Nyhed
Læsetid: 2 min.

Mystik om Trumps opbakning til kinesisk teknologivirksomhed

Midt i truslerne om handelskrig rækker Donald Trump hånden ud til den kinesiske teknologigant ZTE, der i sidste måned blev ramt af et amerikansk eksportforbud, fordi virksomheden har solgt udstyr til både Nordkorea og Iran
Udland
19. maj 2018

Alt omkring præsident Donald Trumps tweet søndag om, at han vil hjælpe den kinesiske teknologivirksomhed ZTE med at »komme tilbage på markedet«, er mystisk.

Med ét har Trump, der åbent har erkæret, at han vil gøre alt for at beskytte job i USA, kastet sig ind i kampen for at redde kinesiske job istedet. Groft sagt er Trump gået fra ’Amerika først’ til at bekymre sig om en enkelt kinesisk virksomhed: »Alt for mange job bliver tabt i Kina«, skrev Trump på Twitter:

»Handelsministeriet er blevet instruereret i at få gjort noget!«

Trumps pludselige velvilje er et opgør med et amerikansk eksportforbud, der forbyder amerikanske virksomheder at sælge delkomponenter til ZTE i de næste syv år – et forbud, der kan true den kinesiske teknologivirksomhed på sit levebrød. Eksportforbuddet blev indført af det amerikanske handelsministerium i sidste måned som en reaktion på, at ZTE forrige år indrømmede, at virksomheden har brudt internationale sanktioner og solgt teknologi til både Iran og Nordkorea.

Med sin kovending ser Trump også stort på en rapport fra Efterretningsudvalget under Repræsentanternes Hus fra 2012, der konkluderede, at man ikke kan have tillid til, at ZTE »er uafhængig af udenlandsk statslig indflydelse og derfor udgør en sikkerhedstrussel for USA og vores systemer.«

ZTE, der har mere end 75.000 ansatte på kontorer i 140 lande, er den fjerdestørste leverandør af mobiltelefoner på det amerikanske mobiltelefonmarked.

Forundring

I Kina blev Donald Trumps kommentar om ZTE ikke overraskende fremstillet som en sejr. Det kinesiske statsmedie China Daily skrev, at det var et udtryk for den »tætte kontakt« mellem USA og Kina.

Men i USA har det vakt forundring, at Trump, der i de seneste måneder har beskyldt Kina for at stjæle intellektuelle rettigheder fra amerikanske virksomheder, pludselig kommer en kinesisk virksomhed til undsætning.

Trumps pludselige opbakning til ZTE er blandt andet blevet tolket som led i en større forhandling med Kina for at sikre en fælles linje over for Nordkorea forud for det planlagte topmøde mellem Trump og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, i næste måned. Mens andre peger på, at det er en konsekvens af det pres, Kina har lagt på amerikansk landbrug. Alene truslen om kinesiske toldafgifter på soyabønner har fået priserne til at styrtdykke, skriver Washington Post.

Selv siger Trump, at han ønsker at hjælpe ZTE, fordi den kinesiske virksomhed køber mange af sine delkomponenter til sine telefoner fra amerikanske virksomheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Laura Dombernowsky

Du har ret - sagen om Trump & ZTE er mere end mystisk.

Forklaringen i næstsidste afsnit i artiklen lyder plausibel - ingen tror selvfølgelig på, at Kina støtter USA overfor Nordkorea bare for Donald Trump's blå øjnes skyld.