Læsetid: 1 min.

Russere gik på gaden for internetfrihed

Tusinder demonstrerede mandag i Moskva mod de russiske myndigheders forsøg på at lukke ned for den populære beskedtjeneste Telegram
5. maj 2018

Større regeringsfjendtlige demonstrationer i Moskva er sjældne, men mandag protesterede en tusindtallig skare under paroler som »Putin er en tyv«. Demonstranternes vrede rettede sig primært imod de russiske myndigheders forsøg på at lukke af for den populære beskedtjeneste Telegram. Et andet populært slagord var: Frihed på Internettet.

I menneskemængden befandt sig Ruslands mest populære oppositionspolitiker, Aleksej Navalny, rapporterer Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Demonstrationerne var arrangeret af en anden russisk oppositionsgruppering, Ruslands Libertære Parti (RLP), hvis leder, Sergej Boiko, kaldet bestræbelserne på at blokere Telegram »en national skændsel«.

Tiltaget for at blokere beskedtjenesten skyldes, at Telegrams direktør, eksilrusseren Pavel Durov, har afvist et krav fra den russiske efterretningstjeneste om at kunne få adgang til tjenestens brugerdata, herunder dens brugeres private beskeder. Det fik en russisk domstol til at forbyde tjenesten.

Blokeringsforsøgene har kun haft begrænset effekt. At de finder sted, har alligevel forstærket en frygt for, at regimet vil skærpe sin kurs mod dissidentvirksomhed mod præsident Putin, der just har taget hul på sin sjette regeringsperiode.

Demonstrationen fandt sted med politiets tilladelse, men ifølge RFE/RL formanede politiet Navalny om at afstå fra at fremkomme med udsagn, »der strider mod demonstrationens dagsorden«.

I sin tale rettede Navalny da også først en skarp kritik imod regeringens forsøg på at blokere Telegram. Han betroede dog også sine tilhørere, at politiet havde givet ham ordre til ikke at opfordre til deltagelse i en anden massedemonstration arrangeret af ham selv, der skal afholdes i dag under overskriften »Han er ikke tsar for os«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu