Nyhed
Læsetid: 2 min.

De brasilianske lastbilchauffører har lammet landets økonomi

Hvad der begyndte som mindre protester over stigende brændstofpriser, har taget form af en landsdækkende krise i Brasilien
Udland
2. juni 2018

Knap to ugers landsdækkende strejker blandt de brasilianske lastbilchauffører har sendt landet ud i et logistisk og økonomisk mareridt, hvor den forstenede varetransport har tvunget fabrikker til at lukke ned og resulteret i tomme hylder hos detailhandlere mange steder i landet.

Protesterne blev indledt i starten af sidste uge, hvor en gruppe lastbilchauffører nedlagde arbejdet i protest mod de stigende brændstofpriser, der har ramt dem hårdt på pengepungen. I løbet af ugen bredte strejkerne sig og tog efterhånden form af blokader, hvor grupper af chauffører landet over anvendte deres køretøjer til at spærre motorveje. Alt imens voksede vareknapheden, og om fredagen erklærede São Paulo, den største by i Sydamerika, undtagelsestilstand.

Flere delstater fulgte hurtigt trop. Den økonomiske lammelse fik samme dag Brasiliens præsident, Michel Temer, til at sætte hæren og de nationale politistyrker ind for at rydde de 534 blokader, der ifølge myndighederne på det tidspunkt var iværksat rundt om på de brasilianske motorveje.

»Vi vil ikke tillade, at befolkningen står uden grundlæggende fornødenheder,« skrev præsidenten på Twitter.

Brændstofpolitik

Chaufførernes utilfredshed er i særdeleshed rettet mod den svært upopulære præsident Temer og det statslige olieselskab Petrobras. I 2016 besluttede Temers nyindsatte direktion i Petrobras, at salgsprisen på brændstof skulle følge det internationale marked. Under den tidligere præsident Dilma Rousseff havde olieprisen været fastfrosset, hvilket medførte offentlige underskud og et gældsramt Petrobras.

I et forsøg på at dulme utilfredsheden blandt chaufførerne reducerede Temer i løbet af sidste weekend prisen på diesel i en periode på 60 dage og sænkede samtidig vejafgifterne.

Temers indrømmelser fik tidligere på ugen en af landets hovedorganisationer for lastbilchauffører, Abcam, til at annoncere, at de har opfordret deres medlemmer til at indstille motorvejsblokaderne og i stedet iværksætte fredelige demonstrationer.

»Vi har allerede vist regeringen vores vilje,« skrev unionen i en meddelelse på sin hjemmeside.

Strejken har dog siden kun været langsomt aftagende. Flere fabrikker har måttet lukke ned siden ugens begyndelse, mens landsbrugsorganisationen CNA tirsdag anslog, at den brasilianske landbrugssektor i alt har mistet knap 1,8 milliarder dollar på, at landmænd ikke har kunnet få deres produkter sendt ud på markedet.

Hvis Temer havde håbet, at befolkningens utilfredshed over den økonomiske stagnation ville rette sig mod lastbilchaufførerne, må han være blevet skuffet.

Foreningen for oliearbejdere i staten São Paulo annoncerede tirsdag, at de vil slutte sig til lastbilschaufførerne som en solidaritetsaktion og som en klar forkastelse af Petrobras’ liberale brændstofpolitik.

»Denne politik favoriserer det internationale marked og skader det brasilianske folk,« lyder det i en offentlig erklæring fra fagforeningen til støtte for lastbilchaufførerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her