Læsetid: 9 min.

Vejen til stabilitet i Colombia blev brolagt med fredsaftalen – men sprækkerne er allerede begyndt at vise sig

Den kontroversielle fredsaftale mellem den colombianske regering og guerillabevægelsen FARC har i sit halvandet års levetid lidt under en forhalet implementering, politisk fragmentering og en stigende kokainproduktion i landet. Aftalens fremtid synes usikker forud for søndagens præsidentvalg
Søndag går Colombia til valg. En del vælgere er stadig utilfredse med regeringens fredsaftale med guerillabevægelsen FARC. Aftalen blev indgået i 2016, hvor flere gik på gaden for at protestere imod den.

Søndag går Colombia til valg. En del vælgere er stadig utilfredse med regeringens fredsaftale med guerillabevægelsen FARC. Aftalen blev indgået i 2016, hvor flere gik på gaden for at protestere imod den.

Ritzau Scanpix

26. maj 2018

Da den colombianske præsident Juan Manuel Santos i november 2016 indgik en historisk aftale med guerillabevægelsen FARC om at sætte punktum for 52 års væbnet konflikt, stod verdenssamfundet i kø for at hylde ham.

Nobelkomiteen havde måneden inden tildelt Santos Nobels fredspris for sin vedholdenhed i de foregående års langstrakte forhandlinger. At præsidenten valgte at set bort fra, at et flertal af colombianerne kort forinden havde afvist den planlagte fredsaftale ved en folkeafstemning, syntes mindre vigtigt midt i den internationale eufori. En konflikt, der indtil da havde kostet 220.000 mennesker livet og fordrevet over syv millioner fra deres hjem, var forbi. Nu kunne Colombia se fremad.

Men i store dele af den colombianske befolkning var holdningen en anden.

Nej-sigerne ved folkeafstemningen var rasende over at blive ignoreret og påpegede, at Santos havde brudt med sit tilbagevendende løfte: At folket ville få det sidste ord i spørgsmålet om freden. Skuffelsen over, at størstedelen af FARC-medlemmerne trods deres forbrydelser slap med symbolske straffe, var udtalt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu