Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tysk asylskandale breder sig som ringe i vandet

Ledelsen i de tyske udlændingemyndigheder er under mistanke for bevidst at have dækket over en årelang korruptionsskandale i forbindelse med uretmæssig tildeling af asyl. Med en suspension af den pågældende myndighed vil indenrigsminister Horst Seehofer genoprette tilliden til staten – og måske også til sig selv
Udland
26. maj 2018

Efter at den tyske regering under flygtningekrisen besluttede at holde grænserne åbne og suspendere Dublin-aftalen, hobede der sig et enormt arbejdspres op hos de tyske asylmyndigheder. Over de seneste uger er der nu blevet lækket stadig flere detaljer i en opsigtsvækkende korruptionsskandale hos de lokale asylmyndigheder i Bremen, som presser ledelsen i de forbundstyske myndigheder for migration og flygtninge (BAMF) og måske også den tyske indenrigsminister Horst Seehofer fra CSU.

En af hovedpersonerne i affæren er juristen Josefa Schmid fra Bayern. I januar i år blev hun hentet fra Bayern for at rydde op efter den tidligere leder af udlændingemyndighederne i Bremen, Ulrike B. Allerede i 2017 var Ulrike B. blevet suspenderet, da statsadvokaten rejste anklage mod hende, en tolk og tre advokater pga. »bestikkelighed og opfordring til organiseret snyd i asylansøgningsprocesser« i mindst 1.176 tilfælde.

Mod sin vilje er Josefa Schmid nu forflyttet tilbage til Bayern – ifølge BAMF for at »beskytte hende«. Ifølge avisen Die Zeit har Schmid trods tavshedspligt klaget over forflyttelsen og hævdet, at det handler om en hævnakt, der skal sørge for, at sagens rette sammenhæng ikke kommer offentligheden for øre.

Denne mistanke er forstærket af magasinet Der Spiegel, der har fået indsigt i interne mails fra afdelingsledere i BAMF, hvori det anbefales, at sagen klares »lydløst«, og at man »ikke skal gå alt for meget i detaljer« i undersøgelsen af de mistænkelige asylafgørelser.

De mails benægter ledelsen i BAMF at have modtaget og hævder i stedet, at man allerede er i gang med en undersøgelse af 1.500 ansøgninger fra Bremen, hvoraf 600 mistænkes for at være behæftet med graverende fejl. Desuden skal 18.000 afgørelser fra Bremen fra år 2000 og frem til i dag granskes.

Allerede i marts sendte Josefa Schmid en omfattende rapport om problemerne til statsadvokaten og til indenrigsminister Horst Seehofer. Også per mail, sms og telefon forsøgte hun at kontakte ministeren. Alligevel hævder indenrigsministeriet, at ministeren først blev informeret om sagen i slutningen af april og dermed ikke kan have bidraget til at dække over noget.

»Siden sin tiltrædelse som indenrigsminister har Seehofer kæmpet for en hårdere linje på asylfronten. En asylmyndighed, der er mistænkt for at handle med positive asylafgørelse som med illegal brændevin, er omtrent det sidste, Seehofer har brug for,« kommenterer Süddeutsche Zeitung.

Seehofer selv har understreget, at det handler om statens troværdighed, og at tilliden til kvaliteten af asylprocesserne har lidt »alvorlig skade«. Han har derfor foreløbigt frataget myndighederne i Bremen retten til at afgøre asylansøgninger.

Oppositionspartierne AfD og FDP kræver nu en omfattende parlamentarisk undersøgelseskommission. Det afviste Die Linke i første omgang for »ikke at give de højreorienterede hetzere vind i sejlene«. Siden da har partiet dog stillet sig åben for muligheden.

»Ikke at skabe klarhed om sagen, fordi man er bange for AfD, er heller ikke nogen løsning,« lyder det samstemmende fra avisen TAZ.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her