Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 19: Det går for langsomt med forhandlingerne frem mod klimatopmødet, siger FN’s klimachef

Nyt studie viser, at den globale turisme er ansvarlig for otte procent af klodens CO2-udledninger
Udland
12. maj 2018

Plus

Ugens positive klimanyheder?

Ugens positive klimanyhed er så lille, at den næsten ikke er til at få øje på. Men sådan er billedet helt generelt på klimafronten.

April måned oplevede en lille stigning i salget af elbiler i Danmark med 135 solgte elbiler, hvilket er langt bedre end salget på blot 12 styk i april 2017. Dermed nåede salget af elbiler op på 329 i årets første fire måneder. I 2017 var antallet 60.

Til sammenligning blev der i årets første fire måneder solgt 75.675 benzin- og dieselbiler, 10.686 varebiler og 1.669 lastbiler.

Minus

Sneglefart ved COP24 i Bonn

Fredag i Bonn, Tyskland, sluttede den første vigtige forhandlingsrunde forud for årets afsluttende FN-klimatopmøde, COP24, der afholdes i byen Katowize i det sydlige Polen fra den 3. til 14. december i år.

Nogle af de resultater, forhandlerne skal arbejde hen imod, er, hvordan ambitionerne hæves (kaldet Talanoa-dialogen), så det bliver muligt at nå målet fra Parisaftalen om at holde klodens temperaturstigninger på under to grader celsius og så tæt på 1,5 grad som muligt.

Samtidig skal der aftales betingelser og regler for, hvordan de 100 mia. dollar klimabistand fra rige til fattige lande skal ydes.

Udviklingsbistand er underlagt klare regler, men det er klimabistand ikke, og ofte gives der meget som lån eller som investeringer. Desuden er det langt fra de fattigste lande, der modtager den største andel af klimabistanden. Den går typisk til mere udviklede lande som Tyrkiet.

Ingen af forhandlingssporene kom dog for alvor i gang under de to ugers mødeaktivitet i Bonn, og det bekymrer både ngo’er og FN’s klimaorganisation, UNFCCC, der afholder og leder klimaforhandlingerne.

»Der ligger enorme udfordringer forud for årets topmøde i Polen. Vi kom hverken tættere på en dialog mellem de rige og de fattige lande om klimabistanden – og så er det skuffende at den såkaldte Talanoa-dialog ikke er nået et eneste skridt fremad,« siger en skuffet Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, der har fulgt de to ugers forhandlinger.

Eller som Patricia Espinosa, generalsekretær for UNFCCC, mere diplomatisk formulerer sin bekymring:

»Vi har haft et succesfuldt møde, men vi må også sige lige ud, at der ligger rigtig meget arbejde i de kommende måneder, og vi er nødt til at øge tempoet, hvis vi skal nå et godt resultat ved COP24 i Katowice.«

Vrede ngo’er

Som om det ikke er frækt nok, at det polske formandskab placerer FN-klimatopmødet i hjertet af et af Polens største kuldistrikter, har det også vakt både vrede og bekymring blandt de deltagende civilsamfunds- og klimaorganisationer, at den polske regering i januar vedtog at begrænse forsamlingsfriheden under blandt andet COP24 til december.

Lovændringerne, som giver sikkerhedstjenesterne udvidede beføjelser og forbyder spontane demonstrationer under klimatopmødet, blev mandag kritiseret af et udvalg af uafhængige eksperter udpeget af FN’s menneskerettighedsråd.

Eksperterne opfordrer den polske regering til at garantere organisationernes rettigheder.

»Over hele verden råber folk op om og gør noget ved klimaforandringerne. Men det huer ikke mange beslutningstagere. Frem mod COP24 forsøger Polen at forhindre os i at kunne møde op,« skriver Greenpeace på Twitter.

Den polske regering har endnu ikke givet FN’s uafhængige eksperter et svar, men har tidligere forsvaret stramningerne med faren for terror. Det skriver nyhedsbureaet Associated Press.

Global turisme og CO2

Den globale turisme står samlet set for omkring otte procent af de globale udledninger, konkluderer et nyt studie publiceret i magasinet Nature Climate Change.

Det er en langt højere andel af de globale udledninger, end andre tidligere studier har vist, men det skyldes, at det nye studie har medtaget alle udledninger relateret til turisme og ikke kun selve transporten.

»Turisme bidrager afgørende til det globale bruttonationalprodukt og forventes at vokse med fire procent om året – og dermed overgå de fleste andre sektorer. Men de globale CO2-udledninger skabt af turismen er ikke særligt grundigt klarlagt,« siger studiets hovedforfatter, Arunima Malik, fra Sydney University i Australien.

»Vi viser, at det globale CO2-fodaftryk fra turismen steg fra 3,9 gigaton til 4,5 gigaton mellem 2009 og 2013. Transport, shopping og mad er de største bidragsydere. Og det største aftryk sættes af lande med høje indkomster,« siger hun ifølge magasinet El Espectador.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her