Læsetid: 5 min.

Det store spørgsmål er, om Europa kan fastholde atomaftalen med Iran uden Trump

Ifølge den finske fredsforsker og eksminister, Tarje Cronberg, er det højst tvivlsomt. Netop hjemvendt fra et ophold i Teheran fortæller Cronberg om iransk pessimisme overfor aftalens holdbarhed efter den amerikanske præsidents krav om ’at fikse den eller forlade den’
Observatører har flere gange fastslået, at Iran har overholdt sin del af atomaftalen. Alligevel ønsker præsident Trump at forlade aftalen. Spørgsmålet er, hvor det efterlader Europa.

Observatører har flere gange fastslået, at Iran har overholdt sin del af atomaftalen. Alligevel ønsker præsident Trump at forlade aftalen. Spørgsmålet er, hvor det efterlader Europa.

Vahid Salemi

9. maj 2018

Det afgørende for, om atomaftalen med Iran har en fremtid, er ikke præsident Donald Trumps melding efter denne artikels deadline, der uanset ordvalget nulstiller USA’s forpligtelse overfor Iran, men de fem øvrige interessenters reaktion.

Det har længe været kendt, at Rusland og Kina ikke har planer om at ændre politik overfor Iran, men vil Storbritannien, Frankrig og Tyskland affinde sig med aftalens kollaps?

Aftalen, der kendes som ’Den fælles Omfattende Handlingsplan’, trådte i kraft i 2015 og er hidtil blevet overholdt uden problemer fra iransk side. IAEA, den FN-relaterede atomvagthund, har i de forløbne to år anvendt 24 timers kameraovervågning og 3000 timer i 11 kontrolbesøg på at tjekke, om atomproduktionen er neddroslet, at produktion af 20 procent beriget uran er indstillet, og at antallet af nye centrifuger er begrænset.

IAEA har hver gang meldt tilbage, at Iran overholder alle aftaler til punkt og prikke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Espen Bøgh
  • Olaf Tehrani
  • Eva Schwanenflügel
  • Anders Graae
  • Karen Grue
David Zennaro, Espen Bøgh, Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, Anders Graae og Karen Grue anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alt tyder på at europæiske ledere vil lægge sig fladt ned for et pres fra USA og gøre aftalen utålelig for Iran. De har lagt sigt flad ned i alle andre sammenhænge.

Vinderne ved Trumps træk er, foruden hard-linere hjemme i USA, den israelske regering, den saudiske regering og hard-linere i Iran.

Så vi er nok på vej mod krig i landet i midten - I midten af de to andre krige vesten har gang i i Mellemøsten...

Christel Gruner-Olesen, Espen Bøgh, Anders Graae, Bettina Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Det vil fjerne enhver troværdighed udefra hvis Europa med Frankrig Tyskland og England, også trækker sig ud af aftalen, og Trumps handling giver også indtryk af at FNs sikkerhedsråd ingen rolle spiller som forhandlingssted med fredelige løsninger, som man kan stole på fra medunderskrivernes side.

Nordkorea med Kina bør overveje, ligesom de øvrige vestlige lande, om en aftale med Amerika overhovedet vil blive overholdt af Amerika og dets vestlige partnere.

Nu kommer vel også de sædvanlige ord fra amerikanske side til partnerne i vesten; "Enten er I med os eller også er I imod os"?

Trump har ensidigt valgt sanktionsvejen, i stedet for forhandlingsvejen, - altså pistolen for panden politikken, som nøglen til ændring af aftalen, hvilket må ses som politisk krigshandling af modparten, og opfattes som et "alt eller intet" spil fra krigshøgene i Amerika.

Karsten Lundsby, Jens Thaarup Nyberg, Flemming Berger, Holger Madsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar