Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 18: Udledningerne af CO2 steg med 1,4 procent i 2017

Nyt klimaudspil fra S får positiv modtagelse fra de grønne organisationer: Godt, men dog ikke godt nok, lyder det
5. maj 2018

Amerikansk by forbyder ’bitcoin mining’

At elektronik og vores tilstedeværelse på internettet koster dyrt i el, er ingen nyhed. Blandt andet er brugen af bitcoin blevet problematiseret, fordi transaktionerne er overordentligt energikrævende.

Det har skabt store problemer i den amerikanske by Plattsburgh, der oplever, at især Bitcoin mining, altså den proces, hvor man stiller servere til rådighed for Bitcoin, æder al byens elektricitet. Derfor forbyder bystyret nu Bitcoin mining – i første omgang ved at indføre et 18 måneders moratorium (forbud). Det skriver BBC

Klimaudspil fra S

Mens de grønne organisationer forrige uge vendte tommelfingeren nedad til regeringens energiudspil, lyder anderledes positive toner i forhold til det klimaudspil, som Socialdemokratiet udsendte torsdag. Hos Greenpeace mener Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver, at det er et vigtigt skridt i den rigtige retning – dog ikke et tilstrækkeligt stort skridt:

»Hvor vi i sidste uge så regeringen udstikke en skuffende klimakurs meget langt fra Parisaftalens mål, så bringer Socialdemokratiet os klart nærmere i sit udspil. De skal have ros for at hæve ambitionerne, men det er ikke nok.«

»Med målet om at gøre Danmark fossilfrit i 2045 har Socialdemokratiet markeret, at regeringens mål om først at nå dertil i 2050 er for sent. Danmark begynder at sakke bagud på klimapolitikken i Europa. Hvis Danmark virkelig vil være med på holdet af progressive europæiske lande, bør vi være forsynet af 100 procent vedvarende energi senest i 2040,« lyder opfordringen fra Greenpeace.

Globale udledninger stiger

Efter et par år, hvor de globale udledninger af CO2 er stagneret – stiger det globale udslip nu igen. Fra 2016 til 2017 steg mængden af CO2 i atmosfæren med omkring 1,4 procent. Det skriver det Internationale Energiagentur, IEA, i sin seneste prognose.

Der er nu omtrent 800 mia. ton CO2 tilbage i det globale budget, hvis klodens temperaturstigning skal holdes under to grader celsius. Med den aktuelle udvikling – og de forventede reduktioner som alle lande frivilligt har forpligtiget sig til – er kloden på vej til at blive mellem tre og fire grader varmere ved udgangen af dette århundrede.

Klimahjælp til fattige udebliver

Der er blevet lovet klimabistand fra de rige lande til de fattige på 100 mia. dollar årligt fra 2020. Frem til 2020 skal de rige lande nærme sig det beløb i årlige overførelser, men det går slet ikke, som de fattige lande havde håbet. Det viser flere analyser fra blandt andre Oxfam og ACT Alliance. Således bliver der fortsat kun givet under halvdelen af de 100 mia. dollar – og langt de fleste penge gives til udbygning af grøn energi, mens stort set ingen midler gives til at klimasikre de fattige lande, som de har et stort behov for.

»Det er langtfra nok,« lyder det i en kommentar til dagbladet The Guardian fra Tracy Carty, der er klimapolitisk rådgiver hos Oxfam.

Hun kritiserer, at i modsætning til den bistand, der gives til udvikling, som er underlagt skrappe regler for at sikre, at pengene udbetales, er der stort set ingen regler for klimabistand. Derfor gives meget som lån i stedet for donationer. Og de fattigste lande får fortsat en meget lille del af de samlede midler. Derfor kræver Oxfam, at reglerne for klimabistand strammes op.

»Der er ingen grund til at reglerne for at beregne klimabistand skulle være slappere end reglerne for udviklingsbistand. Derfor er regeringslederne nødt til at vedtage nye regler for den klimabistand, der gives som en del af forpligtigelserne under Paris-aftalen. Vi har mulighed for at vedtage fair og solide regler,« siger hun til The Guardian.

Vinterlegene i fare

Den globale opvarmning får gletsjerne til at smelte, og vintersportssteder kloden over melder om stadigt mindre sne og is. Derfor tog fem olympiske atleter fra USA i sidste uge til Det Hvide Hus for at tale om klimaforandringerne og betydningen for deres sport.

»Jeg er virkelig bekymret for vores sports fremtid. Når det bliver stadig varmere om vinteren, ender vores sportsgrene med at forsvinde. Det er virkelig sørgeligt,« lød det blandt andet fra Jessica Diggins, der i 2018 vandt olympisk guld i langrend.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu