Læsetid: 5 min.

»Italiens politiske koordinater i Europa vil blive lagt på ny«

En regering med Lega og Femstjernebevægelsen vil skabe helt nye politiske prioriteringer i Italien og en hidtil uset europakritisk regering i hjertet af EU. Den vil både vende blikket mod Rusland og forstærke skellet mellem syd og nord i EU, siger europaekspert Teresa Coratella
En regering med Lega og Femstjernebevægelsen vil skabe helt nye politiske prioriteringer i Italien og en hidtil uset europakritisk regering i hjertet af EU. Den vil både vende blikket mod Rusland og forstærke skellet mellem syd og nord i EU, siger europaekspert Teresa Coratella

Ritzau Scanpix

12. maj 2018

»Selv blandt de to partiers vælgere er der en del, der ikke er glade for udsigten til den her regeringskoalition. Andre er selvsagt glade, både her i Italien og blandt euroskeptikerne i Europa.«

Sådan lyder dommen over den formodentligt kommende italienske regering mellem Lega og Femstjernebevægelsen fra Teresa Coratella, europapolitisk ekspert ved den europæiske tænketank European Council on Foreign Relations’ (ECFR) afdeling i Rom.

Hermed vil der for første gang i EU’s historie nemlig sidde en antieuropæisk regering ved roret i et af de store EU-lande, der har været med til at grundlægge EU.

De to partier har flere overensstemmelser end skillelinjer, men alligevel er der mange åbne spørgsmål efter en valgkamp præget af stærk overbudspolitik, mener Teresa Coratella.

»Der er tale om en blanding af antiestablishment og antieuropæiske strømninger. Lega har helt fra sin begyndelse været klart antieuropæisk, men de blødte deres EU-kritik op i løbet af valgkampen, fordi de fornemmede, at vælgerne anede, hvilke konsekvenser det kunne få,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Michael Hullevad
David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Interessant artikel om nybrud i Italien og EU - med den paradoksale og groteske Stjerne-Lega regeringsalliance. Topstyrede populist- og højreekstrem nationalist- partier...!
Men Mathias Sonne, er det ikke en skrivefejl - 'europakritisk' regering ? Den ny regering vil jo ikke melde sig ud af Europa - men ud af Euroen!!
I øvrigt er det jo reelt, at EU svigter italienerne, der tynges usolidarisk som entrédøren for nødlidende 600.000 migranter over Middelhavet ind i Europa.

kjeld jensen, Torben Skov, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Her kan man tale om disruption der vil noget - Macron er en "lame duck" i forhold til Tyskland så måske et det her noget der kan få Merkel og SPD (har,har) op på naglerne hvis der bliver sådan at Emanuelle Macron bliver nødt til at vælge side. Macron burde true Tyskland med at droppe euroen sammen med Italien (2. og 3. største økonomier i euro-zonen) hvis de indbyggede fejl i valutasamarbejdet ikke bliver rettet - som han han hele tiden har talt for.

Ingrid T. Bøg

Torben du lever vidst i en alternativ virkelighed hvor fælleseuropæisk valuta ikke var en fransk idé.

Euroen holder Tyskland tilbage, ikke de andre lande.

Franskmændene brugte 50 på at være misundelige på tyskerne over deres wirtschaftswunder og bumstærke Deutschmark. De ville bland andet ikke være med til tysk genforening hvis ikke tyskerne opgav deres valuta og indtrådte i en fællesvaluta.

Lad gerne Italien udtræde. Kein problem. I hvert fald ikke i Tyskland. Italien derimod vil lide. De sydeuropæiske lande har allerede glemt den fremgang deres økonomier fik i det første årti efter indførelsen af Euro’en. Nu tyskerne ikke gider subsidiere deres økonomier mere og hårdt arbejde og reformer skal gennemføres klynker de. Enhver der husker Spanien eller Italien før Euro’en ved at de to lande ikke vil klare sig 5 minutter med deres gamle valutaer i nutiden. Men bevares, de må gå hvis de vil.

Et tysk Europa er højst sandsynligt bedre end et Europæisk Tyskland. I hvert fald hvis det sidste betyder tåbelige protestpartier som 5 stjernebevægelsen. Nogle folk er bare stålsatte på at skære den hånd af der mader dem. Go ahead! Storbritannien har rigeligt med problemer ved deres udtræden. Kun fantasien sætter grænser for hvor tragisk italiensk udmeldelse ville ende.

Steen Piper

Glimrende og tankevækkende. Ikke mindst udsigten til et bedre forhold til Rusland og en opgivelse af den (selv) destruktive insisteren på det liberale demokrati er i sandhed nye toner.

Torben K L Jensen

Ingrid - Jeg ved da udmærket at euro-konstruktionen var et fransk forlangende da de to tysklande blev forenede - jeg ved endda at konvergenslovene blev skrevet i Paris som med de 3 % og årlige 0.5 % - hvad der også blev skrevet ind var at de enkelte landes overskud på betalingsbalancen ikke måtte overskride 5 % netop på grund af den fælles valuta ikke kunne de/revalueres af de enkelte lande.
Den regel har Tyskland skidt stort og flot på i mange år - et overskud på 800 milliarder euro der svarer til det underskud resten af landene i eurozonen har er hvad det er for tiden og også det Macron vil rette op på.
PS. Det staves "vist" ikke "vidst" i den forbindelse.

Ingrid T. Bøg

Og du glemmer præcist at nævne at Frankrig OGSÅ har haft et for stort underskud. Hvorfor glemmer du at nævne det?

Grammatik kan du men din historie kender du ikke. Eller du har bare en selektiv hukommelse som så mange andre der er drevet af tidens antityske strømninger og dybe fascination af diktatoren i øst.

Torben K L Jensen

Ingrid - tilsyneladende kan du heller ikke læse : "Svarer til det beløb RESTEN af landene i eurozonen har i underskud - så "resten" indbefatter selvfølgelig også. Og jeg er ikke anti-tysk,jeg holder meget af Tyskland og deres kultur - men jeg er rygende uenig med deres destruktive økonomiske politik.