Læsetid: 5 min.

USA og EU var tæt på enighed om en ny atomaftale med Iran, da Trump ensidigt opsagde den

Amerikanske diplomater vedkender, at der blev »gjort store fremskridt« under drøftelserne med EU-stormagter om en ny, revideret atomaftale med Iran, der ville omfatte missiler og regionale brændpunkter. Kun et enkelt punkt adskilte parterne. Men det ville Trump ikke høre tale om
Amerikanske diplomater vedkender, at der blev »gjort store fremskridt« under drøftelserne med EU-stormagter om en ny, revideret atomaftale med Iran, der ville omfatte missiler og regionale brændpunkter. Kun et enkelt punkt adskilte parterne. Men det ville Trump ikke høre tale om

Ting Shen

11. maj 2018

Da præsident Donald Trump tirsdag erklærede atomaftalen med Iran fra 2015 død, var USA og de tre europæiske stormagter Frankrig, Storbritannien og Tyskland tættere på at finde fælles fodslag om en fornyelse af atomaftalen med Iran fra 2015 end hidtil rapporteret.

Det fremgik af en briefing i USA’s udenrigsministerium sent tirsdag, hvor to viceministre i en krydsild med flere journalister havde et voldsomt besvær med at forklare logikken i at afbryde forhandlingerne med de tre EU-lande.

De amerikanske diplomater hævdede, at Trump var nødt til at holde et løfte fra januar, hvor han havde tilkendegivet, at sanktioner mod Iran ville blive genoptaget 12. maj, medmindre der på det tidspunkt lå en revideret aftale på bordet.

»Vi havde gjort virkelig mange fremskridt i spørgsmål som begrænsning af Irans missilprogram, mere adgang for våbeninspektører og regionale emner (Irans militære engagement i Syrien og dets bistand til shiamilitser i Irak og Yemen samt til Hizbollah og Hamas, red.),« sagde den ene af viceministrene, der skulle benævnes »højtstående embedsmænd i Udenrigsministeriet«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Runa Lystlund
  • Dorte Sørensen
Eva Schwanenflügel, Runa Lystlund og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Runa Lystlund

Runa skriver.
Underskriften på dokumentet som Trump holder i hånden på billedet siger alt.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Sandheden er nok snarere nærmere den her:

Rusland, Kina og Iran er meget tæt på, tror jeg, at underskrive en aftale om at gå bort fra petro-dollar om betalingsmiddel for verdens olie; det vil USA, uanset, hvem der er præsident der, altså ikke finde sig i ! og så vil USA gerne igen have kontrol over Irans olie.....

Bettina Jensen, Ingrid T. Bøg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Usa/israel ønsker altså ikke en aftale med iran. De vil kun knægte landet ikke, som de burde, respektere det som ligeværdig partner. Det er meget dumt, virker sindssygt. Med tanke på israels holocausthistorie forstås jødernes traume, og usa's interesse handler om magt. Begge staters strategi er kontraproduktiv ifht deres egne interesser. Altså må desværre konkluderes, at de er sindssyge. Verdenssamfundet må finde ud af at pacificere de traumatiserede, voldelige personer, som står i vejen for fornuftige løsninger og ikke glemme, at det sårede dyr er det farligste.

Bettina Jensen

Udsigten til at Assad-regeringen ville blive på magten i Syrien, bl.a. via iransk hjælp, samt risikoen for at petrodollar-systemet udfordres af en ny møntfod for olie, måtte naturligvis udløse nye beskyldninger (af ældre dato) og nye krav (Israel forlanger nu at syrerne sender det iranske militær ud af Syrien) og nye aggressioner. Der er næppe nogen chance for at de stærkeste kræfter i Israel, USA og UK standser deres bestræbelser på at videreføre krigene.

Randi Christiansen

Så hvornår besinder de ledere, som stadig må formodes at være ved deres fulde fem, sig til at sige fra over for usa/israels vanvid? Som jo ikke er af ny dato, men har nogle af sine værste udtryk med tyveriet af palæstinensernes hjem og med den løgnagtige, forbryderiske invasion af irak. Handlinger som er intet mindre end forbrydelser mod menneskeheden. Hvordan kan danmark dog være i klub med den slags mennesker? Die dumme dänen.

Med 'sige fra' mener jeg, at der gøres opmærksom på analysen. Et optrappet våbenkapløb er selvfølgelig en meget dårlig ide, og det viseste diplomati er nu påkrævet, hvis efterdønningerne af historiens traumatiserende handlinger ikke skal smadre os helt. Det er ikke de første og eneste vanvittige aktører, som verdenssamfundet har skabt for sig selv, men de er storslemme og skal håndteres yderst forsigtigt. Hvis resten af verden samles i en terapeutisk indsats, må det kunne lade sig gøre.

Randi Christiansen

"Der er næppe nogen chance for at de stærkeste kræfter i Israel, USA og UK standser deres bestræbelser" - selv om odds'ene er grimme bettina, så hjælper det ikke at ignorere muligheden for, at disse mennesker trods alt besinder sig.

Nu har civile jøder trods alt protesteret mod israels seneste modbydeligheder, som netanyahu og co camouflerer som selvforsvar. Og en prominent jødisk forfatter har for nylig anerkendt - hvilket jeg aldrig før har hverken hørt eller set - at 'der jo faktisk boede mennesker i de områder', som staten israel ved sin oprettelse annekterede. Dvs stjal fra palæstinenserne.

Det er hstoriens blodige ironi, at netop jøderne udsætter palæstinenserne for grusomme pogromer. Et historisk traume, som verdenssamfundet ikke har analyseret korrekt. Alle er traumatiserede af holocaust, som ingen vil tage deres del af ansvaret for, som i høj grad skyldes versailles traktatens betingelser, der udarmede det tyske folk og dermed skabte grobund for hitlers vanvid. En klassiker - når krybben er tom, bides hestene.

Det er mig ubegribeligt, at verdenssamfundet ikke formår at korrigere denne fatale fejltagelse. Hvem er stopklods for det? De jødisk/amerikanske interesser af økonomisk og religiøs karakter, som åbenbart bestemmer, må da kunne se, at de er på den grummeste dødsrute. Som uundgåeligt på et tidspunkt vil ramme dem selv og dermed også ødelægge enhver drøm om en israelsk stat.

Jøderne burde være dybt taknemmelige for en tostatsløsning, som respekterer palæstinenserne. Palæstina bør oprette en ambassade i østjerusalem.

Vi borgere kan ikke respektere de ansvarlige for dette vanvid, som der nu må sættes en stopper for.

Vi er midt i jødernes 'pay back' for holocaust ....