Læsetid: 5 min.

»Selv hvis de skyder mig i knæskallerne, vil jeg kravle til næste demonstration«

Tirsdag blev nærmere en dag for begravelser end for protester i Gaza. Men de palæstinensiske unge ser ikke mange andre muligheder for en bedre fremtid end at blive ved med at marchere mod grænsehegnet
Tirsdags demonstrationer ved Gazas grænse til Israel blev mindre omfangsrige end gårsdagens, måske til dels fordi arrangørerne og Hamas havde stillet færre busser til rådighed. Men intet tyder på, at de er slut, og selv de sårede demonstranter vender tilbage.

Tirsdags demonstrationer ved Gazas grænse til Israel blev mindre omfangsrige end gårsdagens, måske til dels fordi arrangørerne og Hamas havde stillet færre busser til rådighed. Men intet tyder på, at de er slut, og selv de sårede demonstranter vender tilbage.

Ibraheem Abu Mustafa

16. maj 2018

GAZA – Fra morgenstunden tirsdag er Gazastriben stille. Myndighederne har indkaldt til generalstrejke, og alt er lukket.

Mandag aften rystede jorden ellers under Gaza, da en i forvejen drabelig protestdag sluttede med, at det israelske militær bombede 11 Hamas-mål i den smalle landstribe. Men det gengældelsesangreb fra Hamas, som mange frygtede ville kunne eskalere situationen yderligere, kom aldrig.

Khaled Batch, en leder fra grænseprotesternes koordineringskomite, har ifølge The Guardian udtalt, at tirsdagen vil være dedikeret til begravelser. Mange spekulerer i, om dagens længe ventede protester er fuldstændig aflyst.

Begravelser præger bestemt området omkring Gaza Citys store Al Shifa hospital tirsdag morgen. Aftenen forinden var det præget af totalt kaos. I mangel på plads blev sårede placeret på gulve og udenfor bygningerne, og der var konstant tumult ved skadestuens indgangsporte, hvor politi og vagter pressede pårørende ud, fordi der ikke var plads til besøgende indenfor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Skovgaard Jensen

Palæstinenserne demonstrerer ikke bare fredeligt, men har en strategi. De ville lige så gerne være voldelige, vurderer en tidligere journalist med tidligere base i Israel i de tidlige nattetimer i Deadline i går.

Og - at palæstinenserne er voldelige, er så udgangspunktet for resten af interviewet. Israelerne derimod reagerer blot på palæstinensernes voldelige provokationer. De strammer op fx. mod de voldlige ikke-voldlige demonstranter, hvor vi andre siger at de dræber dem osv.

Ja, jeg tror at samtlige af det Israelske sikkerhedspolitis talepunker ridses op! Vi hører at palæstinenserne råber at de vil have hævn over Israel, mens de i studiet fx mener at velstand ville være bedre.

Men bare roligt. Nu kommer Google med noget Ggaza eller sådan noget og redder palæstinenserne. De skulle ligesom giver dem håb, i flg. exJournalisten. Men mere hører vi dog ikke til dette fantastiske projekt..

Niels Duus Nielsen, Erik Jakobsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Jan Skovgaard Jensen :

Problemet med dette Deadline-interview omkring fangelejren Gaza var at der - igen, igen - stort set kun blev snakket Hamas, og ikke om Israels utallige brud på menneskerettigheder som fangevogter, besættelsesmagt og undertrykker igennem 70 år. Dette var som sædvanligt to journalister - Jacob Rosenkrands og Louise Stigsgaard - som vanen tro holder sig til det politisk ufarlige for ikke selv at komme i en jobmæssig risikabel position.

Den eneste måde at skabe positive ændringer for palæstinenserne, er at lægge massiv internationalt pres på Israel via sanktioner, noget der også vil kræve en konfrontation med USA.

Så længe de statslige public service-medier - DR og TV2 - ikke har ryggen fri fra politisk indblanding vedr. økonomi og journalistisk ledelse - så vil vi aldrig høre en klar fordømmelse af Israel for brud på basale menneskerettigheder på palæstinenserne fra den kant.

John Andersen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Jenny Bager anbefalede denne kommentar
Khuram Bashir

Vestlige medier er helt groteske i deres dækning af konflikten. Sig mig, hvor er proportionerne?!

En kvinde, der river og slår sin overfaldsmand, der er i færd med at voldtage hende, er ikke voldelig. Det er modstand.
Samme kan siges om den "vold" palæstinenserne udøver. De har ret til at gøre modstand.

De lever i verdens største open-air fængsel, i en israelsk produceret humanitær krise, hvor over halvdelen af børnene har anæmi og over 90 procent af vandet er kontamimeret. En koncentrationslejr. En ghetto. Når de så forsøger at flygte over hegnet bliver de skudt. Hvor er proportionerne i den danske dækning?

Lige nu udøver palæstinenserne en ikke-voldelig modstand, en modstand israelerne frygter for det viser omverden, hvor grusomme israelerne er. Israel håber kun på at provokere en militær reaktion fra Hamad aå de har deres undskyldning for at begå endnu en massakre i Gaza.

Man kan kun hylde palæstinenserne for deres mod til at udøve ikke-voldelig modstand. Og hvis de ikke har modet til at udøve ikke-voldelig modstand, kan man håbe de har mod til at udøve voldelig modstand, for retten er på deres side. Israel har kun ret til at trække sig fra de besatte områder.