Nyhed
Læsetid: 1 min.

Paraguay flytter ambassade til Jerusalem

Det sydamerikanske land følger i USA og Guatemalas kontroversielle fodspor og rykker sin repræsentation fra Tel Aviv til Jerusalem
Udland
12. maj 2018

En uge inden USA efter planen indvier sin ambassade i Jerusalem, annoncerede den paraguayanske regering mandag, at landet følger USA’s eksempel og flytter sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

En talsperson fra den paraguayanske regering har over for Reuters bekræftet, at præsident Horacio Cartes rejser til Jerusalem d. 21 maj for at indvie landets nye repræsentation i den hellige by.

Dermed bliver Paraguay den tredje stat til at foretage den omstridte flytning, efter at også Guatemala i begyndelsen af maj meldte ud, at de flytter deres repræsentation, der efter planen indvies den 16. maj. 

Beslutningen hos de to latinamerikanske stater kan ses i lyset af, at den israelske premiereminister Benjamin Netanyahu i forbindelse med fejringen af Israels uafhængighedsdag i sidste måned forsøgte at opmuntre omverden til at følge USA’s eksempel.

»De første ti ambassader, der kommer (til Jerusalem, red.) vil få fortrinsbehandling,« fortalte Netanyahus udenlandske diplomater ved en reception i Jerusalem uden at eksplicitere, hvad det indbefatter.

Ved samme lejlighed sagde Netanyahu, at »mindst et dusin andre lande seriøst overvejer« at flytte deres ambassader til Jerusalem, hvilket betragtes som en de facto-anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad.

Byens status er et af de centrale stridspunkter i den 70 år lange konflikt mellem israelere og palæstinensere. Israel anser Jerusalem for at være landets udelelige hovedstad, mens palæstinenserne omvendt betragter den østlige del af byen som hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat.

På trods af omverdens kritik af USA’s beslutning i december har flere lande barslet med ambassadeflytninger. Honduras og Rumænien har ifølge officielle kilder begge iværksat initiativer, der skal sende deres repræsentationer til Jerusalem i nær fremtid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her