Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 20: I 2018 forventes mere ny gas end ny vedvarende energi i USA

Hørt om Equinor? Måske er det din olieleverandør..
Udland
19. maj 2018

Snigende kollektiv erkendelse

Da 381 danske forskere i weekendens Politiken advarede om, at den er helt gal med klimaet – og at vi allerede er langt bagud i forhold til at løse problemerne – gav det givetsvis mange et gys.

Det er godt og vigtigt, for det går stadig ikke den rigtige vej, og vi er slet, slet ikke så tæt på at løse problemerne, som det nogen gange kan komme til at lyde. Godt en uge inden de danske forskeres opråb i Politiken, kom klimaforsker Kevin Anderson med nogenlunde samme advarsler her i Information.

»Den første rapport fra FN’s klimapanel, IPCC, kom i 1990, så i 28 år har vi vidst det, vi ved om klimaet, men intet gjort. Faktisk har vi gjort værre end ingenting,« lød det blandt andet fra professor Anderson, der pegede på, at siden 1990 er de globale udledninger af CO2 steget med 60 procent, og at de stadig stiger: »Fra 2016 til 2017 steg udledningerne fortsat med 1,5 procent«.

Søforklaringer

I en høring omhandlende »teknologiens muligheder for at løse klimaproblemerne« i komiteen for videnskab, rumforskning og teknologi i Repræsentanternes Hus, det ene af kongressens to kamre, måtte en klimaforsker igennem to timer forsøge at udrede videnskaben for især skeptiske republikanere.

Kongresmedlem Mo Brooks fra Alabama mente eksempelvis, at stigningerne i verdenshavene skyldes klippestykker, der falder i vandet:

»Hver gang jord eller et stykke klippe eller noget andet falder i havet, vil det presse vandet op, fordi der bliver mindre plads i havet, fordi der bliver lavere til bunden,« sagde han ifølge sciencemag.org.

Gas-boom i USA

Selv om 94 procent af ny energi opstillet i årets første fire måneder i USA er vedvarende energikilder som sol og vind, forudser det amerikanske energiagentur, EIA, at 2018 i USA bliver et gas-år.

Således forventer EIA, at der udbygges med i alt 21 gigawatt (GW) ny gas på det amerikanske net, mens der ’blot’ forventes tilført 12,2 GW ny energi fra sol og vind i løbet af 2018, skriver energiwatch.dk.

»2018 bliver det første år siden 2013, hvor vedvarende energikilder ikke udgør majoriteten af den tilføjede kapacitet,« skriver agenturet.

Nogen skader ozonlaget

Forskere ved USA’s nationale meteorologiske institut, NOAA, har opdaget en pludselig stigning af den skadelige CFC-11 gas – der er en af de skadeligste CFC-gasser.

Den globale brug af CFC-gasser skabte et kæmpe hul i atmosfærens beskyttende ozonlag, og gasserne blev derfor forbudt i 1989 efter vedtagelsen af Montreal-protokollen to år tidligere. Siden er CFC-gasser stort set blevet udfaset.

Kilden til udslippet af CFC-11 gassen er ukendt, og forskerne har kun kunnet lokalisere udslippet til at komme fra et sted i den sydøstasiatiske region.

»Jeg har lavet det her arbejde i 27 år, men det her er det mest overraskende, jeg har set. Jeg blev ret chokeret over det,« siger en af de ansatte forskerne fra NOAA, Stephen Montzka, ifølge det britiske dagblad the Guardian.

At tage olien ud af Statoil

Fremover vil den norske stats oliegigant Statoil ikke længere hedde Statoil, men Equinor. Det vedtog selskabets bestyrelse i tirsdags, skriver Reuters.

Statoil forklarer navneforandringen med, at selskabets forretningsområder bredes ud og i fremtiden vil handle om energi generelt. Statoil har sat et mål om, at 15-20 procent af selskabets nye investeringer i 2030 skal være i vedvarende energikilder som vind, sol og vandkraft.

Det betyder, at 80-85 procent af selskabets investeringer i 2030 stadig vil gå til olie og gas – investeringer med en typisk horisont for tilbagebetaling på 20-30 år. Har Statoil, eller Equinor, ikke hørt om Parisaftalen og den nødvendige opbremsning i brugen af fossile brændsler? Det er da ikke godt nok, lyder det fra Greenpeace i Norge.

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her