Læsetid: 3 min.

Tysklands socialdemokratiske finansminister under beskydning for at fortsætte Schäubles sorte sparepolitik

Tyskland er i årevis blevet kritiseret for at føre sparepolitik og foretage for få offentlige investeringer. At det ikke vil ændre sig med den ny store koalition, antydes af det første budgetudspil fra finansminister Olaf Scholz, der kritiseres for at have skabt et »socialdemokratisk vælgerbedrag«
På tværs af den tyske presse og de tyske partier er der overvejende enighed om, at finansminister Olaf Scholz i overraskende høj grad fortsætter sin forgænger Wolfgang Schäubles økonomiske sparelinje.

På tværs af den tyske presse og de tyske partier er der overvejende enighed om, at finansminister Olaf Scholz i overraskende høj grad fortsætter sin forgænger Wolfgang Schäubles økonomiske sparelinje.

Michael Debets

5. maj 2018

»Finansminister Olaf Scholz under beskydning.«

Så dramatisk beskriver den tyske erhvervsavis Handelsblatt stemningen i tysk politik, efter landets ny socialdemokratiske finansminister Olaf Scholz i denne uge har fremlagt sit første budget for 2018 samt en finansramme frem til 2022. Og det endda selvom den tyske stat med voksende skatteindtægter og et let øget udgiftsniveau på ca. 2.500 mia. kroner i 2018 fortsat vil have sorte tal på bundlinjen de næste år. I 2019 vil den tyske gæld endda komme under 60 procent af BNP.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Det ser ud som om at SPD virkelig ønsker vælgerdøden.

Flemming Berger, Mogens Holme, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Sådan som jeg ser det, har SPD ofret sig for at få en regering i Forbundsrepublikken. Hvis SPD havde sagt nej, havde resultatet efter en ny folkeafstemning, blevet præcis den samme.

Til gengæld burde forbundskansler Angela Merkel også have ofret sig, og holdt Wolfgang Schäuble og de sorte bayerske politikere ude i periferien.

Som det er nu, må SPD formentlig sige fra på et tidspunkt.

Peter Sterling

Når der er så store uoverensstemmelser mellem teori og virkelighed, mellem demokrati og magt, et partis valgoplæg og den efterfølgende førte politik, er der noget rav ruskende galt. Så er der på tide at stille spørgsmålet: Hvem er det som i virkeligheden bestemmer i landet? Er demokratiet bare en tynd fernis?

Flere har givet deres bud på hvem der har magten i Danmark, der er udgivet bøger, blok-indlæg og skrevet artikler. Den diskussion er så vigtig, at den konstant skal holdes i live. Man må aldrig stoppe med at stille spørgsmålene, bare fordi man måske ikke vil bryde sig om svaret.

Et (social)demokratisk vælgerbedrag husker vi alle da S i overraskende høj grad fortsatte sin forgængers økonomiske sparelinje, anført af Radikale, men ofte i samarbejde med blå blok, uden om de venstreorienterede partier. I stedet kunne man have valgt at fjerne pengene i toppen af samfundet - det var trods alt dem som skabte finanskrisen. Ulighed og fattigdom skulle der skabes, uanset følgerne for de nedre 55 % af befolkningen.

Om et år er der valg igen, og spørgsmålet er så om S vil betale alle de penge tilbage, som blev fjernet fra bunden, eller om nedskæringerne fortsætter. Ser man på Socialdemokraternes ideer, handler det om at tilgodese deres egne vælgere, middelklassen og den øvre middelklasse, samt naturligvis får overklassen, finansvæsenet og virksomhederne mest ud af den politik som S vil føre.

Hvis altså de får magten, fordi der er ingen andre end S som ønsker at pege på Mette F. - spin har overtaget den politiske debat. Valgoplæg og virkelighed stemmer ikke længere sammen. Den sorte sparepolitik fortsætter med at hærge landet. Hvor blev demokratiet af, borgerstyre var målet, hvad fik vi i stedet? Hvem er det som har korrumperet systemet? Kan demokratiet overhovedet reddes med de politikkere og embedsmænd som vi har?

Mogens Holme, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Rune Lykkeberg - min helt - var i deadline i går med en pointe om at forsvare vores institutioner i stedet for at angribe dem har han ret i den forstand at politikerne er ved at erodere demokratiet og retsstaten væk med deres løgne og deres jerntæppe-belagte adgang til informationer om deres beslutningsproces. Så helten har helt ret - vores demokratiske institutioner skal beskyttes mod de politikere der misbruger demokratiet.