Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kim Jong-un vinder meget og taber kun lidt på aflyst topmøde

Donald Trumps aflysning af det historiske atomtopmøde – og ikke mindst hans timing – vil gøre det svært at lægge nyt pres på Nordkorea, vurderer eksperter
Udland
26. maj 2018

SEOUL – Donald Trumps beslutning om at annullere et planlagt møde med Kim Jong-un er på mange måder en gave til Nordkorea, mener flere analytikere.

Kim Jong-un har arbejdet i månedsvis på at fremstå som en vigtig statsmand og fredsmægler, der håber på at bryde årtiers fjendtligheder med et land, som Nordkorea har kaldt sin »svorne fjende«. Trumps aflysning af topmødet har yderligere forstærket fortællingen om, at Kim Jong-un er villig til at snakke, mens USA opfordrer til at afsætte regimet.

»Topmødet vil stadig være vigtigt som kronen på værket for Kim, men han har fået en masse legitimitet og opmærksomhed i optakten til det, uden at skulle opgive nogen atomvåben,« siger Euan Graham, direktør for det internationale sikkerhedsprogram ved Lowy Institute.

»Nu kan Nordkorea give den som den sårede part, og Trumps timing med at aflyse samtidig med, at Nordkorea var ved at lukke sit atomtestcenter, viser, at Pyongyang forsøgte at handle i god tro.«

Bare få timer før topmødet blev aflyst, sagde Nordkorea, at det fuldstændigt havde lukket sit eneste kendte atomtestcenter, og foran en gruppe på omkring 30 internationale journalister sprængte de tunneler i stykker, som havde været brugt til at teste våben. Nordkorea har også meddelt et foreløbigt stop for alle missiltest.

»Det gør det svært at overbevise Sydkorea om, at man nu skal tilbage til maksimalt pres på Nordkorea, og ti gange sværere at overbevise kineserne om det,« tilføjer Graham.

Kina tegner sig for over 90 procent af Nordkoreas handel, og de to deler en grænse, der strækker sig over 1.420 km. Kina har traditionelt været tilbageholdende med at bakke op om ​​internationale sanktioner mod Pyongyang i FN, men efter en atomprøvesprængning i september gik de med på radikalt at skære ned på samhandlen.

Men når Kim ser ud til at have været åben for dialog, mens Trump ser ud til at have afvist hans tilnærmelser, kan Kina stille og roligt tillade, at samhandlen genoptages, så Nordkorea kan fortsætte med at udbygge sin økonomi.

Mens de sidste par måneders diplomati har været en velsignelse for Kim, har Trumps annullering af topmødet skadet den sydkoreanske præsident Moon Jae-ins position. Han har arbejdet hårdere end nogen for at sikre, at topmødet mellem USA og Nordkorea blev til noget, og meget af den indledende kontakt er sket gennem sydkoreanske embedsmænd.

Aflysning skader Sydkorea

Sproget i Trumps brev, der aflyste mødet, synes at pege fingre ad Moon Jae-in for fejlkommunikation om, hvem der præcis skubbede på for at mødes. Det Hvide Hus gav ligeledes ingen forudgående advarsel til Moon om aflysningen, hvilket tvang ham til at hasteindkalde til sikkerhedsmøde midt om natten.

Enhver sprække mellem USA og Sydkorea vil også være til fordel for Kim. Nordkorea har altid forsøgt at køre en kile ind mellem de to allierede. Der er 28.500 amerikanske tropper udstationeret i Sydkorea, og de to lande afholder regelmæssigt militærøvelser til Pyongyangs irritation.

Nordkorea »forbliver oprigtige i (...) at gøre en indsats for atomnedrustning og fredsopbygning«, lyder en udtalelse fra Cho Myoung-gyon, Sydkoreas minister med ansvar for interkoreanske anliggender.

Sydkorea lover at fortsætte dialogen med Nordkorea om atomnedrustning, mens udenrigsministre fra Sydkorea og USA siger, at de fortsat vil arbejdet på at få et topmøde i stand mellem USA og Nordkorea. USA’s udenrigsminister Mike Pompeo har ifølge Yonhap-nyhedsbureau sagt under et telefonopkald med sin sydkoreanske kollega, at der er »klar vilje« til at fortsætte dialogen med Pyongyang.

»Kim har brudt det maksimale pres ved at ophøre med sine provokationer og er begyndt at koordinere med kineserne,« sagde professor Vipin Narang, der beskæftiger sig med spredning af atomvåben ved Massachusetts Institute of Technology, i en kommentar, inden Trump annullerede topmødet.

»Nordkorea har arbejdet hårdt i de sidste par måneder på konstant at fremstå som den storsindede part i det internationale samfunds øjne.«

Efter nyheden om aflysningen skrev Narang på Twitter, at Nordkoreas afmålte reaktion var »et smart træk. Det spiller bolden helt tilbage på Trumps halvdel«.

© The Guardian og Information. Oversat af Emil Rottbøll. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her