Læsetid: 8 min.

Robert Kennedy og Luther King blev skudt på toppen af en bevægelse, og USA’s venstrefløj er aldrig kommet sig

I USA var 1968 kulminationen på et årtis kamp for lige rettigheder for sorte i sydstaterne og en fredsbevægelse, der ville stoppe krigen i Vietnam. I et interview og en ny bog fortæller journalisten David Margolick den fascinerende historie om den rolle, Robert F. Kennedy og Martin Luther King, Jr. spillede i bevægelsen i det skæbnesvangre år, hvor begge mænd blev myrdet
I anledning af 50-året for mordene på Robert F. Kennedy og Martin Luther King har David Margolick skrevet en fascinerende bog om de to mænd, der i hans øjne repræsenterer det bedste i det amerikanske samfund.

I anledning af 50-året for mordene på Robert F. Kennedy og Martin Luther King har David Margolick skrevet en fascinerende bog om de to mænd, der i hans øjne repræsenterer det bedste i det amerikanske samfund.

Ritzau Scanpix

28. maj 2018

Tidligt i 1968 havde studerende besat amerikanske universiteter i protest mod professorvældet. De store demonstrationer mod Vietnamkrigen var forlængst begyndt. Nogle år før havde Kongressen vedtaget borgerretsloven og valgretsloven, der gav sorte i sydstaterne samme rettigheder som hvide.

I Amerika var der tumult på gaderne og revolution i luften. Forventningerne til radikale sociale og økonomiske forandringer var tårnhøje.

To historiske skikkelser – den hvide aristokrat Robert F. Kennedy og den sorte prædikant Martin Luther King – skulle blive eksponenter for de unge og progressive amerikaneres opgør med en udbredt racediskrimination, dyb fattigdom og bombardementet af civile i Vietnam.

I anledning af 50-året for mordene har David Margolick skrevet en fascinerende bog om de to mænd, der i hans øjne repræsenterer det bedste i det amerikanske samfund: kampen for at opnå retfærdighed for de små, de umælende, de upriviligerede, de forskelsbehandlede og de økonomisk udbyttede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Karen Grue
  • Erik Karlsen
  • Espen Bøgh
  • lars søgaard-jensen
  • Oluf Husted
Eva Schwanenflügel, Karen Grue, Erik Karlsen, Espen Bøgh, lars søgaard-jensen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Det er 2 flotte runer, som du rister over Martin Luther King & Bobby Kennedy.

Det er umuligt at betragte Bobby Kennedy uden også at tænke på f. ex. "Operation Mongoose" og de mange mordforsøg på Fidel Castro. Selv tror jeg på, at Bobby Kennedy ændrede sig utroligt meget i de sidste 5 år af sit liv. Han blev indædt modstander af Vietnamkrigen ud fra et moralsk synspunkt.

Det er rigtig godt, at du fremhæver citatet, hvor Bobby Kennedy fastslår, at krigen i Vietnam blev udkæmpet af USA's sorte og fattige.

Ole Bach, Eva Schwanenflügel, Karen Grue og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Jeg kan ikke læse artiklen.
Men, hvis der opstår noget, der bare ligner en "venstrefløj" i USA, så bliver den likvideret, som værende uamerikansk.

John S. Hansen, Brian Jensen, Flemming Berger, Aleksander Laursen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Jeg kan ike undlade at tænke på Bush Jr.s betegnelse 'slyngelstat' om Iran, Cuba og Nordkorea.
Det er ironisk nok den helt perfekte betegnelse for USA.

Det er en nation grundlagt på ædle demokratiske principper, et slags demokratisk utopia for sin tid - men med de store immigrationsbølger i det 20. århundrede af den sicilianske , jødiske og andre mafiafamilier har det været en nation regeret ved vold og magtkorruption i en uhellig alliance mellem politikere, CIA og mafiaen.

Ingen amerikansk præsident siden 2. verdenskrig har været fri fra denne slyngel-alliance. Stod nogen i vejen eller udgjorde en trussel for magteliten, blev de ganske enkelt ryddet af vejen - af mafiaen som nýttig håndlanger - mod politisk beskyttelse, naturligvis.

Robert Kennedy var som justitsminister en af de få, som faktisk forsøgte at få bugt med mafiafældet - og det kom til at koste både hans og hans bror llivet.

/O

Aksel Gasbjerg

Olivier skriver:
“Det er en nation grundlagt på ædle demokratiske principper”.
Nej det er en nation grundlagt på folkedrab af de oprindelige indbyggere. USA’s territorium blev erobret med rå magt og ved anvendelse af den manipulative mediefortælling, at det var Indianerne, der var aggressoren.
Denne rå magt skjult i mediemæssig manipulation har USA formået at bibeholde i udenrigspolitikken i alle årene helt op til i dag, hvor USA står med verdensdominansen under påskud af, at det var alle USA’s globale modstandere, der var aggressorerne. Forbløffende.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Karen Grue, Bettina Jensen, Flemming Berger, Olav Bo Hessellund, Erik Karlsen, Hans Larsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Aksel

Nej det er en nation grundlagt på folkedrab af de oprindelige indbyggere

Ja, det er også sandt - det er den anden og mindre flatterende side af historien.

Men hele den amerikanske uafhængighedskamp og de republikanske idealer, etc. var også en demokratisk progressiv bevægelse på et tidspunkt, hvor de fleste europæiske nationer stadig var enevældige monarkier.

Men naturligvis et demokrati for den hvide privilegerede mand - og det tog som bekendt lang tid at udbrede privilegierne til de sorte.

/O

Eva Schwanenflügel, Olav Bo Hessellund og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar