Nyhed
Læsetid: 5 min.

Nordkorea tager første skridt i opgøret med diskrimination af handicappede

Nordkorea, der er kendt for alvorlige brud på menneskerettigheder, har vist fremskridt på ét område: Beskyttelse af handicappedes rettigheder. Det betyder i første omgang forbedrede vilkår for fysisk handicappede i hovedstaden, mens landets mentalt handicappede fortsat gemmes væk for offentligheden
Nordkorea, der er kendt for alvorlige brud på menneskerettigheder, har vist fremskridt på ét område: Beskyttelse af handicappedes rettigheder. Det betyder i første omgang forbedrede vilkår for fysisk handicappede i hovedstaden, mens landets mentalt handicappede fortsat gemmes væk for offentligheden
Udland
12. maj 2018

Musikken dundrer ud af højttalerne i den sal, hvor en gruppe døve børn og teenagere i ens sorte gymnastikdragter øver sig i traditionel koreansk dans. Bag keyboardet, trommesættet og harmonikaen sidder et band med blinde musikere.

De er alle elever på den særlige kunstskole i Pyongyang, der tilbyder undervisning til handicappede med støtte fra Det Koreanske Kunstforbund for Handicappede, der blev oprettet i 2013.

Nordkorea har i årevis mødt international kritik for sin brutale behandling af handicappede. Det skete blandt andet, da den danske journalist Mads Brügger sammen med komikerne Simon Jul Jørgensen og spastikeren Jacob Nossell for godt ti år siden afdækkede Nordkoreas akavede forhold til handicappede i DR2-dokumentarserien Det Røde Kapel.

I 2014 blev Nordkoreas menneskerettighedskrænkelser for første gang fremstillet systematisk for offentligheden i en rapport lavet af FN’s Undersøgelseskommission (COI).

Her blev Nordkorea anklaget for forbrydelser mod menneskeheden heriblandt: tortur, slaveri, tvungne aborter og politisk forfølgelse samt diskrimination af mennesker med handicap.

Men der stod også, at der netop på det område var »tegn på at staten kan være begyndt at forholde sig til dette pågældende spørgsmål«. I 2016 ratificerede Nordkorea FN’s konvention for personer med handicap og signalerede dermed, at der i langt højere grad end tidligere bliver lyttet til en udsat samfundsgruppes behov.

Nu skal det officielt være slut med at holde handicappede i det skjulte. De skal have mulighed for at »udvikle deres talent«, siger en lokal repræsentant fra Den Koreanske Forening for Beskyttelse af Handicappede (KFPD), der fremstiller sig selv som en ngo, der varetager handicappedes rettigheder, men reelt er et regeringsorgan.

Det sker blandt andet på skoler som denne:

»Her lærer børnene at danse og synge. De handicappede, der ikke har talent for dans og musik kan blive skulptører, malere eller frisører.«

Dagbladet Information har efter en ansøgningsproces på tre måneder fået lov til at rejse til Nordkorea for blandt andet at undersøge vilkårene for landets handicappede.

Det har traditionelt været vanskeligt for FN’s uafhængige observatører at få direkte adgang til Nordkorea, men i maj sidste år gennemførte FN’s særlige udsending, Catalina Devandas-Aguilar, det første besøg nogensinde som en uafhængig ekspert udsendt af FN’s Menneskerettighedsråd (UNHRC). Hun havde blandt andet til opgave at undersøge forholdene for handicappede.

Selvom Nordkorea siden 1990’erne har haft love relateret til mennesker med handicap, så har landet først i de seneste år taget initiativ til forbedringer for de omkring to millioner mennesker, der lever med et handicap.

Det er blandt andet sket fordi, den nordkoreanske regering i stigende grad har tilladt internationale handicaporganisationer at samarbejde med KFPD, siger adjunkt ved George Washington University, Celeste Arrington, der forsker i socialpolitik i Asien med særligt fokus på den koreanske halvø og Japan:

»Ved at vise vilje til at samarbejde for at forbedre forholdene på handicapområdet kan Nordkorea komme kritik i forkøbet.«

»Det er en strategi, som vi også kender fra andre lande, der bruger de samme formuleringer og ord fra internationale organisationer i deres egne love og rapporter uden nødvendigvis at omsætte ordene til handling.«

Opgør med fordomme

Mens musikken spiller bliver en ung mand i en kørestol vist hen til mig. Han hedder Ri Kuk-chol og er 34 år. Han mistede førligheden i begge ben og venstre arm, da han blev vaccineret som spæd, fortæller den kvindelige repræsentant fra KFPD:

»Ingen her er født med deres handicap. Deres handicap skyldes noget medicin, de engang har fået,« siger hun og oplyser, at Ri Kuk-chol har en universitetsgrad i koreansk litteratur og lever at skrive digte om sit handicap.

»Jeg har skrevet et digt, om dengang jeg var barn og var ked af det, fordi jeg ikke troede, jeg kunne gå i skole som de andre børn,« siger Ri Kuk-chol og fortæller, at han ikke selv kunne transportere sig hen til skolen, men måtte kravle ind i bussen:

»Mine klassekammerater og min lærer bar mig på ryggen, så jeg kunne komme i skole. De gjorde alt for mig.«

Siden 2015 har Pyongyang haft særlige taxaer, der kan transportere handicappede. Det var gennem den service, at Ri Kuk-chol blev opmærksom på handicaporganisationen.

Pyongyangs problemer med tilgængeligheden for byens handicappede er dog ikke løst med nogle taxaer, siger han:

»Vi er nødt til at kæmpe, så resten af samfundet kan se vores potentiale,« siger han og hæver stemmen i forsøg på at skære igennem bandet, der nu bliver akkompagneret af en blind pige, der synger.

»Jeg tror på mit eget potentiale. Det er læren fra Juche (den nordkoreanske statsideologi, red.). Jeg vil gerne være verdensberømt digter, ligesom børnene her gerne vil være verdensberømte dansere.«

Da jeg spørger Ri Kuk-chol, hvilke vilkår handicappede i hans forældres generation havde, tøver han længe, før han siger:

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal svare. Det socialistiske system beskytter mennesker med handicap,« siger han tøvende. Den lokale repræsentant fra KFPD tilføjer:

»Siden Den Demokratiske Folkerepublik Korea blev grundlagt har landet beskyttet handicappedes rettigheder.«

– Gælder det også mentalt handicappede?

»Det ved jeg ikke. Der findes ikke nogen organisation for mentalt handicappede,« svarer hun.

Selvom fysisk handicappede som Ri Kuk-chol oplever fremskridt, er der fortsat lang vej igen for mennesker med mentalt handicap, mener Stig Langvad, der er valgt af FN’s medlemslande til den internationale komité af eksperter, som overvåger den såkaldte handicapkonvention og i en årrække har arbejdet med handicappedes rettigheder i et internationalt perspektiv.

Han påpeger, at handicappede traditionelt har været et ømt punkt for lande som Nordkorea, der fremstiller sig selv som et socialistisk land:

»Handicappede viser med deres tilstedeværelse, at der selv i et socialistisk land kan ske ulykker, som partiet ikke kan forhindre.«

Alligevel kan et land som Nordkorea kun bruge ratificeringen af handicapkonventionen til at få eksterne midler til rådighed ved at henvise til de internationale standarder, de vil leve op til, siger Stig Langvad:

»Jeg tror ikke, man skal forvente, at den nordkoreanske regering i den nærmeste fremtid vil investere i at forbedre vilkårene for mentalt handicappede eller sindslidende.«

Da vi tager afsked, siger en midaldrende mand, der bliver præsenteret som en ledende embedsmand i det nordkoreanske handicapforbunds (KFPD) propagandaafdeling:

»Jeg ved, at I vil skrive positivt om vores organisation, så vi kan forbedre relationen mellem vores lande og styrke samarbejdet på handicapområdet.«

Serie

Fred i Korea

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har bygget sin legitimitet på tre ben: et stærkt atomprogram, en forbedret økonomi og total kontrol med alle informationer, der slipper ind og ud af landet. Information fik lov til at besøge det lukkede land for at undersøge, hvilke historier nordkoreanerne fortæller hinanden om konflikten mellem dem og verden – og hvor dybtfølt viljen er til fred med USA og det tabte broderfolk i Sydkorea. Reportagerejsen blev delvist støttet af Danida.

Seneste artikler

 • Fred på den koreanske halvø er forpurret af alt det, vi ikke ved om verdens mest lukkede land

  26. maj 2018
  Midt i diskussionerne om atomnedrustning på den koreanske halvø rejste vi i april til Nordkorea for at forstå, hvordan landet ser sig selv og sin rolle i verden. Efter en uge i Pyongyang har vi fået et unikt indblik i verdens mest lukkede land, men vi kom også i tvivl om, hvorvidt vi bare var statister i et kæmpe teater
 • Set fra Nordkorea er USA ikke til at stole på

  26. maj 2018
  Efter flere måneders forberedelse valgte præsident Donald Trump i slutningen af maj at aflyse det historiske statsledermøde med Nordkoreas Kim Jong-un. Det er ikke første gang de to lande har udtrykt mistillid over for hinanden og spildt chancer for forsoning. Information er rejst til Nordkorea for at forstå, hvordan USA ser ud fra Pyongyang
 • Syv dage i Nordkorea

  12. maj 2018
  Informations fotograf Sigrid Nygaard er netop hjemvendt fra Nordkorea. Se hendes billeder fra det lukkede land her
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her