologiske Institut; Lisbeth M. Ottosen, professor, Danmarks Tekniske Universitet; Brit Ross Winthereik, professor, IT-Universitetet i København; Bo Fritzbøger, lektor, Københavns Universitet; Anders Svensson, lektor, Københavns Universitet; Lisbeth E. Knudsen, professor, Københavns Universitet; Lotte Holm, professor, Københavns Universitet; Mickey Gjerris, lektor, Københavns Universitet; Poul Alberg Østergaard, professor, Aalborg Universitet; Rasmus Willig, lektor, Roskilde Universitet; Steffen Dalsgaard, lektor, IT-Universitetet i København; Svend Brinkmann, professor, Aalborg Universitet; Thomas Meinert Larsen, lektor, Københavns Universitet; Vibeke Vindeløv, professor emerita, Københavns Universitet; David Edwin Nye, professor emeritus, Syddansk Universitet; Karin Buhmann, professor, Copenhagen Business School; Kim Pilegaard, professor, Danmarks Tekniske Universitet; Jonas Østergaard Nielsen, professor, Humboldt-Universität, Berlin; Marianne Thomsen, professor, Aarhus Universitet; Ulrik Jørgensen, professor, Aalborg Universitet; Morten Foldager Pedersen, professor, Roskilde Universitet; Christian Lund, professor, Københavns Universitet; Felix Riede, professor mso, Aarhus Universitet; Hanne Petersen, professor, Københavns Universitet; Nils Bubandt, professor, Aarhus Universitet; Kirsten Gram-Hanssen, professor mso, Aalborg Universitet; Mogens Rüdiger, professor mso, Aalborg Universitet; Johanna Seibt, professor mso, Aarhus Universitet; Maria Josefina Figueroa, adjunkt, Copenhagen Business School; Kristian Pagh Nielsen, fysiker/meteorolog, Danmarks Meteorologiske Institut; Morten Ougaard, professor, Copenhagen Business School; Lucia Reisch, professor, Copenhagen Business School; John K. Christiansen, professor, Copenhagen Business School; Frans Gregersen, professor, Københavns Universitet; Simo Køppe, professor, Københavns Universitet; Lars Stoumann Jensen, professor, Københavns Universitet; Jørgen P. Bansler, professor, Københavns Universitet; Arne Remmen, professor, Aalborg Universitet; Jørgen Bruhn, professor, Linneaus Universitet; Bo Elling, professor, Roskilde Universitet; Henrik Hauggaard-Nielsen, professor, Roskilde Universitet; Finn Arler, professor, Aalborg Universitet; Susse Georg, professor, Aalborg Universitet; Torben Elgaard Jensen, professor, Aalborg Universitet; Bengt-Åke Lundvall, professor, Aalborg Universitet; Birte Siim, professor, Aalborg Universitet; Christian Clausen, professor emeritus, Aalborg Universitet; Hans Kiib, professor emeritus, Aalborg Universitet; Jesper Lassen, professor mso, Københavns Universitet; Gang Liu, professor mso, Syddansk Universitet; Mikkel Thorup, professor mso, Aarhus Universitet; Emil Husted, adjunkt, Copenhagen Business School; Mathias Neumann Andersen, professor mso, Aarhus Universitet; Jesper Ahrenfeldt, seniorforsker, Danmarks Tekniske Universitet; Marie Münster, seniorforsker, Danmarks Tekniske Universitet; Søren Højgaard Jensen, seniorforsker, Danmarks Tekniske Universitet; Andrea N. Hahmann, seniorforsker, Danmarks Tekniske Universitet; Mette Zølner, lektor, Copenhagen Business School; Lasse Røngaard Clausen, lektor, Danmarks Tekniske Universitet; Jacob Berg Jørgensen, lektor, Danmarks Tekniske Universitet; Morten Ingerslev, lektor, Københavns Universitet; Martin Rudbeck Jepsen, lektor, Københavns Universitet; Anders Ræbild, lektor, Københavns Universitet; Inge Stupak, lektor, Københavns Universitet; Iben Nathan, lektor, Københavns Universitet; Teis Nørgaard Mikkelsen, seniorforsker, Danmarks Tekniske Universitet; Helle Munk Ravnborg, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier; Esbern Friis-Hansen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier; Rens van Munster, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier; Astrid Nonbo Andersen, postdoc, Dansk Institut for Internationale Studier; Frederik Larsen, postdoc, Designskolen Kolding; James Maguire, postdoc, IT-Universitetet i København; Dan V. Hirslund, postdoc, Københavns Universitet; Emil Engelund Thybring, postdoc, Københavns Universitet; Helle Astrid Kjær, postdoc, Københavns Universitet; Elizabeth Ørberg, postdoc, Københavns Universitet; Sune Tjalfe Thomsen, postdoc, Københavns Universitet; Kasper Hoffmann, postdoc, Københavns Universitet; Anders Bjørn, postdoc, Polytechnique Montréal; Melina Kourantidou, postdoc, Syddansk Universitet; Yang Jiang, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier; Erik Lundsgaarde, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier; Jens-Peter Barnekow Lillesøe, seniorforsker, Københavns Universitet; Sidse Grangaard, seniorforsker, Aalborg Universitet; Kristjan Jespersen, adjunkt, Copenhagen Business School; Florian Kock, adjunkt, Copenhagen Business School; Signe Ravn-Højgaard, adjunkt, Ilisimatusarfik - Grønlands Universitet; Lea Schick, adjunkt, IT-Universitetet i København; Michael Krabbe Borregaard, adjunkt, Københavns Universitet; Mattias Borg Rasmussen, adjunkt, Københavns Universitet; Thomas Skou Grindsted, adjunkt, Roskilde Universitet; Kasper Trolle Elmholdt, adjunkt, Aalborg Universitet; Anja Marie Bundgaard, adjunkt, Aalborg Universitet; Sara Bjørn Aaen, adjunkt, Aalborg Universitet; Andrés Felipe Valderrama Pineda, adjunkt, Aalborg Universitet; Astrid Oberborbeck Andersen, adjunkt, Aalborg Universitet; Charlotte Louise Jensen, adjunkt, Aalborg Universitet; Peter Ole Pedersen, adjunkt, Aarhus Universitet; Lena Olaison, adjunkt, Copenhagen Business School; Kasper Lambert Johansen, akademisk medarbejder, Aarhus Universitet; Henrik Merkelsen, docent, Lund Universitet; Susanne Jacobsen Pérez, ekstern lektor, Roskilde Universitet; Tore Holst, ekstern lektor, Roskilde Universitet; Øystein Leonardsen, ekstern lektor, Roskilde Universitet; Henrik Grüttner, ekstern lektor, Syddansk Universitet; Søren Nors Nielsen, ekstern lektor, Aalborg Universitet; Rebecca Rutt, forsker; Maria Puig Arnavat, forsker, Danmarks Tekniske Universitet; Adam Moe Fejerskov, forsker, Dansk Institut for Internationale Studier; Ida Marie Savio Vammen, forsker, Dansk Institut for Internationale Studier; Thomas Bjerring Kristensen, forsker, Lund Universitet; Mette Mechlenborg, forsker, Aalborg Universitet; Anders Rhiger Hansen, forsker, Aalborg Universitet; Jesper Rohr Hansen, forsker, Aalborg Universitet; Freja Friis, forsker, Aalborg Universitet; Hubert Buch-Hansen, lektor, Copenhagen Business School; Søren Jeppesen, lektor, Copenhagen Business School; Duncan Wigan, lektor, Copenhagen Business School; Andreas Wieland, lektor, Copenhagen Business School; Henrik Høeg Müller, lektor, Copenhagen Business School; Joachim Lund, lektor, Copenhagen Business School; Jan Faye, lektor, Københavns Universitet; Helle Bundgaard, lektor, Københavns Universitet; Jan Sølberg, lektor, Københavns Universitet; Anton Stahl Olafsson, lektor, Københavns Universitet; Jacob Heilmann-Clausen, lektor, Københavns Universitet; Dorte Bratbo Sørensen, lektor, Københavns Universitet; Thorsten Treue, lektor, Københavns Universitet; Martin Reinhardt Nielsen, lektor, Københavns Universitet; Michael Bom Frøst, lektor, Københavns Universitet; Anders Blok, lektor, Københavns Universitet; Sven-Erik Jacobsen, lektor, Københavns Universitet; Ida Theilade, lektor, Københavns Universitet; Mariéve Pouliot, lektor, Københavns Universitet; Mikkel Sørensen , lektor, Københavns Universitet; Karin Beukel, lektor, Københavns Universitet; Christian Pilegaard Hansen, lektor, Københavns Universitet; Peter Ditlevsen, lektor, Københavns Universitet; Lilian Munk Rösing, lektor, Københavns Universitet; Niclas Scott Bentsen, lektor, Københavns Universitet; Kirsten Thisted, lektor, Københavns Universitet; Marianne Achiam, lektor, Københavns Universitet; Thilde Bech Bruun, lektor, Københavns Universitet; Frank Sejersen, lektor, Københavns Universitet; Camilla Østerberg Rump, lektor, Københavns Universitet; Stine Krøijer, lektor, Københavns Universitet; Quentin Gausset, lektor, Københavns Universitet; Frida Hastrup, lektor, Københavns Universitet; Christian Bugge Henriksen, lektor, Københavns Universitet; Lars Pødenphant Kiær, lektor, Københavns Universitet; Pernille Almlund, lektor, Roskilde Universitet; Laura Horn, lektor, Roskilde Universitet; Lars Jensen, lektor, Roskilde Universitet; Kirsten Hvenegård-Lassen, lektor, Roskilde Universitet; Thomas Budde Christensen, lektor, Roskilde Universitet; Louise Tranekjær, lektor, Roskilde Universitet; Jesper Holm, lektor, Roskilde Universitet; Ole Erik Hansen, lektor, Roskilde Universitet; Jonas Egmose, lektor, Roskilde Universitet; Katrine Hartmann-Petersen, lektor, Roskilde Universitet; Bente Kjærgård, lektor, Roskilde Universitet; Villy Søgaard, lektor, Syddansk Universitet; Eva Roth, lektor, Syddansk Universitet; Casper Sylvest, lektor, Syddansk Universitet; Martin Hvidt, lektor, Syddansk Universitet; Adam Paulsen, lektor, Syddansk Universitet; Urs Steiner Brandt, lektor, Syddansk Universitet; Peter Sørensen, lektor, University College Lillebælt; Ulrik Pram Gad, lektor, Aalborg Universitet; Lars Bodum, lektor, Aalborg Universitet; Ole Busck, lektor, Aalborg Universitet; Erik Hagelskjær Lauridsen, lektor, Aalborg Universitet; Tom Børsen, lektor, Aalborg Universitet; Martin Lehmann, lektor, Aalborg Universitet; Michael Søgaard Jørgensen, lektor, Aalborg Universitet; Jan Holm Ingemann, lektor, Aalborg Universitet; Sanne Vammen Larsen, lektor, Aalborg Universitet; Massimo Pizzol, lektor, Aalborg Universitet; Henrik Jøker Bjerre, lektor, Aalborg Universitet; Søren Qvist Eliasen, lektor, Aalborg Universitet; Simon Laumann Jørgensen, lektor, Aalborg Universitet; Rasmus Lema, lektor, Aalborg Universitet; Rasmus Grøn, lektor, Aalborg Universitet; Johannes Dragsbæk Schmidt, lektor, Aalborg Universitet; Jes Lynning Harfeld, lektor, Aalborg Universitet; Monia Niero, lektor, Aalborg Universitet; Mikkel Fugl Eskjær, lektor, Aalborg Universitet; Esben Bjerggaard Nielsen, lektor, Aarhus Universitet; Michael Eilenberg, lektor, Aarhus Universitet; Jakob Bek-Thomsen, lektor, Aarhus Universitet; Nikolaj Kure, lektor, Aarhus Universitet; Jonas Andreasen Lysgaard, lektor, Aarhus Universitet; Peter Mortensen, lektor, Aarhus Universitet; Helene Dyrhauge, lektor, Roskilde Universitet; Carina Ren, lektor, Aalborg Universitet; Inger Stauning, lektor emerita, Roskilde Universitet; Kjeld Rasmusen, lektor emeritus, Københavns Universitet; Peter Nielsen, lektor emeritus, Aalborg Universitet; John Holten-Andersen, lektor emeritus, Aalborg Universitet; Marie Kirk, logistisk koordinator, Københavns Universitet; Jevgeniy Bluwstein, ph.d.; Kristine S. Madsen, ph.d., Danmarks Meteorologiske Institut; Malene Keller, ph.d., Københavns Universitet; Cristina C. Landt, ph.d., Roskilde Universitet; Jakob Skovgaard, ph.d., UNICEF; Bente Melgaard, ph.d., Vejle Kommune; David Hilmer Rex, ph.d., Det Kongelige Danske Kunstakademi; Ane Kirstine Aare, ph.d., Roskilde Universitet; Aslak Aamot Kjærulff, ph.d., Roskilde Universitet; Jacob Ravn, ph.d./specialkonsulent, Aalborg Universitet; Mette Nelund, ph.d. fellow, Copenhagen Business School; Dimitra Makri Andersen, ph.d. fellow, Copenhagen Business School; Kristian Steensen Nielsen, ph.d. fellow, Copenhagen Business School; Nicholas Haagensen, ph.d. fellow, Copenhagen Business School; Christian Nikolaj Hendriksen, ph.d. fellow, Copenhagen Business School; Kasper Stener Hintz, ph.d. fellow, Danmarks Meteorologiske Institut; Lily Lindegaard, ph.d. fellow, Dansk Institut for Internationale Studier; Rose Løvgren, ph.d. fellow, Dansk Institut for Internationale Studier; Diana Vladimirova, ph.d. fellow, Københavns Universitet; Ida Marie Nissen, ph.d. fellow, Københavns Universitet; Anette Høite Hansen, ph.d. fellow, Københavns Universitet; Vibe Busk Larsen, ph.d. fellow, Københavns Universitet; Noah Weiss, ph.d. fellow, Københavns Universitet; Sophie Füchtner, ph.d. fellow, Københavns Universitet; Janek Bligaard Eskildsen, ph.d. fellow, Københavns Universitet; Søren Sofus Wichmann, ph.d. fellow, Roskilde Universitet; Nina Moesby Bennetsen, ph.d. fellow, Roskilde Universitet; Nanna Kirstine Leets Hansen, ph.d. fellow, Roskilde Universitet; Naja Dyrendom Graugaard, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Martin Rohr Gregersen , ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Jon Aaen, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Magnus Andersen, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Malene Rudolf Lindberg, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Trine Skovgaard Kirkfeldt, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Eva Guldmann, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Simon Peter Aslak Kondrup Larsen, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; René Sørensen Overby, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Kenneth Hansen, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Maëlle Caussarieu, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Heidi Simone Kristensen, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Rasmus Kehlet Berg, ph.d. fellow, Københavns Universitet; Irina Papazu, postdoc, Copenhagen Business School; Kirsti Reitan Andersen, postdoc, Copenhagen Business School; Kristina Roed Nielsen, postdoc, Copenhagen Business School; Ciprian Cimpan, postdoc, Syddansk Universitet; Kristian Kongshøj, postdoc, Aalborg Universitet; Anette Vandsø, postdoc, Aarhus Universitet; Jakob Williams Ørberg, postdoc, Aarhus Universitet; Nathalia Brichet, postdoc, Aarhus Universitet; Tobias Pape Thomsen, postdoc, Danmarks Tekniske Universitet; Signe Marie Cold-Ravnkilde, postdoc, Dansk Institut for Internationale Studier; Toke Haunstrup Christensen, seniorforsker, Aalborg Universitet; Lars A. Engberg, seniorforsker, Aalborg Universitet; Jacob Klenø Nøjgaard, seniorforsker, Aarhus Universitet; Lars Ravn-Jonsen, viceinstitutleder, Syddansk Universitet; Rasmus Nør Hansen, videnskabelig assistent, Roskilde Universitet; Ida Køster, videnskabelig assistent, Roskilde Universitet; Mette Sofie Mortensen, videnskabelig assistent, Roskilde Universitet; Torsten Bøgh Thomsen, videnskabelig assistent, Syddansk Universitet; Rasmus Tyge Haarløv, videnskabelig assistent, Aalborg Universitet; Alberto Huerta Morales, videnskabelig assistent, Aalborg Universitet; Katrine Vestergaard Petersen, videnskabelig assistent, Aalborg Universitet; Søren Frank Etzerodt, videnskabelig assistent, Aalborg Universitet; Line Kollerup Oftedal, videnskabelig assistent, Aalborg Universitet; Nis Bertelsen, videnskabelig assistent, Aalborg Universitet; Rikke Marie Moalem, videnskabelig assistent, Aalborg Universitet; Patrick J. L. Cockburn, videnskabelig assistent, Aarhus Universitet; Edward Vingwe, ph.d. fellow, Aalborg Universitet; Tobias Skiveren, ph.d. fellow, Aarhus Universitet; Sara Louise Muhr, lektor, Copenhagen Business School; Cecilie Kampmann, ph.d. fellow, Copenhagen Business School.

Bjørn Pedersen

@Philip B. Johnsen
Problemet med teknokratiske filosofkonger som en "rationel" erstatning for demokrati, er at jo, måske indfører de de nødvendige løsninger... for én generation. Efter denne, eller nok mere sandsynlig senere i samme generation, kobles alle mulige andre "farlige friheder" på hvilke legitimt fornuftige goder man skal afgive for at redde kloden.

Hele præmissen om, at kun et oplyst diktatur/oligarki er løsningen på alle vores samfunds - og globale problemer (klima, europæisk "økonomisk ustabilitet", etc.), tager sit udgangspunkt i at det skulle være folket, og ikke en lille, magtfuld og velhavende elite, der er den primære forhindring for omfattende løsninger. At det kun skulle være "pøbelen", der er kortsigtet, kun dem der tror på "fake news" (især når det bekræfter deres ønsker/fordomme).

PS: Der var vel ingen grund til at skrive samtlige 301 navne på diverse forskere ned, når du allerede har linket til historien?

Philip B. Johnsen

Bjørn Pedersen årsag og konsekvens.

Din argumentation viser ingen vejen til en bæredygtig løsning på den eksistentielle udfordring, afskaffelse af demokrati og indførsel af teknokrati, er ikke et spørgsmål om skyld og straf, men en eksistentiel akut nødvendighed.

Demokrati
nej tak!

Nødret nu!

Michael Pedersen

Tænk hvis disse debatsider havde et max på indlæg eller at man skulle betale for lange indlæg.

Diktatur er snart eneste udvej. Problemet med diktatur er, at de mennesker, som har lyst til at påtage sig rollen som diktator, altid er de forkerte til jobbet. Nå ja, og så skal vedkommende altså også helst dele mine holdninger.

Men helt seriøst, så står valget tilsyneladende snart mellem en eller anden form for diktatur eller menneskehedens (i hvert fald delvise) undergang.