Læsetid: 8 min.

Trump er ikke psykisk syg. Han er et symptom på det, vi som mennesker lider af

Den berømte amerikanske psykiater Allen Frances udgav i efteråret bogen ’Twilight of American Sanity’. Den har nedtonet debatten i USA om, hvorvidt Donald Trump lider af en psykisk sygdom. Langt vigtigere er det nemlig at se den underliggende folkesygdom i øjnene, som Trump er et symptom på, mener psykiateren. Information har mødt ham i Berlin
Trump-tilhængere til et valgmøde i Elkhart, Indiana. Der er en tendens til at forsøge at afskrive Trump som fænomen med diagnoser, men begejstringen for at diagnosticere er både problematisk og forfladigende i forhold til at erkende det moderne samfunds problemer, mener den anerkendte psykolog Allen Frances.

Trump-tilhængere til et valgmøde i Elkhart, Indiana. Der er en tendens til at forsøge at afskrive Trump som fænomen med diagnoser, men begejstringen for at diagnosticere er både problematisk og forfladigende i forhold til at erkende det moderne samfunds problemer, mener den anerkendte psykolog Allen Frances.

Leah Millis

14. maj 2018

Han er korrupt og amoralsk. Han lyver og slynger om sig med konspirationsteorier. Og han har et ego, der langt overstiger hans evner. Men at betragte Donald Trump som en sindssyg mand, er lige så nytteløst, som det er farligt.

Det er budskabet i psykiateren Allen Frances (1942) opråb til det amerikanske folk – Twilight of American Sanity – som udkom i september sidste år. Ligesom den tidligere FBI-chef, James Comey, der for nylig udgav sine erindringer om blandt andet sit bekendtskab med Trump, er Frances ikke i tvivl om, at Trump er moralsk uegnet til at være præsident.

Men i bogen forklarer han, hvorfor det er en fatal fejl at anse ham for at være psykisk syg, sådan som flere af hans psykolog- og psykiaterkolleger har gjort det.

Senest har 27 amerikanske fagfolk i bogen The dangerous case of Donald Trump fjerndiagnosticeret Trump med både demens, paranoia og narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Men selvom mange af trækkene ved især sidstnævnte passer som fod i hose på USA’s præsident, betyder det ifølge Frances ikke, at Trump er psykisk syg.

»Mange begår den fejl at tro, at bare fordi Trump er en førsteklasses narcissist, lider han af en psykisk sygdom. For at diagnosticere en person med en sådan, skal det først og fremmest være tydeligt, at personen selv lider under den. Trump forårsager stor fortvivlelse hos andre, men viser på ingen måde selv tegn på at lide. Han virker overhovedet ikke til at være hæmmet eller under stress.

Han er en meget, meget farlig person. Men det er fordi, han er dybt nederdrægtig, ikke fordi han er syg,« siger Frances, som var formand for psykiatrigruppen, der udarbejdede diagnosekriterierne for blandt andet narcissistisk personlighedsforstyrrelse i den fjerde udgave af Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM IV), udgivet af Amerikansk Psykiatriforening i 1978.

Trump som symptom

Ved at forsøge at fjerndiagnosticere USA’s usædvanlige præsident med alle mulige psykiske sygdomme frasiger vi os at se vores eget vanvid i øjnene. Det vanvid, som har gjort det muligt for en mand som Trump at blive præsident, forklarer psykiateren, da jeg sætter mig over for ham i sofaen i Motel Ones lobby på Alexander Platz, Berlin.

»Da jeg skrev kriterierne for narcissistisk personlighedslidelse, var de aldrig ment som et politisk våben, men til kliniske formål. Det er meget vigtigere at spørge os selv, hvorfor vi har valgt en, der er så åbenlyst uegnet til at være præsident, til at bestemme over vores fremtid,« siger han.

Frances er i Tyskland for at promovere sin bog, som han begyndte at skrive et år inden, Trump kom til magten. Og Twilight of American Sanity er da heller ikke en udredning af Trumps psykiske tilstand, men snarere af det amerikanske folks.

At skrive Trump ind i bogen var dog ingen sag. For med sin ukontrollerede og aggressive adfærd er han et klokkeklart symptom på en verden i nød, siger Frances.

»I modsætning til for eksempel det førnazistiske Tyskland har USA ingen som helst undskyldning for at flirte med en potentiel diktator som Trump. Det var forståeligt, at en som Hitler kunne blive set som en redning i det kaos af inflation og arbejdsløshed, der herskede i 1930’ernes Tyskland.

Men i USA er der ingen af de problemer, Tyskland havde på det tidspunkt: Vores økonomi er blomstrende, og niveauet af terrorisme er meget lavt. Det er 50 år, billioner af dollar og en meget klog, psykologisk manipulation, som har ført til den hjernevask af mange amerikanere, som vi ser.«

Hjernevasket samfund

Frances har foruden DSM forfattet flere journaler om psykiatri og psykisk sygdom. Han har undervist og forsket på Duke University og ved flere lejligheder udtalt sig kritisk om sine kollegers – og samfundets – hang til overdiagnosticering.

»Når folk dræber hinanden i USA, siger mange, at det er personen, der dræber, der er skør. De ser ikke, at det er selve det faktum, at så mange mennesker ejer våben, der er det sindssyge. Når en person som Harvey Weinstein begår seksuelle overgreb, hedder det sig, at han lider af sexafhængighed. Dårlig opførsel bliver konstant forvekslet med mental sygdom. Men de fleste psykisk syge opfører sig ikke dårligt. Og de fleste, som opfører sig dårligt, er ikke psykisk syge,« siger psykiateren.

Den sygdom, Frances ser i det amerikanske samfund, er dog ikke til at tage fejl af. Og den opstod længe før Donald Trump kunne kalde sig præsident. Store dele af det amerikanske folk lider af en række vrangforestillinger lig dem, han i sit arbejde som psykiater har behandlet, fortæller han.

En vrangforestilling bliver i psykiatrien betegnet som en dybtliggende forfejlet overbevisning, som modsætter sig enhver form for rationelle argumenter.

Samfundets vrangforestilling består ifølge Frances først og fremmest i en fatal manglende evne til at se fremtiden og de eksistentielle trusler, vi står over for, i øjnene: Klimaforandringer, overbefolkning og ressourceknaphed.

»USA’s rige virksomheder og billionærer har gennem et halvt århundredes populistisk propaganda bundet en stor del af amerikanerne en konspirationsteori på ærmet, der skal underminere demokratiet ved at lede opmærksomheden væk fra de virkelige problemer,« siger Frances.

Nogle af de største manipulatører er mediemogul og direktør i det Trump-venlige Fox News, Rupert Murdock, den kristenkonservative millionær, klimaforandringsbenægter og våbenentusiast Robert Mercer og Koch-brødrene, som i 40 år har finansieret højreorienterede tænketanke og politiske organisationer og advokatklubber.

»Folk er blevet hjernevasket til at tro, at det er vigtigere at hade sorte mennesker og migranter end at kæmpe mod de rige virksomheder, som har opkøbt radio- og tv-netværkerne, og som i høj gran kontrollerer politikerne.

Efter borgerrettighedsbevægelsen i 1960’erne udviklede det republikanske parti en strategi for at bilde folk med færre økonomisk ressourcer ind, at deres problemer skyldtes sorte mennesker, migranter, kvindernes rettigheder og homoseksuelle. De var i stand til at overbevise folk om, at det var vigtigere at stemme om homoægteskaber og abort end om de ting, der i virkeligheden betyder noget.«

Psykologisk manipulation

Også Trump gjorde i sin valgkamp brug af en psykologisk manipulationsstrategi til at bortlede potentielle vælgeres opmærksomhed fra de virkelig problemer, mener Frances – med reference til en af verdens mest indflydelsesrige bøger om konsumorienteret propaganda, Crystallizing Public Opinion, skrevet af Freuds nevø, Edward Bernays, i 1923.

Bogen, som også Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels lod sig inspirere af i felttoget mod jøder, beskriver »massernes irrationalitet« og deres tendens til at lade sig styre af følelser og instinkt frem for rationalitet.

»Højreradikale partier får altid succes af psykologiske årsager. Studier har vist, at højreorienterede mennesker i højere grad er følg lederen-typer end venstreorienterede, og at de er meget mere stammeorienterede, traditionelle og tilbøjelige til at søge mod masserne,« siger Frances.

Men vi er alle følelsesstyrede væsener. Størstedelen af vores hjerne har nemlig ikke ændret sig de sidste 50.000 år.

Vores hjerner er stadig designet til at tage impulsive beslutninger, fordi vi plejede at leve i en verden, hvor man blev dræbt, hvis ikke man dræbte. Netop derfor udbredes følelsesmæssige løgne og konspirationsteorier a la Trumps hetz mod migranter meget hurtigere end rationelle sandheder, forklarer Frances – de følelsesæssige dele af vores hjerne har simpelthen meget mere magt over os end de rationelle.

»Vi tænker kortsigtet og er grådige, og vores generøsitetsniveau gælder som regel kun vores nærmeste. Denne menneskelige psykologi må vi på et institutionelt plan komme overens med, hvis vores race skal overleve.«

Trump som nødvendig chokkur

Da Frances påbegyndte Twilight of American Sanity, havde han ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at den storskrydende reality tv-vært, der ligesom Frances selv er vokset op i newyorkerbydelen Queens, ville blive landets leder. Men Trumps sejr understregede blot hans incitament til at skrive sin bog.

»Jeg mærkede, at vi som samfund var desillusionerede og ignorerede virkelige problemer som verdensomspændende ulighed og global opvarmning. Disse eksistentielle trusler var til stede før Trump, men de er blevet værre, siden han kom til,« siger Frances.

»Trump har valgt en mand som miljøminister, der har brugt sin karriere på at ødelægge netop miljøministeriet og nu har fået magten til at gøre det.

Han mødes kun med oliefirmaer, aldrig med miljøorganisationer, og han forsøger konstant at mindske budgettet til miljøbeskyttelse. Trump og hans regering kan blive ansvarlige for mange flere døde i dette århundrede end Hitler, Stalin og Mao tilsammen, fordi konsekvenserne af global opvarmning er så store.«

– Men det er vel ikke kun folk i USA, der undervurderer eksistentielle trusler som klimaforandringer?

»Jeg tror, at EU på trods af alle sine problemer og konflikter mellem landene alligevel repræsenterer verdens håb, den rationelle beskytter af demokratiet og en politik, der vil beskytte menneskeheden mod massedød.

Spørgsmålet er: Vil folk, som verden bliver mindre, kæmpe mere og mere desperat for deres egne dele af kagen, eller vil de indse, at vi må vågne op og samarbejde. Vi må tale åbent om problemer som klimaforandringer og overbefolkning i muslimske lande, som er det, der fører til langt de fleste af verdens krige,« siger Frances.

Men selvom »ingen kan regne med USA som et rationelt land på nuværende tidspunkt«, kan Trump blive lige præcis den chokkur, verden har brug for, mener han.

»Det bedste, der kan komme ud af USA’s forhåbentligt temporære sindssyge, er, at Trump bliver det wake-up-call, som kan få os til at indse, at vores art er truet, og at han vil blive diskrediteret sammen med de kræfter, der har skabt ham.

Problemerne skal løses på et politisk plan, ikke på et psykologisk. Vi må indtage en mere realistisk og aggressiv attitude i kampen for demokratiet. USA’s regering er i hænderne på pirater, og med mindre vi får politisk kontrol igen, har verden store problemer.«

En overbefolket båd

»Vi er alle i den samme båd på et stormende hav, og vi skylder hinanden en frygtelig og tragisk loyalitet,« skrev forfatteren G. K. Chesterton allerede i begyndelsen af det 20. århundrede.

Frances, som i størstedelen af sit liv har koncentreret sig om sine patienter, er i sit livs efterår blevet uhyggeligt bevidst om de vrangforestillinger, samfundet lider af. Og om politikernes magt over vores fælles fremtid.

»Jeg begyndte først at stemme for ti år siden. Jeg gik ikke til borgerrettighedsdemonstrationer eller demonstrerede mod Vietnamkrigen. Jeg var bare på stranden og troede ikke, at én stemme talte.

Nu er jeg ældre og mindre selvisk – jeg elsker stadig stranden, men jeg elsker også mine børnebørn. Der er ikke noget værre end ikke at gøre noget, fordi man tror, man kun kan gøre lidt. Nu, hvor vores verden er en overbefolket lille båd, tilhører vi alle den samme stamme,« siger han og takker af, inden han om aftenen skal præsentere sin bog for berlinerne.

»Derfor må vi tilskynde de institutioner, som kan muliggøre rationel, langsigtet tænkning til gavn for vores børn og børnebørn.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Michael Svennevig
 • Stig Bøg
 • Lillian Larsen
 • Bettina Jensen
 • Kurt Nielsen
 • Carsten Munk
 • Jørn Andersen
 • Espen Bøgh
 • Erik Nissen
 • Morten Lind
 • Henrik Olesen
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Peter Knap
 • Niels P Sønderskov
Michael Svennevig, Stig Bøg, Lillian Larsen, Bettina Jensen, Kurt Nielsen, Carsten Munk, Jørn Andersen, Espen Bøgh, Erik Nissen, Morten Lind, Henrik Olesen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Peter Knap og Niels P Sønderskov anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Jakobs

Hvor er det forfærdeligt sandt, hvad Frances her får fortalt, er jeg bange for. Ydermere , vi kan intet stille op overfor situationen, kun krydse fingre for et snarligt dødsfald. Jeg finder det også forfærdende at demokratiet ikke synes at kunne løse problemet, at vælgerne er "dumme" og hellere vil narres, end søge og forstå de ubekvemme/ skrækkelige kendsgerninger..