Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 21: Familier anlægger retssag imod EU-Parlamentet for ikke at sætte ambitiøst klimamål

Nye studier viser, at forskellen på, om klodens temperatur stiger med halvanden eller to grader celsius, er enorm. Både økonomisk og i forhold til dyre- og planteliv
Udland
26. maj 2018

Firmaer vil have grøn energi

Stadig flere større internationale virksomheder, der ikke er i energibranchen, investerer frivilligt i at producere og dække eget behov med energi fra vedvarende kilder. Stigningen skyldes især hastigt faldende priser på eksempelvis vindmøller og solpaneler kombineret med et stigende krav fra investorer og forbrugere om bæredygtighed.

Det skriver det internationale agentur for bæredygtig energi IRENA i en ny rapport, hvor eksperter har analyseret data fra mere end 2.400 større internationale koncerner i 40 lande.

Det er første gang, en sådan analyse laves. Alligevel konkluderer forfatterne bag den, at der er tale om en hastigt stigende tendens. Det skyldes, at flere virksomheder sætter faste mål om udbygning og brug af vedvarende energi – 17 procent af samtlige virksomheder i undersøgelsen har et sådan mål – og at der samlet i private virksomheder allerede produceres energi stort set svarende til Frankrigs samlede energibehov.

Af de 2.400 selskaber er der flere end 50, der får 100 procent af deres energi fra bæredygtige kilder, mens flere end 200 selskaber får dækket 50 procent af deres behov fra vedvarende energikilder.

Klimaretssag imod EU

Ti familier i og uden for Europa anlægger retssag imod EU-Parlamentet, der anklages for ikke at være tilstrækkeligt ambitiøst i forhold til klimaet. Det skriver flere europæiske klimaorganisationer i en fælles pressemeddelelse torsdag.

Sagsøgerne, der repræsenteres af en gruppe europæiske advokater, mener, at EU’s målsætning om at reducere udledningerne af CO2 med 40 procent (i forhold til 1990) i 2030 er utiltrækkeligt.

EU er derfor nødt til at hæve ambitionerne, hvis målet fra Parisaftalen – om at gøre sit yderste for at holde klodens temperaturstigning til maksimum halvanden grad celsius, hvilket samtlige medlemslande har forpligtiget sig til i Paris – skal nås.

»Som en del af Parisaftalen fra 2015 blev landene enige om at forsøge at begrænse temperaturstigningerne til halvanden grad. Det står imidlertid klart, at det eksisterende EU-klimamål for 2030 ikke er tilstrækkeligt til at nå Parisaftalen mål og derfor bør hæves. Retssagen, der er anlagt af disse familier, understreger behovet for hurtigst muligt at øge EU’s 2030-mål,« siger Wendel Trio, direktør for netværket af klimaorganisationer i Europa, CAN.

Store gevinster ved halvanden grad

Når forskerne gør et stort nummer ud af, at der er ret stor forskel på, om det lykkes at begrænse temperaturstigningerne til halvanden i stedet for to grader, skyldes det, at de negative konsekvenser ved blot en halv grads ekstra stigning er store.

Således viser en ny beregning offentliggjort i tidsskriftet Nature, at verden kan spare 20.000 milliarder dollar ved udgangen af dette århundrede, hvis det lykkes at holde stigningen til halvanden grad.

Selv om de negative konsekvenser af den globale opvarmning rammer forskelligt, vil 90 procent af verdens befolkning vinde ved at begrænse temperaturstigningen til halvanden grad. De hårdest ramte lande vil være dem tættest på ækvator. Det skriver fagbladet Ingeniøren på ing.dk, og her gør man også opmærksom på, at der langtfra er enighed i forskerverdenen om de præcise beregninger. Dog hersker der enighed om, at det gør en meget stor forskel.

Og det modsatte ved to grader

Et andet studie publiceret i magasinet Science viser, at også for dyre- og plantelivet er der meget stor forskel på temperaturstigninger på henholdsvis halvanden og to grader.

Studiet, der har analyseret på 115.000 forskellige arter, viser, at der vil være omtrent dobbelt så mange truede dyre- og plantearter ved udgangen af dette århundrede, hvis temperaturen stiger med to grader i stedet for halvanden grad.

Med de øjeblikkelige udledninger er kloden i øjeblikket på vej imod temperaturstigninger mellem 3,2 og 4,5 grader celsius ved udgangen af dette århundrede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Thomsen

Gør som Frankrig. De er ikke bange for atomkraft og producerer 75 af deres el med atomkraft, som ikke udleder CO2, som ikke har voldt ulykker og som er billig.
Det kunne give os et pusterum til at skabe tilstrækkelig vedvarende energi.
Og tør vi ikke selv, kunne vi måske købe strøm fra franskmændene ; - )

Nikolai Beier

Indenfor energi-branchen, stiger interessen for "power to gas" tilsyneladende. Metan-gas kan gemmes, og gassen kan laves med (bl.a.) billig el der kan købes fra vindkraft når det blæser godt.

Det tyske firma "Uniper" vil lave et lille anlæg der laver og CO2 om til metan-gas. (Det skal bruge overskydende CO2 fra et bio-methanol-anlæg samt brint fra elektrolyse).
https://www.reuters.com/article/us-uniper-hydrogen-falkenhagen/germanys-...

De starter småt, men drømmer stort om at blive ledende indenfor el-til-metan. Ikke en skel-sættende bedrift, men illustrativt for at der bliver taget små skridt i retning mod at lavede dele der behøves i en samlet fossil-frit energi-system