Læsetid: 5 min.

Alt tyder på et nyt valg i Italien – og det kan reelt blive en folkeafstemning om exit fra euroen

Den ene premierministerkandidat holdt i fire dage, og den næste i rækken er allerede dømt til at mislykkes. Italien er i dyb politisk krise, og det fyger med anklager om forræderi og angreb på demokratiet
64-årige Carlo Cottarelli (th.), der har en fortid i den internationale valutafond, IMF, blev mandag af den italienske præsident Sergio Mattarella udpeget til at stå i spidsen for en midlertidig teknokratregering. Men regeringen vil sandsynligvis blive nedstemt i parlamentet, hvorfor det ligner endnu et valg senere i år.

64-årige Carlo Cottarelli (th.), der har en fortid i den internationale valutafond, IMF, blev mandag af den italienske præsident Sergio Mattarella udpeget til at stå i spidsen for en midlertidig teknokratregering. Men regeringen vil sandsynligvis blive nedstemt i parlamentet, hvorfor det ligner endnu et valg senere i år.

ALESSANDRO DI MEO

29. maj 2018

FRIULI, Italien – Målet var at forhindre, at der blev dannet en regering, der ville føre Italien ud af euroen gennem bagdøren. Men resultatet kan i stedet blive en ny regering, der vil forsøge at gøre det gennem hoveddøren.

Det kan meget vel blive det utilsigtede resultat af præsident Sergio Mattarellas beslutning om at blokere for dannelsen af en ny populistisk regering, da han søndag nedlagde veto mod en kandidat til finansministerposten, der stod for en politik, som – frygtede præsidenten – »formentlig eller ovenikøbet uundgåeligt ville føre til et italiensk euro-exit«.

Beslutningen førte til, at premierministerkandidaten, Giuseppe Conte, under 100 timer efter han var blevet udpeget af de to koalitionspartnere, det højrenationale parti Lega og antisystempartiet Femstjernebevægelsen, opgav at danne regering og samtidig nedlagde sit eget kandidatur.

»Det mest sandsynlige er nu, at vi får et nyt valg,« siger Lorenzo De Sio, professor ved LUISS-Universitet i Rom. Og det valg, siger han, kan »reelt udvikle sig til en folkeafstemning om et italiensk exit« fra eurozonen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • C Munk
  • David Zennaro
Kurt Nielsen, C Munk og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steen Piper

Mon ikke det forholder sig helt omvendt aF, hvad markedet og dets medier, herunder Information mener at vide: at demokratiets problemer i EU kun kan løses tilnærmelsesvist af ... populisterne.

Torben K L Jensen

Den eneste måde at bekæmpe populisme på er at få demokratiet til at virke - efter hensigten.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Europa frygter 5 stjernebevægelsen fordi det er folkets vilje, og selvfølgelig er Macron glad for at de bliver fejet væk.

Per Torbensen, Flemming Berger, Claus Nielsen, Trond Meiring og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

En mærkelig situation er opstået i forbindelse med kritikken af EU og den førte politik igennem mange år, og med ganske lidt skelen til såvel det folkelige, demokratiske og velstanden og velfærden.

Politikerne hævder det er populismen iblandt borgerne der er forkert og demagogisk, som forsvar for den førte politik i EU, og dertil også at den er den rigtige politik for EU, og det er da muligt, men når borgerne ikke længere har tillid til EU politikere og deres arbejde, så er det vel en demokratisk ret for borgerne at "sige fra - på demokratisk vis" ved at fravælge det politiske system i EU og dermed også EU som institution.

Politikerne beklagelse over at det er populisternes skyld, - det alt sammen, er et bedrag uden lige, for det er politikere i EU der har ført "kniven i lagkagen" - ikke populisterne, de har stået udenfor, og politikerne har ikke ville høre på dem.

Det er derfor soleklart det er politikernes egen skyld i EU at borgerne vender sig imod EU men tungnemme som de sædvanligvis er vil de ikke høre i tide.

Troels Brøgger, Per Torbensen, John S. Hansen, Kurt Nielsen, Mogens Holme, Flemming Berger, Tue Romanow, ulla enevoldsen, Claus Nielsen, Michael Friis, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Man har prøvet alle mulig forenings former af landene siden Alexender den store med blokke og imperier og til sidst Unionere, skal man ikke holde pause og lade landene stå som de er registreret i FN, ca et par hundrede nationer. Problemet er ikke demokrati, det kan være lige så godt "spaguette , stegt flæsk og Linser med pølser". I de arabiske lande på trods de taler det samme sprog og kender samme ordsprog, ønsker ikke afgive souverainiteten til nogen. Det koster mere i afgifter og gebyrer men samarbejde kunne være rigeligt. Jeg tror EU landene er gået også den vej jeg talte om.

John Christensen

Nu kører EU-modstandstoget.
Du er velkommen om bord, og turen bliver blot sjovere jo flere vi er om bord.

Det er ikke en kortsigtet økonomisk kamp.
Det er en kamp om suverænitet, selvbestemmelse og demokrati - så det er langt større end her og nu økonomi.
Lad Jer ikke skræmme, men vær blot ærlige og åbne i forhold til de idealer som vi stræber efter, og som ikke honoreres i et EU.
Et EU som mestendels er til glæde for markedet og de multinationale virksomheders hærgen af vores fælles ressourcer.
Et EU uden folkelig appel, og hvor sikring af befolkningernes vilkår for at bo og leve - vedbliver at være hensigtserklæringer.
Kun af-regulering af markeder bliver til noget i EU, og vi bliver aldrig spurgt om vi synes om det.
Som i Italien, er EU ikke noget der diskuteres af de nationale partier - når der er valg.

For en verden uden EU, i et styrket europæisk samarbejde om de reelle udfordringer og problemer.
Brexit følges af Itaxit og så af Daxit - indtil EU imploderer og opløses. Det skal nok blive godt.

Det er ALDRIG folk eller folkeslag der ønsker krig, husk det!

God dag der ude
Danmark ud af EU - NU

Troels Brøgger, John S. Hansen, Kurt Nielsen, Peder Bahne, ulla enevoldsen, Claus Nielsen, Michael Friis og Kaj Fog anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Nu kørte det ellers lige for Marlene Wind-typerne efter nogle hårde Brexit-år. Nu skulle den stå på EU på Macron-steoider. Men i stedet skal hun igen forholde sig til en eller anden form for exit. Fryd!

Vores EU-eksperter giver Italienerne gode råd om deres ansvar i Euroen helt uden at nævne at vi slet ikke er med...

Troels Brøgger, John S. Hansen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Peder Bahne, Claus Nielsen, Michael Friis, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Kaj Fog anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Vil du have is?
Vil du have kage?
Vil have is og kage?
Vil du slå græsset og luge haven før du får is eller kage?

Populisme!

Emil Groth - " 5 stjernebevægelsen fordi det er folkets vilje".
Nej, det er M5S ikke. Det er en flok flagrende og usammenhængende brokkere, der tror at Grillo og hans folk kan udrette noget som helst. Det kan de ikke, dertil er deres politik for populistisk, for fluffy, og for meget et sammenkog af "alt godt fra havet": Lidt økologi, lidt venstre-socialisme, og så en del fra Mussolinitidens skatkammer.

Hvad der bekymrer mig, er, at både M5S, Lega, Berlusconi, Fratelli d'Italia alle har nære relationer til de italienske fascistmiljøer fx Casa Pound, Nouvo Ordeo m.fl.

Fortsætter dette længe endnu, så vil politikerleden være så voldsom, og er vejen vil banet for den stærke mand, som mange italienere stadig drømmer om. Venerationen for Mussolini er stor. Berluscone kunne ikke leve op til dette, men mon ikke det står andre og mere duelige klar ud i kulissen.

Henrik Leffers, Kjeld Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kjeld Jensen

Var det ikke i 2005, at vi skulle have folkeafstemning om en Grundlov for EU? Unionen. Den blev hurtigt afblæst, da det viste sig, at folk stemte forkert. Men UNIONEN kører videre - og det er de store korporationer, som sætter dagsordenen. Det er svært at styre en fælles valuta uden ensartede regler på andre af staternes vitale områder. Mener man nu at kunne styre et land som Italien??
Et forenet Europa er en nødvendighed, og sammen har vi et kæmpe potentiale. Men Fan´me ikke, hvis vi lader korporationerne forvalte det! Bruxelles er blevet lobbyismens højborg - den bedste garanti mod demokratiske beslutninger i medlemslandene. Korporationerne har sikret sig love, der forbyder, at staterne først ser på deres befolkningers tarv.
Vist er her nogle ting, der skal laves om. Kan det gøres indefra uden at "nedlægge" EU helt?

Kurt Nielsen, Peder Bahne, Eva Schwanenflügel, ulla enevoldsen, Claus Nielsen og Kaj Fog anbefalede denne kommentar
Jes Enevoldsen

I følge italienske aviser har den tyske EU komissær Oettinger netop udtalt: "Finansmarkederne skal nok lære italienerne, hvordan de skal stemme" Ak ja, det skal nok få et par italienere mere til at stemme på "populisterne" ved næste valg til september. De forstår simpelthen ikke i Bruxelles at jo mere de snakker, jo mere tager folk afstand fra dem. Og gad vide hvad Herr Oettinger forstår ved demokrati? Italienerne har lov til at stemme sig ud af EURO og tilbage til stenalderen, hvis det er det de ønsker.

Per Torbensen, Arne Lund, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen og Kaj Fog anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lad os håbe, at Italien kan presse EU til at begynde at tage pengene alvorligt og indse, at de ikke er noget værd som styringsmiddel, men alt værd som middel til at sikre Europas borgere en relativ velstand, når man indser, at man må bekæmpe alternative magthavere i det private erhvervsliv. Hvis vi fremover skal have et folkenes Europa, og det skulle vi gerne, må magten som verdens største sammenhængende marked bruges til at stække kræmmerne til demokratiets fordel.

Henrik Leffers, Arne Lund, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen og C Munk anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er det totalt mørklagte ministerråd i EU der vækker tanker om karteldannelse og skattely.
For slet ikke at tale om demokrati.
EU er kun godt, så længe det er demokratisk.
Og det er det ikke.

Kurt Nielsen, Flemming Berger, Peder Bahne og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Så må de jo se om hvem der så vil låne dem penge. Hvis de ikke mere er med i Euroen bliver det til markant højere renter. Det sammen med ønsket om at den italienske stat skal bruge endnu flere penge til overførselsindkomster (og derved ikke investere i samfundet) og ikke have en plan for hvordan der skal komme flere penge i kassen (og det bliver de ikke enige om i den nye italienske regering ) skal nok bringe interessante følelser frem i italien. Men måske kan Italien brække over så den nordlige del kan blive en del af Euroen og den sydlige del kan så blive noget andet.

Nils Bøjden

"Lad os håbe, at Italien kan presse EU til at begynde at tage pengene alvorligt og indse"

Italien er ikke engang i stand til at presse en citron.

Peder Bahne

Jeg ønsker et EU bestående af suveræne europæiske stater uden forsøg på at ophøje et centralt magtcentrum for Europa og under ingen omstændigheder udstyre det med militære kapaciteter. Lad os byde ind med de kvaliteter, vi hver især er stærke i og lad de nationer, som griber de gode ideer udvikle sig i en gunstigere retning for Europa.

Den lovgivning som kommissionen uden ophør barsler med uden for al demokratisk kontrol, spirer for en stor del i lobbyisternes køkkenhave. Vi skal i stedet for tilbage til en situation, hvor initiativ til lovgivning har udspring i nationale regeringer i samklang med den vælgende befolkning, som har evalueringsretten ved næste valg. Vi skal ikke skippe demokratiet i den 'store' sags tjeneste. Den manglende respekt for folkeligt engagement har været et skråplan mod unionens afvikling helt fra starten.

Margrethe Vestager sagde engang, at unionen var medlemslandene, og medlemslandene var unionen. Her vælger hun at se helt bort fra de konstruktioner, jeg mener er ondets rod i samarbejdet. Kommissionen har eneret på initiativ til al lovgivning i EU. Hvem fanden har udtænkt den katastrofe ?

Europaparlamentet har ringe folkelig opbakning og legitimitet, og er underlagt store udgifter til rejser og tolkning, som foregik debatterne i babelstårnet. Ydermere tryner de store grupperinger i parlamentet mindretallene, så formanden vælges på trods af hans kreative skattetænkning på milliardbekostning af de andre medlemslande. Hvem fanden har udtænkt den katastrofe ?

Vi får ikke mere indflydelse ved at eksportere indflydelsen sydpå, som Lars Løkke postulerer, tvært om. Vi ender i stedet med at befinde os i en spændetrøje på flere og flere områder, hvilket er særdeles kontraproduktivt for Europa under et.

Det ville være torskedumt ikke at samarbejde, nationerne imellem i Europa, men det er primitivt ugennemtænkt at samle al initiativ og kompetance omkring lovgivning i en uheldig konstruktion, bestående af kommissionen og europaparlamentet uden forbindelse til de europæiske borgere.

Jeg tror vi skal holde fast i den demokratiske ide her i Europa. Hvis vi ender op med et Europa som en føderal konstruktion med spirende potentielle konflikter med store dele af verdens eksisterende magtkonstruktioner, ser jeg mange store sten på vejen foran os.

Utilfredsheden med den store centralisering i Europa kommer til udtryk på mange måder, og hvis ikke vore politikere lytter, ser og hører, hvad der foregår blandt det europæiske folk, vil vi fortsætte fra krise til krise, indtil situationen spidser til på en måde, som gør en fortsættelse af unionen åbenlyst uhensigtsmæssig for os alle.

Troels Brøgger, Flemming Berger, Morten Simonsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Peder Bahne

With a little help from my friend

Det er ALDRIG folk eller folkeslag der ønsker krig, husk det!

Nils Bøjden

Og så er det begyndt. Massive stigninger for renten på den italienske statsgæld.

"Omvendt stiger renten på den italienske statsgæld. Den 2-årige statsrente er siden mandag steget voldsomt fra 0,3 procent 2,43 procent, da den lukkede tirsdag."

https://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/art6546331/Boligejere-b%C3%...

Men det havde de vel indkalkuleret da de stemte på partier der ville føre Italien fra gyngende grund til noget der ligner kviksand.

Jes Enevoldsen

Til Nils Bøjden
Ind til videre i dag er renten så på vej ned igen og Milano-børsen har genvundet ca. halvdelen af, hvad, den tabte i går, så det er allerede gamle nyheder, du disker op med - selv om der stadig er rav i den. Men "markedet", Moody's osv, puster til ilden, så de næste dage skal da nok blive underholdende.
Du snakker om de mange "overførselsindkomster". Landet har faktisk overskud på statsfinanserne, hvis du udelukker renterne på den store gæld (som udgør ca. 3,7% af BNP), og har haft det i flere år. Og der er faktisk en slags plan for at begrænse underskuddet, idet en manglende besparelse på ca. 10 mia. EUR på årets budget automatisk udløser en momsforhøjelse på ca. 2%
Italien har mange skavanker (skatteunddragelse, korruption osv.), men det billede du tegner, hjælper ikke til forståelse af situationen.
Den forrige socialdemokratiske regering (PD) forringede forholdene for mange "almindelige" italienere og forøgede den i forvejen store ulighed. På et tidspunkt gider folk ikke høre mere om "ansvarlighed" og flytter så stemmerne over på de populistiske partier, (som jeg for øvrigt slet ikke sympatiserer med).
Og så siger du, at de ikke kan presse citroner! Prøv blot at tage ned på Amalfi-kysten, hvor du får Europas bedste citromer ;-.)

Nils Bøjden

"Du snakker om de mange "overførselsindkomster". Landet har faktisk overskud på statsfinanserne, hvis du udelukker renterne på den store gæld "

Hvorfor skulle man dog gøre det? Foreslår du at landene skal lade være med at betale deres gæld?

Gælden og renterne på gælden beskriver både fortidens forbrug, nutidens driftsomkostninger og långiveres forventninger til fremtiden. Så at udelukke renter på gæld giver ingen mening.

Men her er et interessant link:
https://formuepleje.dk/videnscenter/nyheder/2018/den-italienske-krise-ko...

Den italienske rente på 10 år obligationer er ca det 6 dobbelte af den danske. (Italien ca 3%/Danmark 0,5%). Hvorfor tror du at det er sådan. Fordi Italien er et eksemplarisk papir og fordi investorerne har stor tiltro til en stabil finansiel fremtid med LegaNords/5Stjerne i spidsen for Italiens økonomi?

Og jeg tror ikke at de partier er i stand til at producere flere arbejdspladser da ingen af dem er interesseret i at ændre det der virkelig kunne skabe ændringer i Italien, arbejdsmarkedsreformer. Der er ingen der er interesseret i at ansætte i Italien da man ikke kan afskedige igen.