Læsetid: 6 min.

Trumps kassering af atomaftalen med Iran er upopulær i USA

Over en bred kam kritiserede amerikanske politikere fra begge partier, tidligere diplomater og udenrigseksperter Trumps beslutning, som isolerer USA fremfor Iran og støder de europæiske allierede fra sig. Normalt besindige eksperter forudsiger bombeangreb på Iran, hvis landet genoptager berigelse af uran
Over en bred kam kritiserede amerikanske politikere fra begge partier, tidligere diplomater og udenrigseksperter Trumps beslutning, som isolerer USA fremfor Iran og støder de europæiske allierede fra sig. Normalt besindige eksperter forudsiger bombeangreb på Iran, hvis landet genoptager berigelse af uran

Evan Vucci

9. maj 2018

BOSTON – Amerikanske politikere og eksperter tog tirsdag næsten enstemmigt afstand fra præsident Donald Trumps annullering af USA’s medvirken i atomaftalen, der blev indgået med Iran i 2015 sammen med fem andre stormagter.

Trumps beslutning var ikke uventet. Præsident Emmanuel Macron havde averteret det under sit besøg i Washington D.C. for en uge siden. Siden januar havde der fundet intense drøftelser sted mellem USA og dets europæiske partnere om at forbedre den eksisterende atomaftale.

De tre EU-lande – Frankrig, Storbritannien og Tyskland – var gået med til at genindføre sanktioner, hvis Iran efter aftalens udløb i 2030 ville bygge kapacitet til at fremstille af en atombombe indenfor 12 måneder. Dette tidsrum var ifølge det Internationale Atomenergiagentur kun tre måneder, da aftalen blev underskrevet i 2015.

Men denne indrømmelse fra EU – der formentlig havde rådført sig med Teheran – var langt fra nok til at tilfredsstille Trump og hans rådgivere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Henrik Leffers
  • Poul Anker Sørensen
  • David Zennaro
  • Espen Bøgh
  • Olaf Tehrani
Kurt Nielsen, Henrik Leffers, Poul Anker Sørensen, David Zennaro, Espen Bøgh og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Det er helt sikkert ikke Trumps egenrådige beslutning - eller påfund, i det mindste.
Højst sandsynligt står 'den zionistiske lobby' bag.

/O

Christian Schönbeck, Karsten Aaen, Holger Madsen, Jørgen Tryggestad, Karsten Lundsby, Mogens Brolin, John Andersen, Anders Graae, Marianne Stockmarr, Arne Albatros Olsen, Jan August og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

Trump læser ikke rapporter, kun sammenfatningen. Han lytter ikke til rådgiverne, men afbryder dem og taler til dem. Men der er nogle, han lytter til: de milliardærer, som financierer hans kampagner. Prisen for Trumps politik er, at ingen fremover stoler på en aftale, der er indgået med USAs præsident.

Karsten Aaen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Holger Madsen, Espen Bøgh og John Andersen anbefalede denne kommentar

Det er og bliver USA's bedste ven, Israel, der står bag det her. Stærkt tvivlsomme Netanyahu puster sig op med løgne om Iran og er alene ude på at knuse den store modstander af Israel, som det tidligere er lykkes med de andre for få modstandere - på nær Syrien, hvor Israel hele tiden har været meget aktiv.

Det er skræmmende, at zionister og andre jøder er så fortabte i Israel, at kun meget få tager afstand.

Karsten Lundsby, Christian Schönbeck, Karsten Aaen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Trump trumpeterer og under- graver USA. Og Israel stræber efter sit armageddon og Koranen har vist något om et slags dommedagsprofeti (Magog)? Og vi her i nord har vores Ragnarok, så nu går jeg og køber mig et par rundstykker til morgenkaffen.

Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Thomas Petersen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Israel fra begyndelsen, så alle muslimer med skepsis, men Netanyaho vendte det om og gjorde en del af muslimer som venner( bl a. Saudier, Egyptere, Jordaner, og hvad mere, mens iran er fjensk over alle fjender. Men i realiteten han stræber på én bid af Syrien, som vil bliver en stor slagmark i nær fremtid. men så længe Europeere ikke ser hvad de drejer sig om og fortsætter at føre politisk "arabofobi" der i virkeligheden støtter Netanyaho og Israel planer for udvidelse og evig krig. Det er tonen der adskiller medjene i danmark, mens målet er det samme.

Karsten Aaen, Jette Steensen, John Andersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

Med truende retssager i horisonten og lave popularitetsratings kunne Trump godt have brug for en rask lille krig mod Iran…

Anne Eriksen

Det er helt enkelt - det var Obama, der håndterede den aftale - og "Lille Trump" kan ikke tåle at noget, Obama gjorde lykkedes - sundhedsreform m.m.
Så rædselsfuldt enkelt er det - at Israel og andre finurligheder nævnes er options, men...
Kom dog af med denne rædsomme person så hurtigt som muligt?

Karl-Axel Skjølstrup, Svend Erik Hansen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Kjeld Jensen, Carsten Munk og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Egoets jalusi i et præsidentembede. Har USA virkelig råd til det?
Trump en en total misforståelse!

Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Nyhederne er ved at gå fra at Trump beslutning er en katastrofe, til nu at Macron, og mange andre, egentligt mente at Iranaftalen var dårlig, men pga. handel...

I aften kan vi forvente at Venstres Michael Aastrup Jensen vil gå på News og fortælle os at Trump selvfølgelig har ret. Iranerne forstår kun krig.

I morgen er det en socialdemokrats tur...

Karl-Axel Skjølstrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Petersen, Christel Gruner-Olesen, Eskil Nielsen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Flemming Berger og Lars-bo Jensen anbefalede denne kommentar
Kjeld Jensen

Mon ikke ledere i Kina sidder spændte og spørger: USAs såkaldte allierede er imod at skrotte aftalen - men tør de stå fast overfor storebror? Verden er ikke længere unipolar.

Søren Nørgaard

Fraværet af et i udenrigspolitisk og militær forstand forenet EU er vel grundlaget for Trump kan få held med projektet. Al den stund amerikanske sanktioner mod europæiske virksomheder, der fortsætter med at handle med Iran, ikke vil blive modsvaret af en samlet europæisk reaktion, vil USA's ophævelse af aftalen givetvis medføre, at de europæiske virksomheder trækker sig. Det kan kaldes bøllepolitik, men er for så vidt bare udtryk for magtudøvelse. Etablering af en balancerende modmagt er nødvendig.

Peter Beck-Lauritzen

Har Trump leveret? Næppe nogetsomhelst. Hvem er "stik-i-ren-dreng" her, Natanyahu eller Trump? Med de to kommer der sikkert krig! Hvem har interesse i krig? -nemlig, krigs-kapitalen/Carlyle Group.
Har andre det som jeg; trættende egocentriske figurer, der ødelægger deres landes omdømme og respekt! Skal vi ikke "sparke" disse ånds-pygmæer til "hjørne". EU, Kina og Rusland må kunne enes om nogle mere kvalitative løsninger, ligesom i Nordkorea (ej Trumps fortjeneste). Vi kan fint leve med USAs isolation, ligesom i 30'erne. Støt palæstinensernes tostats-løsning og 67-grænserne og handel olie i €, rubler, CHF etc.